Windows 11 er landet: Her er nyhederne

24. juni 2021 kl. 17:051
Windows 11 er landet: Her er nyhederne
Illustration: Skærmdump/Version2.
Microsoft har torsdag eftermiddag løftet sløret for den næste udgave af styresystemet.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Et af de mest udbredte stykker software på kloden er kommet i en ny version. Det drejer sig om styresystemet Windows, der nu har nået til version 11. Det fortalte Microsoft på et arrangement i dag, der dog havde tekniske problemer med sendingen.

På grund af en udtalelse, som en udvikler-evangelist hos Microsoft kom med i 2015, fik nogle det indtryk, at Windows 10 skulle være den sidste version af Windows, i hvert fald som varemærke. Men Microsoft har længe givet klare signaler om, at Windows 10 har en slutdato.

»Support til Windows 10 er, i tråd med tidligere versioner, sat til 10 år. Forskellen nu er, at tidsbegrænsningen har at gøre med pc-/tablet-/telefonenhedernes 'levetid', og ikke Windows 10 som styresystem. Supportperioden for Windows 10-maskiner vil variere med enheden, da vores evne til at levere supportopdateringer afhænger af hardwaren, og hvor længe hardwareproducenten vælger at støtte sine enheder,« har direktør for Windows hos Microsoft Norge Christian Almskog tidligere meddelt til Digi.no.

Den nye udgave blev lækket lækket til offentligheden i sidste uge. Microsoft bekræftede senere inddirekte, at den lækkede udgave rent faktisk er Windows 11, skriver Digi.no. Firmaets japanske datterselskab har nemlig indgivet en copyright-klage over det indiske site Beebom, for at være vært for 'en lækket udgave af den endnu ikke udgivne Windows 11.'

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den nye brugergrænseflade og start-menu ligner ifølge flere medier meget det, der oprindeligt fandtes i Windows 10X, som Microsoft droppede. Det var en forenklet Windows til enheder med dobbelt skærm, som blev annulleret til fordel for Windows 11.

Nyhederne: Mindre opdateringer og snaplayouts

Et eksempel på brugerfladen i Windows 11 med faciliteten Windows Widgets, der bygger på kunstig intelligens.

Ifølge produktchef Panos Panoy benytter den nye Windows mindre strøm, og opdateringer er 40 procent mindre end tidligere.

Blandt nyhederne i brugerfladen er en centreret proceslinje. Det er muligt at koordinere brugen af dokumenter mellem en telefon og pc.

En ny funktion med navnet ‘snaplayouts’ kan fordele vinduer på skærmen med forskellige mønstre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Videotelefoni-tjenesten Teams er nu integreret i Windows, og kontakter kan kaldes op fra den nye proceslinje.

Faciliteten Windows Widgets viser brugertilpasset information samt skræddersyede nyheder og bygger på kunstig intelligens.

Tablets og berøringsfølsomme skærme kan nu bruge 'gestures' og har kontrolflader, der passer bedre til fingre. På samme front kommer et forbedret virtuelt tastatur, samt anvendelse af stemmekommandoer.

Det er også muligt at sende videostrømme til et tv via trådsløst netværk.

Windows Store tilbyder nu producenter at sælge produkter, uden at tage andel af indtægterne, dog på betingelse af, at producenten bruger sin egen 'commerce engine'.

Bedre gaming

Skyrim med og uden Auto HDR slået til.

Windows 11 er også forbedret til spil. Auto HDR kan optimere spils grafik med dramatisk effekt. Direct Storage, som er hentet fra fra Xbox, gør at spil kan loade hurtigere. Game Pack er en indbygget appstore til spil.

Et arrangement senere i dag torsdag klokken 21, henvender sig til udviklere og kan ses live på Youtube.

Den første version af Windows udkom i 1985 og var en grafisk skal oven på DOS-styresystemet. Med Windows 3 delte styresystemet sig i to grene, en professionel udgave med navnet NT og en forbrugerlinje. Forbrugerproduktet fik en ny kerne med Windows 95, og denne linje blev indstillet med Windows Me.

Fra og med Windows XP bygger alle pc- og server-udgaver på NT-kernen. NT var udviklet under ledelse af Dave Cutler, der tidligere havde designet styresystemet VMS for Digital Equipment Corporation.

1 kommentar.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
24. juni 2021 kl. 18:44

Fra og med Windows XP bygger alle pc- og server-udgaver på NT-kernen. NT var udviklet under ledelse af Dave Cutler, der tidligere havde designet styresystemet VMS for Digital Equipment Corporation.

VMS fik også sidst i 80erne et vindueslag, kaldet DEC-Windows (som MS-Windows). DC (Dave Cutler) udviklede OS for DEC: RSX-11M til PDP-11 og VAX/ELN, som var selvstændigt RTOS, som mange af os brugte på vores VAXstation som "display server" a la X11, så man havde adgang til produktions- og testclustre fra en "madkasse" med 19" skærm på skrivebordet.