Windows 10 taber markedsandele

Illustration:
Hvad der startede rigtig godt for Microsoft, går nu den anden vej. Windows 10 taber markedsandele, efter at det er blevet et produkt, brugere skal betale for.

Opdateret kl. 19.11. Da Windows 10 var gratis og aggressivt blev givet ud til brugerne, om de ville eller ej, oplevede Windows 10 en stærk vækst og begyndte hurtigt at vinde markedsandele. Det skriver Beta News.

Nu er det blevet et produkt, brugerne skal betale for at bruge, og det er vist fair at sige at luften er gået af ballonen.

I september kunne NetMarketShare rapportere, at Windows 10 ikke alene viste dårligere vækst, de havde trukket i håndbremsen og sat maskinen i backgear og var i stedet gået i gang med at miste markedsandele.

Oktober var ikke meget bedre.

NetMarketShare viser, at Windows 10 i oktober gik fra en markedsandel på 22,53 procent til 22,59 procent, en mikroskopisk stigning på 0,06 procentpoint, men stadig 0,4 procentpoint under deres niveau fra september.

Microsoft er nok alt andet end begejstret for at se stagnationen, og med det fokus, 'Creators Update' har lagt på 3D-teknologien, er det svært at forestille sig store opgraderinger på trapperne.

Windows 7 er størst

Set over hele linjen går det lidt bedre for mange af de andre Windows-versioner.

Windows 8.1 steg 0,57 procentpoint og ligger nu med en markedsandel på 8,40 procent. Lægger man det sammen med de 2,17 procent, Windows 8 besidder - så ligger 8.x-versionerne med en samlet markedsandel på 10,57 procent.

Windows 7 fortsatte sin opadgående tendens, og OS-systemet gik således fra 48,27 procent til 48,38 procent. Altså mere end dobbelt så store som storebroderen Windows 10.

Sidst, men ikke mindst er der Windows XP, der ikke klarede sig alt for godt i oktober, Windows XP faldt med 0,84 procentpoint og har nu en markedsandel på 8,27 procent.

Om det lykkedes for Microsoft at få skuden vendt i november - det finder vi ud af i december.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Martin Jünckow

Hvorledes har man mistet markedsandele hvis man er gået fra 22,53 procent til 22,59?

Det er ikke så overraskende at væksten er lavere nu hvor det ikke længere er gratis at opgradere, men det ville være overraskende hvis Windows 10 decideret var gået tilbage i markedsandele.

 • 5
 • 0
#2 Niklas Larsen

Mystisk at der stadig er så bemærkelsesværdigt mange der kører Windows 8. På mit arbejde er alle nye PC'er med Windows 10, mens mange af de "ældre" stadig kører Windows 7.

De 8% XP er mit gæt at der ikke er ret mange der er til personligt brug, men sikkert mange på bibliokter, supermarkeder, restauranter og forretninger hvor deres gamle baglokale PC kører Windows XP. Men det er blot et gæt - Forhåbentligt er der ikke mange der kører XP på deres personlige computer!

 • 3
 • 0
#3 Bent Jensen

"men det ville være overraskende hvis Windows 10 decideret var gået tilbage i markedsandele." Der mangler måske noget information, som at marked samlet er gået tilbage ? Så måske en bedre ikke EB overskrift.

"Stadig mere SALG i Windows 7 end Windows 10" Hvilken nok er den værste nyhed, hvis man hedder MS.

 • 4
 • 0
#4 Lars Jensen

XP bliver benyttet meget i industri og heldigvis på lukkede netværker. Årsagen er at der en væsentlig udgift ved at opgradere f.eks. SCADA licenser til en version der kan køre Win7 og højere. XP brugere bliver først tvunget over når hardwaren ikke kan længere. Det er ikke nemt at skaffe ny hardware der kan supportere XP.

 • 6
 • 0
#5 Kim Kaos

Jeg har en arbejds Laptop med tvangsindlagt Win 10.

