Windows 10 S tillader ikke Chrome eller Firefox

11. maj 2017 kl. 09:5113
Windows 10 S tillader ikke Chrome eller Firefox
Illustration: Microsoft.
Windows 10 S gør det umuligt at downloade Chrome og Firefox. Tredjeparts-browsere er også ramt af restriktioner i iOS og ChromeOS.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I det nye Windows 10 S er sikkerheden så meget i højsædet, at det ikke er muligt at downloade noget, der ikke er lavet specifikt til Windows-platformen.

Det skriver ZDNet.

Det er nu ikke nødvendigvis så begrænsende, som det kan lyde, da mange programmer 'blot' skal have lavet nogle ændringer og lægges på Windows Store, hvor over 500 programmer allerede ligger klar til Windows S.

Det kunne Google og Mozilla naturligvis forsøge, men de ville højst sandsynligt blive afvist med følgende begrundelse fra 29. marts:

Artiklen fortsætter efter annoncen

'Din app må ikke være en risiko eller kompromittere brugerens sikkerhed, eller sikkerheden eller funktionaliteten for enheden, systemet eller andre systemer. [...] Apps, der browser på nettet, skal bruge HTML og JavaScript engines leveret af Windows Platform.'

En talsmand for Microsoft bekræftede d. 9. maj, at det stadig er politikken for Windows 10 S:

'Alt indhold i Windows Store er certificeret af Microsoft for at sikre en kvalitetsoplevelse og holde dine enheder sikre. Med den politik, vi indførte tidligere i år, vil browseren en bruger vælger i Windows Store kunne bruge beskyttelsen i Windows-platformen. Hvis folk ønsker adgang til andre apps fra andre butikker eller services, kan man skifte til Windows 10 Pro når som helst.'

En opgradering til det 'rigtige' Windows 10 koster 50 dollars.

iOS og ChromeOS gør det samme

Som ZDnet bemærker, så er det ikke unikt i forhold til Windows 10 S at stille den slags krav til apps, der skal køre på systemet. Mediet fremhæver i den forbindelse iOS og ChromeOS, hvor browsere skal anvende styresystemernes indbyggede renderings-mekanismer og JavaScript-fortolkere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I den forbindelse skulle Chrome på iOS blot være en wrapper om Apples webkit-baserede browser-komponenter. Det vil sige, at brugergrænsefladen ligner Chrome, og at det er muligt at synkronisere sådan noget som bogmærker og kodeord, men browseren er altså ikke den samme som på andre platforme.

På samme vis er det ifølge ZDnet heller ikke muligt at installere en tredjeparts-browser på en Chromebook, som er begrænset til Chrome-browseren.

13 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
13
13. maj 2017 kl. 12:02

Er der fuld adgang til filsystemet på 10S (afhængig af rettighed), og er det muligt at afvikle "almindelige" eksekverbare filer (exe, com, bat), således at man stadig kan compilere programmer der kan afvikles på 10S?

Og er der adgang til kommando prompten, og er det muligt at skrive batch rutiner?

12
13. maj 2017 kl. 04:08

"Never argue with an idiot, they'll drag you down to their level and beat you with experience"

11
12. maj 2017 kl. 08:24

Det ville i hvert fald forklare hvordan Bente har kommenteret med lysets hast siden 2. april og absolut intet før da.

10
11. maj 2017 kl. 19:16

Jeg er ikke helt med.
Benægter du at det øger sikkerheden at begrænse brugeren til applikationer installeret fra en 'store' hvor Microsoft kan validere programmerne på forhånd i forhold til et setup hvor en bruger kan installere hvad som helst?</p>
<p>Eller siger du at Microsoft er ligeglade med sikkerhed og at det er et valg man har truffet for at tvinge nogle brugere til at benytte Microsofts produkter?

Nej og Ja.

De har jo både en lang historie med at se bort fra sikkerhed, eller have produkter fyldt med fejl og huller. Om det er fordi noget skal være enkelt og nemt. Bare være hurtigt ude, eller om det er på grund af at produkterne, aldrig når at blive så gamle, at de sikkerhedsmæssigt modnes ved jeg ikke.

Men at holde malware/virus fra døren, eller få det fjernet når det er kommet ind. Synes jeg altid har været en evig kamp på et OS fra microsoft. Hvor antivirus programmer altid har været skyld i flere infektioner, end de fjerner. Da de har givet nogen bruger en falsk tryghed. Når ens dyrt betale virus program, påstår at den beskytter en, så trykker mange bevidstløs på link og exe file.

Mens jeg på Apple, Android og Linux aldrig har foretaget mig noget sådan rigtigt aktiv, for ikke at blive inficeret.

Med hensyn til deres brug af store. De er desuden dømt flere gange for misbrug af deres monopol, på lignende måder. Så hvorfor skulle de være vokset fra det. Så ja jeg mener at MS bruger sikkerhedsspørgsmålet, til at lave en amputeret udgave af deres styresystem, som de så kan sælge billigt til producenter. Hvor køberen så, som med RT udgaven, ikke får hvad de tror de køber. Ikke før der foreligge en dummebøde til en Pro udgave.

Men til gengæld tror jeg ikke, at Microsoft denne gang overtræde lovgivningen.
Men jeg tror at de tiltag som der er i OS, vil betyde samme historie som vi så med Windows RT. Et fravalg, da man ikke kan bruge ens normale windows programmer, som er den eneste grund for mange til at vælge MS. Hvad med f.eks. steam, battle.net.

Desuden er indholdet af store så lille og dårligt, at det reelt ikke længere er et funktionel OS. Men MS prøver så med dette tiltag, som det ser ud for mig, at tvinge nogen til at portere deres software også til store. Men fravalget af dette OS, og tilvalg af noget andet, ligesom med deres telefoner, er nok mere et sandsynligt udfald.

Og. Nu har jeg hørt mig lidt mere rundt omkring ved andre. Kender stadig slet ingen der bruger BING overhovedet. Hvis ikke det er tvunget ned i halsen på dem. Men MS har stadig ikke opdaget, at sådan ting giver en dårligt smag i munden, og lysten til at spytte det hele ud. Hvis de var interesseret i at få flere mennesker til at bruge BING, så kunne de integrere en bare nogenlunde fungerende søgemaskine i deres produkt.

9
11. maj 2017 kl. 16:24

Er den samme som Bent Jensen.

En troll der bruger sin tid her på at bashe Microsoft.

Så der er ingen grund til at prøve at tale med den. Du kan kun tabe, Tobias.

8
11. maj 2017 kl. 16:20

Jeg er ikke helt med. Benægter du at det øger sikkerheden at begrænse brugeren til applikationer installeret fra en 'store' hvor Microsoft kan validere programmerne på forhånd i forhold til et setup hvor en bruger kan installere hvad som helst?

Eller siger du at Microsoft er ligeglade med sikkerhed og at det er et valg man har truffet for at tvinge nogle brugere til at benytte Microsofts produkter?

Uanset hvad kunne jeg da godt tænke mig at høre hvad du baserer sådan en påstand på.

Så jeg synes ikke at klage punkterne er useriøs, med de begrænsninger de lægger i dette OS. Så er det tæt på ubrugeligt.

Det var da igen noget af en påstand. Mener du at det er ubrugeligt til det DU ønsker at bruge en computer til, eller påstår du rent faktisk at en computer uden dropbox, chrome/firefox og VLC er 'næsten ubrugelig'?

7
11. maj 2017 kl. 15:27

Dit indlæg er så usagligt at det nærmest ikke fortjener et svar.

men det kom alligevel.

Nej det useriøse, er at MS bruger et spørgsmål om sikkerhed til at holde andre programmer ude fra deres OS. For at få bruger til at bruge deres store, som ikke indeholder meget seriøs software, ud over dårlige video stream, film, og spil.

Altså en de mange grunde, til at deres Phone gik i døden.

Så jeg synes ikke at klage punkterne er useriøs, med de begrænsninger de lægger i dette OS. Så er det tæt på ubrugeligt.

Uden dropboks, Chorme/Firefox, VLC og meget andet, hvad er så grunden til at vælge denne skrabet udgave, i stedet for et chrome OS, eller bare en normalt Linux DISP, som med kun adgang til store, er langt at foretække.

Det er netop sådan noget som får en til at være glad for, at MS tabte så det batter, på Mobil, Tabel, Server og alle andre område ind disktop. For ellers var det sådan tiltag vi ville se på alle de platforme. En af grunden til at nokia, valgte MS i stedet for Android var mulighed for egen store. og et håbløs forsøg på også at ville have snablen nede i folks lomme, som med Apples butik, altså død på grund af grådighed og uduelighed.

Det synes jeg ikke er useriøs kritik af denne forretningsmodel.

6
11. maj 2017 kl. 14:59

Dit indlæg er så usagligt at det nærmest ikke fortjener et svar. Nej jeg er ikke Microsoft ansat eller fanboy. Jeg arbejder med Ubuntu, jeg har en Ubuntu telefon og jeg har sågar leveret et par oversættelser til Ubuntu. Hvis jeg er noget er jeg 'Ubuntu fanboi'.

Jeg ejer også 2 Windows Phones (en med 7.8 og en med 8.5 eller hvad den sidste 8er hedder) og en Windows 10 licens, men det synes jeg ikke på nogen måde gør mig til en Microsoft fanboy.

Og ja jeg har prøvet Bing. Jeg har mange gange ved en fejl trykket på Bing knappen på mine Windows telefoner, og jeg har enkelte gange kommet til at lave en Bing søgning i Microsoft Edge ved en fejl. Vil jeg aktivt lave en Bing søgning? Nej. Har jeg fundet ting jeg ledte efter på Bing? Ja.

Jeg synes ikke du er et kommet med et eneste styk konstruktiv kritik, blot en masse øffen.

4
11. maj 2017 kl. 13:52

https://www.version2.dk/artikel/bug-kan-faa-microsoft-scanner-at-eksekvere-malware-med-admin-rettigheder-1076425

Og der er altså INGEN seriøse mennesker (som jeg kender) som tager BING alvorligt,

MS starter jo med at sælge reklameplads og link, inden de har noget som kunne ligne en seriøs søgemaskinerne. Det nærmeste som BING kommer på det, er en dårlig prischeck side, eller varesøgning. Hvis du forsvare MS på det punkt, så er du vist mere enten ansat der, eller en fanboi.

Har du prøvet at bruge det ? Har en Amazon DOT/ECHO, som bruger BING som søgemaskinerne, og hvis de ikke ændre dette. Så bliver de kørt over af Google, selv om de har solgt flere millioner enheder og har et par års forspring.

Google HOME, er nok DANSK inden årets udgang, mens Amazon stadig kun forsøger sig med tysk, ud over Engelsk.

Prøv en søgning på Chrome, Firefox eller VLC, som er det eneste du bruger EDGE og BING til. Så du kan skifte til noget som virker efter hensigten. Du får ikke et direkte link på den første side. men risikere at møde "plagiater" med malware og virus.

Taserface

Sådan noget er bare ikke sikkert, og seriøs. Derfor vil jeg stadig tillade mig at LOL over dette udsagn fra MS.

3
11. maj 2017 kl. 13:50

I den forbindelse, så skulle Chrome på iOS blot være en wrapper om Apples webkit-baserede browser-komponenter

Ved nogen om det er rigtigt? Det lyder lidt vildt... Der er da også Firefox og TOR browser osv. til IOS. Eller er det også bare en Safari med andre knapper??

2
11. maj 2017 kl. 13:35

</p>
<p>Når deres virus scanner er inficeret og udgør en sikkerhedstrussel, hvad skulle valget af kun Windows software, så være værd.

Mon ikke der er MARKANT mindre risiko for at du kører et skadeligt program hvis du er begrænset til at køre programmer der er godkendt af Microsoft? Naturligvis øger det sikkerheden.

Vil da langt heller browse i Chromes sikker sandkasse, end i noget microsoft juks.</p>
<p>Prøv bare at sige følgende sætning, uden at omgivelser bryde sammen af grin,.</p>
<p>"Jeg bruger BING som søgemaskinerne"</p>
<p>Taserface</p>
<p>"En opgradering til det 'rigtige' Windows 10 koster 50 dollars."
Vil nu bare købe en fuld lovlig version på Ebay til 6 dollars.

Det er lidt svært at tolke dit indlæg anderledes end som ligeyldig MS bashing på meget tyndt eller ikke eksisterende grundlag. Jeg føler at jeg meget passende kunne opsumere dit indlæg med "Hø hø Microsoft er grimme og de lugter af ost, hø hø". Jeg tror alle forstår at du hader MS, men det havde nu klædt dig med lidt mere saglig kritik.

1
11. maj 2017 kl. 13:15

"I det nye Windows 10 S er sikkerheden så meget i højsædet,"

Hulk,

Når deres virus scanner er inficeret og udgør en sikkerhedstrussel, hvad skulle valget af kun Windows software, så være værd.

Vil da langt heller browse i Chromes sikker sandkasse, end i noget microsoft juks.

Prøv bare at sige følgende sætning, uden at omgivelser bryde sammen af grin,.

"Jeg bruger BING som søgemaskinerne"

Taserface

"En opgradering til det 'rigtige' Windows 10 koster 50 dollars." Vil nu bare købe en fuld lovlig version på Ebay til 6 dollars.