Windows 10 vil snart kræve mere plads på disken

14. januar 2019 kl. 09:566
Windows 10 vil snart kræve mere plads på disken
Illustration: Bigstock.
Det gøres efter sigende for at undgå alvorlige fejlsituationer.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Microsoft har hidtil oplyst, at den krævede diskplads til Windows 10 er blevet mindre med de seneste udgaver af operativsystemet. Den holder bare ikke helt længere.

Efter næste store opdatering af operativsystemet vil det kræve betydelig mere plads på disken end i dag, i hvert fald hvis man måler lige efter installationen.

7 gigabyte

Baggrunden er, at forårsopdateringen af Windows 10 (19H1), i hvert fald i første omgang, vil reservere ca. 7 gigabyte plads på disken.

Det er i tillæg til den plads, som selve operativsystemet kræver i dag. Hensigten er, at kritiske systemopgaver altid skal have adgang til tilstrækkelig diskplads, uafhængig af hvor meget plads brugerens egne filer kræver.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det betyder ikke, at Windows 10 efter brug i nogen tid vil kræve 7 gigabyte mere diskplads end tidligere. For den reserverede plads skal i høj grad bruges til filer, som allerede i dag ofte optager plads på lagringsenheden.

Det inkluderer blandt andet midlertidige filer, tillægsfunktioner, opdateringer, apps og virtuel hukommelse.

Kan udvides

Først når den reserverede plads eventuelt bliver brugt op, vil midlertidige filer kunne lagres uden for den reserverede plads.

Hvis der stadig ikke er tilstrækkelig plads til at udføre nødvendige opgaver, kan brugeren i fremtiden blive bedt om at tilkoble en ekstra lagringsenhed, for eksempel et USB-stick.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hver gang Windows 10 opdateres, skal unødvendige, midlertidige filer slettes fra det reserverede område.

I den udgave af Windows vi har i dag, kan sådanne filer ofte blive liggende i blandt andet Temp-mapperne og optage plads, indtil brugeren selv finder på at slette dem eller køre det indbyggede diskoprydningsværktøj.

Kan ændres

Ifølge Microsoft er det ikke givet, at den reserverede plads vil forblive på 7 gigabyte.

Det kommer blandt andet til at afhænge af, hvor meget af den reserverede plads som faktisk bruges over tid på den enkelte enhed, og med fremtidige udgivelser kan pladsen blive justeret.

Den reserverede plads kan i nogle tilfælde reduceres ved at afinstallere valgfrie Windows-funktioner eller ekstra sprogpakker til operativsystemet, hvis de er installerede.

Flere detaljer om den kommende funktionalitet findes i dette blogindlæg fra Microsoft.

Artiklen er fra digi.no.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
16. januar 2019 kl. 15:28

Man kan jo sige at 7GB er ingenting, sammenlignet med at kun få brugere har under 250GB, de flerste meget mere.

Hvis vi taler m2 hukommelse, så er det jo ikke gratis. Desuden har mange "ældre" enheder jo ikke 250 GB M2 hukomelse eller mere, men måske kun 60-140 da det kostet rigtigt meget for bare 2-3 år siden. En lidt ældre mindre PC, med kun en mindre SDD harddisk kan også få problemmer.

Så de omkring 100+ Gb en normal Win10 installation efter hånden kan fylde. Betyder at mange ældre PC'er ikke længere kan trække en windows. At man kan ryde op og fjerne programmer, har ingen betydning for en normalt forbruger. Det er utroligt at se på hvor tit en ældre bærbar bliver kaseret på grund af fyldt hardisk, eller "malware" og virus programmer og andet skrammel som har sløvet PC ned.

Vi ser nu en situation hvor Microsoft er tilbage i gamle dårlig vanne, hvor man igen får mistanke om at de har indgået aftaler med hardware producenter om at gøre ældre PC udstyr ubrugeligt. Ved at brug, vil jeg mene uhyrlige mængter af RAM og Harddisk plads på hvad der burde være et simple OS og GUI. Det bør de kunne gøre meget bedre. Vi er snart tilbage i VISTA dage.

Kan god se at hardware porducenter ikke kan lide den nye situtation, hvor selv meget gamle pc net kan køre, da det mest i dag foregår via en browser.

Igen fortryder jeg ikke mit valg af skifte til andet OS. Bruger kun Windows til SPIL, ellers som vitualisering. Min MINT har kørt på under 25 GB med bruger data i snart 5 år, og der er stadig meget plads. - Når vi er inde på alternativer. Har i langt tid anbefalet MINT, men synes også at man skal give Kubuntu en chance, det er bare flot. - Ældre PC-er får helt nyt liv med Xubuntu eller Lubuntu, her skal man dog nok lige prøve en live CD/USB, og se om Netværk er understøttet.

https://www.ubuntu.com/download/flavours

5
15. januar 2019 kl. 12:04

Man kan jo sige at 7GB er ingenting, sammenlignet med at kun få brugere har under 250GB, de flerste meget mere.

Det er forhåbentligt de færreste, der har 250GB eller mere på deres OS-partition. Med andre ord: jeg kan ikke engang installere den seneste opdatering til Windows 10; sikkert pga manglende diskplads (og jeg har en 11-12 GB ledigt)

3
15. januar 2019 kl. 09:30

Man kan jo sige at 7GB er ingenting, sammenlignet med at kun få brugere har under 250GB, de flerste meget mere.

2
15. januar 2019 kl. 03:17

mere end 50 Giga

50!!

Det er længe siden jeg har lagt Windows 10 ind og et hurtigt kig på min disk viser 24gb...

1
14. januar 2019 kl. 20:41

7 Giga er bare en bagatel oven i de mere end 50 Giga plus back up og meget mere.