Windows 10 S: Endnu et forvirrende navn fra Microsoft
Windows 10 Home. Windows 10 Pro. Windows 10 S. Det er ikke lige til at gennemskue, at kun to ud af tre af de nævnte versioner opfylder en klassisk Windows-dyd: Bagudkompatibilitet.
Windows 10 S er beregnet til den slags pc'er og brugsscenarier, hvor Googles Chrome OS og Chromebooks har fundet fodfæste. På sin vis er det fint, at der er konkurrence på det punkt, for det er it, som bruges i mange skoler, og konkurrence mellem Google og Microsoft kunne give bedre kvalitet for færre penge.
Men navnet kan være et problem, når der på et tidspunkt kommer til at stå en pc med Windows 10 S side om side med en pc med Windows 10 Home.
Windows RT igen
Nu skal Microsofts forhandlere igen til at forklare forskellen på de to Windows-versioner. Det var blot ét af flere problemer med Windows RT, som på mange måder var det tilsvarende blot parret med Windows 8.
Den største forskel er, at du ikke kan installere en klassisk Win32-applikation. Alle applikationer skal installeres via app-butikken Windows Store, og det sætter nogle begrænsninger.
På sin vis er det fint. Windows Store indeholder Universal Windows Platform-applikationer, som bygger på en version af .Net med tilhørende frameworks, som giver en høj grad af sikkerhed - flere størrelsesordner bedre end Win32 - og giver mulighed for at skrive applikationer i eksempelvis HTML og JavaScript, som kan porteres mellem andre platforme såsom Android og iOS.
Men det betyder også, at en almindelig forbruger kan komme hjem med en pc med Windows 10 S og derefter finde ud af, at den ikke kan køre en bestemt applikation.
Win32 lever endnu
Det kan argumenteres, at applikationer skrevet til Windows, som ikke kan køre på Windows 10 S, måske har overskredet deres levetid. Man kan stadig afvikle applikationer skrevet til Windows 95 på Windows 10, og det var ikke en tid, hvor sikkerhed var førsteprioritet. Det problem har blogger Jason Perlow hos ZDNet også påpeget.
Ikke desto mindre er disse applikationer stadig en del af virkeligheden. Et eksempel er spildistributionsplatformen Steam, som i sig selv egentligt er en gevinst for sikkerheden, fordi der er en vis kontrol med de distribuerede filer, og fordi den giver en central platform for opdateringer. Men Steam vil ud fra vores nuværende oplysninger ikke kunne køre på Windows 10 S. Det samme gælder alle de andre tilsvarende distributionsplatforme for spil.
Derfor kommer Microsoft til at stå med en udfordring, når det gælder om at undgå, at kunderne kommer hjem med en Windows-pc, som ikke var det, de regnede med.
I princippet kunne Microsoft have kaldt det nye styresystem hvad som helst. Men Microsoft har haft en tendens til at holde fast i en overbevisning om, at Windows er så elsket et varemærke, at ingen andre forslag kunne være bedre. I en periode skulle alle nye applikationer eller tjenester fra Microsoft hedde noget med Windows.
Et vilkårligt andet navn
Problemet er, at Windows nok ikke er så stærkt et varemærke i den brede befolkning, som Microsoft måske gerne ville have det. Og det bliver ikke bedre, hvis der opstår en fortælling om, at Windows 10 skal man holde sig fra, fordi det ikke kan køre de programmer, man gerne vil - alene fordi en bruger er endt med Windows 10 S i stedet for Windows 10 Pro.
Windows 10 S kunne have heddet Edge OS, hvis det nu skulle være en direkte konkurrent til Chrome OS, men ovenstående argument kunne også overføres til Googles navnevalg. Det er forvirrende, at Google har en browser og et styresystem med samme navn, uanset hvor stort overlappet er.
Det er en svær sag. Microsofts argument er sådan set godt nok, set fra deres synspunkt. Windows 10 S er en rigtig Windows, men kun hvis man tænker Windows som den moderne platform fra Windows 8 og frem.
Tænker man Windows som det bagudkompatible styresystem, så kan det bringe Microsoft i uheldige situationer, når selskabet skal forklare, at Windows 10 S er Windows 10, men ikke den fulde pakke - og den fulde pakke kan være vigtigt udstyr for mange.
De brugere, som måtte finde Windows 10 S lige skrabet nok, vil dog kunne opgradere for 49 dollars til Windows 10 Pro.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.