Microsofts mobilplatform Windows Phone har en markedsandel, som med lidt god vilje på globalt plan ligger omkring 10 procent. Det betyder, at mange udviklere af mobilapplikationer har valgt kun at koncentrere sig om de noget større konkurrenter Android og iOS. Nu får Windows Phone hjælp fra sine noget stærkere søskende i Microsoft-porteføljen.
»Udviklerne skal kun skrive appen én gang. Oplevelsen vil være den samme på alle Windows-platforme, både Windows til pc'en, Xbox og telefonen. Med Windows 10 kan vi sige til udviklerne, at de laver deres apps til alle Windows-enheder,« forklarer Jasper Bojsen, direktør for Platform Innovation hos Microsoft Danmark.
Dermed håber Microsoft, at det vil overbevise flere udviklingshuse om, at de skal lave Windows-udgaver af de applikationer, som er født på Android eller iOS, fordi applikationerne ikke kun bliver tilgængelige for Windows Phone-brugere, men også på Windows-desktoppen og Xbox One.
Nøglen til at få lukket hullerne i udbuddet af applikationer til Microsofts mobilplatform er den nye Universal Windows Platform. Det er en videreudvikling af det, der tidligere har været Metro, Modern eller Windows Store-apps og bygger på Microsofts .Net og Visual Studio-platform.
Tanken er, at udviklerne skal overbevises om at bruge Microsofts platform til at lave applikationer, som bruger principper tilsvarende dem, der kendes fra responsive design af websteder, til at lave applikationer, som automatisk kan tilpasse sig forskellige skærmstørrelser og inputmuligheder.
Dermed vil udviklerne slippe for at skulle lave særskilte udgaver af deres applikationer til smartphones og tablets, sådan som udviklere har oplevet det til iOS og Android.
Udfordringen for Microsoft er naturligvis, at det måske virker meget tillokkende på udviklere, som i forvejen arbejder inden for Microsofts udviklerunivers, mens der måske vil være større skepsis fra udviklere, som har eksempelvis Apples platform som deres udgangspunkt.
Derfor har Microsoft også med hjælp fra partneren Xamarin gjort det muligt at udvikle apps i C# og .Net, som kan versioneres til både Windows, Android og iOS. Det vil dog stadig være nødvendigt at tilpasse brugerfladerne til hver enkelt platform, men til gengæld vil udviklingen kunne ske i Microsofts Visual Studio.
Ambitionen er ikke kun at give de udviklere, Microsoft i forvejen har inde i folden, lettere ved at udvikle apps til både Windows og de øvrige platforme. I det lidt større billede skal muligheden for at samle app-udvikling til tre platforme i ét udviklingsmiljø også lokke app-udviklere til fra både Android og iOS.
»Vi forsøger at ændre gamet, og hos dem, der publicerer apps i Danmark, der resonerer Windows 10 rigtig godt,« siger Jasper Bojsen.
Et andet tiltag, som skal sænke barrieren for at udvikle en app til Windows, er muligheden for at indlejre et websted, som i forvejen anvender responsive design i en app. Funktionaliteten på webstedet vil så kunne udvides med app-funktioner som eksempelvis in-app-purchases.
Målt på antal applikationer har desktop-udgaven af Windows været førende selv i forhold til mobilplatformene, men Microsofts nye app-platforme til Windows Phone og Windows 8 har haft væsentlig mindre tilslutning i forhold til iOS og Android.
Den noget mindre markedsandel for Windows Phone har også betydet, at der stadig er applikationer, som er populære på de to konkurrerende platforme, som ikke findes til Windows Phone, eller har færre funktioner end på iOS eller Android.
Ved at give adgang til, at Windows-desktoppen og Xbox One også er tilgængelig for app-udviklerne med det samme arbejde, håber Microsoft altså at gøre den samlede Windows-platform så tiltrækkende, at iOS' og Androids app-forspring kan indhentes.
Microsoft kan dog få en udfordring med at overbevise udviklerne af meget mobilcentrerede apps som eksempelvis DSB's forskellige apps til periodekort og klippekort eller apps til betaling for parkering om, at muligheden for også at være tilstede på Windows-desktoppen er noget, der matcher brugernes behov.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.