Selv om der er touch skærm og alt det andet gøgl så forstrækker jeg stadigvæk Win 7 og har ikke tænkt mig at skifte til Win 10 på min PC før de dropper den sidste support af det styresystem.

 • 0
 • 0
#6 Per Erik Rønne

Jeg har da stadig Windows XP Pro installeret på min MacBook Pro med nyeste MacOS som hovedsystem.

Installeret på en virtuel maskine. VMWare Fusion.

Hvorfor skulle jeg dog bruge op til et par tusinde for en Windows 10-licens, når det ikke er hvert år jeg starter Windows op?

Da vel ⅓ af de private brugere kører Mac (se på universitetets forelæsninger) kan det ikke undre, at mange stadig har en XP-installation, der stort set aldrig bruges.

 • 0
 • 0
#8 Dave Pencroof

Det er ikke så overraskende at væksten er lavere nu hvor det ikke længere er gratis at opgradere, men det ville være overraskende hvis Windows 10 decideret var gået tilbage i markedsandele.

Hvis man vil have en gratis win 10 så er det stadigt muligt her http://www.microsoft.com/en-us/accessibility/windows10upgrade der er ingen restriktioner mht hvem der må benytte dette !

Min anke er at MS ændre på hvad som helst - når som helst, uden mindste interesse for brugerenes velbefindende, og tillader mindre og mindre customization og rettigheder for hvert build, der er i AE fjernet muligheder fra gpedit og regedit i pro versionen http://www.ghacks.net/2016/07/28/microsoft-removes-policies-windows-10-p...

Hvilket vel sagtens kun er et af mange små skridt i retning af MS alene vide, og brugerene skal gøre som vi forlanger !

Nu er det også endegyldigt slut med at vælge frit hvilke "vigtige" opdateringer man vil tillade installation af, for nu har jeg allerede fået den første sammenpakkede opdatering til win 7, som checker om pc'en er fuldt opdateret, som MS vil have det, og hvis ikke så hentes det der mangler, der er blevet skrevet at de ville starte med det i midten af 2017, men som vanligt gør MS som de vil, jeg har ikke tilladt MS tracking og telemetri samt logging "vigtige opdateringer" siden win 10 blev frigivet, har kun givet lov til at informere mig om opdateringer, og ventet indtil jeg kunne sikre at de var reelle opdateringer, og reelle opdateringer har der næsten ikke været nogen af efter win 10's frigivelse, hverken til 7 eller 8-8.1 !

Selv det show med windows indsider preview har vist sig at være en økonomisk ragekniv, for hele MS's windows testafdeling på 1500 M/K er nedlagt !

Allerede nu er der reklamer i windows skrivebords miljøet, det er ikke mere kun når man browser nettet, nej selv i flere MS produkter, og det er ikke muligt at KØBE sig fra den slags forfølgelse og irritationer i win 10 !

Mit næste OS er IKKE et MS produkt, NEVER !

 • 2
 • 1
#9 Niels Christensen

Mon ikke den største del af Windows brugerne er ret ligeglade med, hvilken version af Window, de kører. Det, der i sidste ende er vigtigt, er jo om de applikationer, man bruger, fungerer. Hvis bare din Firefox og Wordfeud virker, er det jo ikke interesant, om den kører på Window 9 eller 10.

 • 0
 • 0
#11 Henrik Madsen

Årsagen er at der en væsentlig udgift ved at opgradere f.eks. SCADA licenser til en version der kan køre Win7 og højere.

Ja og så er der også lige den krølle at nogle af de PLC'er der sidder rundt omkring er så gamle at der slet ikke findes W7+ kompatibelt software til dem.

Nogen gange er PLC'en så gammel at den stadigvæk programmeres via RS-232 og er der så ikke W7 kompatibelt software så er det jo plat umuligt at opgradere til W7 uden at skifte PCL'en ud og så kan udgiften godt være mange gange større.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere