Windows 10-opgradering sneg sig ind på min tablet

25. maj 2016 kl. 16:0919
Windows 10-opgradering sneg sig ind på min tablet
Illustration: Microsoft.
Såeh, nu har min tablet Windows 10? Ligesom mange andre læste jeg ikke det med småt. Og fik altså Windows 10.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

'Opgradering til Windows 10 er planlagt til denne weekend'.

Ja ja, det styrer I bare selv, var min tanke, da det dukkede op i én af de mange påmindelser om det gode tilbud om at opgradere til Windows 10. Så som tydeligt varslet har jeg nu Windows 10 på min tablet.

Muligheden for at sige nej var nu reduceret til et tekstlink skrevet med småt, skriver Version2 journalist Jesper Sandal om Windows 10 i denne kommentar

Eller, det var jo ikke ligefrem skrevet med 72 punkts Times New Roman, at opdateringen nu ville ske automatisk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De fleste, der af én eller anden grund har holdt fast i Windows 7 eller Windows 8.1 indtil nu, har set den lille boks, hvor Microsoft minder om tilbuddet om at opgradere.

De første udgaver var sådan noget i stil med 'nu er Windows 10 klar til at du kan installere det. Klik her for at stille dig i kø'.

Det var fint. Sådan opgraderede jeg min stationære pc.

Min Surface Pro 3-tablet var jeg lidt mere skeptisk over for at opgradere, for Windows 8.1 var jo trods alt et styresystem, der var designet til tablets, og jeg havde haft lidt blandede oplevelser ved at prøve tablettilstanden i Windows 10.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jeg savnede især den fine fuldskærmsudgave af Internet Explorer i Windows 8.1.

Ja, jeg savnede Internet Explorer. Det må I godt citere mig for. Men altså kun den særlige Metro-/Modern-/hvad-den-nu-hedder-i-år-udgave.

Ellers er det 'Firefox-all-the-way-og-jeg-kommer-af-og-til-at-kalde-den-for-Netscape!'. Så kom ikke hér.

Så jeg havde egentligt tænkt mig at lade Microsofts tilbud om en gratis opgradering udløbe og så fortsætte med Windows 8.1, der jo fungerede fint. Men så begyndte Microsoft at lave om på den lille insisterende boks.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vel at mærke ikke på en åbenlys Darth Vader 'I have altered the deal - pray I don't alter it further'-måde. Men sådan meget diskret. Fra at have været noget, jeg skulle bede om at downloade, blev det til noget, hvor jeg skulle sige nej tak.

Først var det let nok. Nej-knappen var tydelig. Men så ændrede Microsoft opgraderingen til at være en anbefalet Windows-opgradering. Det betød, at mine Windows Update-indstillinger tog over.

Dermed var dialogboksen ikke længere den venlige opfordring til at opgradere, men mere en orientering om, at opdateringen snart ville blive installeret. Den gav dog samtidig mig en stor knap, jeg kunne klikke på, hvis jeg var utålmodig og gerne ville opgradere med det samme.

Muligheden for at sige nej var nu reduceret til et tekstlink skrevet med småt. Det indrømmer Microsoft da også i sin dokumentation.

Jeg gjorde naturligvis, som der også står i dokumentationen og klikkede på det røde kryds for at lukke vinduet, da mit indtryk var, at al anden interaktion med vinduet blot ville sætte processen i gang. En lukning ville nok bare betyde, at Windows ville nudge mig igen senere.

Så jeg fik Windows 10 i weekenden. Eller, jeg opdagede det faktisk først tirsdag aften, da jeg hev min tablet frem, og den ivrigt fortalte mig, at den lige skulle genstarte for at være helt færdig med installationen.

Det er ok. Jeg er ikke vred. Blot lidt overrasket. Jeg har ikke tjekket, om jeg kan rulle opgraderingen tilbage (det kan gøres ved at gå ind i Indstillinger > Opdateringer og Sikkerhed > Genoprettelse. Det skal gøres inden 30 dage, og hvis der ikke var plads til at gemme Windows.old på disken, så kan det være, at løbet er kørt. Se eventuelt denne guide).

Men jeg synes måske måden, hvorpå opgraderingen er dumpet ned på min tablet, er lidt besynderlig, grænsende til det upassende. Jeg bad Microsofts danske afdeling om en kommentar og fik følgende svar fra Windows-divisionschef Martin Thorning:

»Vi har på nuværende tidspunkt ændret Windows 10 til en anbefalet opdatering, som bliver rullet ud gennem Windows Update. Windows 10 er det mest sikre operativ system, og der er i Danmark flere der bruger Windows 10 i dag, end noget andet operativsystem. «

»Man modtager påmindelser og kan til enhver tid proaktivt slå anbefalet opdatering fra, eller fortryde og gå tilbage inden for 30 dage, hvis man ikke får en god oplevelse med Windows 10. Man kan også ringe til vores support hvis man har behov for hjælp. Tilbuddet om gratis opgradering til Windows 10 gælder til og med 29. juni 2016.«

Det er pakket rigtig godt ind i lovprisning af det udmærkede styresystem, men dét, Martin i virkeligheden siger, er: Vi har besluttet, at Windows 10 er noget, du skal opgradere til, medmindre du aktivt beslutter dig for at beholde din nuværende Windows-version.

Fair nok. Jeg antager, at når Microsoft er modige nok til at begynde en opdatering, hvor det kun er et 'nej', der er et 'nej', så må Windows 10-opgraderingen nu forløbe så smertefrit for alle, at den ikke volder nogen problemer.

For det ville jo være vanvittigt at opgradere millioner af Windows-pc'er i løbet af de næste weekender, hvor brugerne vågner op til tidligere fuldt funktionsdygtige, om end en smule bedagede, pc'er, der pludselig er gået i udu?

19 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
19
30. maj 2016 kl. 15:29

Forestil dig at halvdelen af 'folk' gerne vil opgradere og den anden halvdel ikke vil.

Jeg tilhørte begge lejre. Først ville jeg opgradere. Men bagefter kunne jeg ikke finde mine filer. Fotos, word-filer osv. blev dybt begravede i mappestrukturen hos Win 10. Og man kunne ikke længere højreklikke og finde dem.

Vi var flere der havde vores problemer. Tastaturgenveje i Edge - såsom F11 - virkede ikke.

Og så er der lige problemerne omkring dualboot.

18
30. maj 2016 kl. 11:52

...før var folk sure fordi de skulle betale for opgraderinger, nu er de sure når de kommer og er gratis.

Det er nok ikke de samme mennesker.

Forestil dig at halvdelen af 'folk' gerne vil opgradere og den anden halvdel ikke vil.

Nogle i den halvdel der gerne vil opgradere vil være utilfredse hvis de skal betale.

Nogle i den halvdel der ikke vil opgradere vil være utilfredse hvis det sker automatisk - også selvom det er gratis.

Det handler bare om at folk gerne vil have valget og aktivt sige ja til at opgradere.

17
30. maj 2016 kl. 08:21

Det handler om retten til selv at bestemme over sin egen maskine... Jeg blev også sur på canonical og skiftede væk fra Ubuntu da de begyndte at fratage mig indstillingsmuligheder jeg tidligere havde og var glad for... Vi mennesker kan generelt godt lide selv at bestemme...

16
28. maj 2016 kl. 17:08

Kære Mark! Jeg ønsker dig held og lykke med dit forståelsesproblem! Venlig hilsen Lars

15
28. maj 2016 kl. 09:27

...før var folk sure fordi de skulle betale for opgraderinger, nu er de sure når de kommer og er gratis. ...når der endeligt kom opgraderinger skulle man oftest ud og have ny PC, nu kører det bare. ...opgraderinger før var langt mere problematiske men nu brokker folk sig mere.

NB. Jeg kører selv Linux og OS X og har derfor ikke lige det store forståelse for Windows brugernes frustrationer.

PS. Ja, man kan godt leve uden Windows!

13
26. maj 2016 kl. 20:56

Jeg havde slået opdateringer helt fra. Men efter at have læst denne tråd installerede jeg Secunia. Secunia sagde: "Microsoft Update er ikke installeretVisse manglende opdateringer kan ikke findes uden Microsoft UpdateKlik venligst på knappen herunder for at åbne Microsoft Update-siden, og følg instruktionerne for at installere Microsoft Update" Jeg tillod nu Windows update at undersøge om der var updates. Men valgte selvfølgelig at de IKKE skulle downloades og IKKE installeres. Nu har Windows Update givet mig besked om at Win 10 vil blive installeret når pc´en bliver genstartet. Der er INGEN mulighed for at fravælge "opdateringen". Jeg har også dualboot til Linux. Oh ve.

11
26. maj 2016 kl. 11:53

Som bruger af det proprietære Windows har man absolut ingen kontrol over sin egen PC. Hvad nyt er der i det?

10
26. maj 2016 kl. 11:02

Jeg opgraderede fra 8-10 med linux mint på. Herfra ingen problemer. Måske det har noget at gøre med rEFInd boot manager som jeg brugte på daværende tidspunkt : )?

9
26. maj 2016 kl. 10:41

Et interessante spørgsmål kunne i den her forbindelse være: Hvem har egentlig ansvaret hvis Windows 10 installationen utilsigtet går i gang midt under en skriftlig eksamen?

8
26. maj 2016 kl. 02:11

Så nu går jeg og lurer på om jeg i weekenden enten skal tage chancen og lade den forsøge en opgradering eller finde en måde st forhindre endnu en mandag morgen med 3 timers ufrivillig kaffepause...

Dette er en løsning som har virket for mig de sidste par mdr. (holder dog øje og efter at have lavet nedenstående ændringer via regedit eksporteret disse ændringer så de hurtigt kan genindskrives hvis MS får "ideer")

To block the upgrade to Windows 10 through Windows Update, specify the following registry value:

Subkey: HKLM\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\WindowsUpdate Add DWORD value: DisableOSUpgrade = 1

For non-Enterprise versions of Windows, the notification icon can be suppressed through the Windows registry. To do this, set the following registry value:

Subkey: HKLM\Software\Policies\Microsoft\Windows\Gwx Add DWORD value: DisableGwx = 1

Det SKAL være med de store/små bogstaver som skrevet står dvs DisableOSUpgrade og DisableGwx !

Fjernelse af win 10 install bibliotek sker med "diskrengøring" (%windir%\system32\cleanmgr.exe) !

7
26. maj 2016 kl. 01:51

Jeg syntes hele dette forløb med MS win 10 har været en absurd gang svineri ! De vil for enhver pris tvinge brugere over på et spion/reklame OS, og derefter prale af hvor vildt godt dette OS er blevet modtaget, langt største delen af "modtagerene" har aldrig haft en chance i helvede for at melde fra, da det på intet tidspunkt har været tale om klar og tydelig kommunikation fra MS's side, og som tiden er gået er det kun blevet eskaleret ud i vederstyggeligheder fra MS.

Der ud over er der ikke kommet en eneste reel sikkerheds opdatering siden MS begyndte udrulningen af win 10 (lige med undtagelse af definitioner til Defender), alt har været udrulninger af win 10 "overvågning og lignende" kaldet telemetri oa, f.eks har Secunia ikke en eneste gang signaleret at en opdatering mangler i OS sammenhæng siden win 10 gik i luften ! Jeg bruger ikke kun Secunia som guide, men også efter et stk tids venten googler jeg div KB'er som MS påstår er vigtige opdateringer, og får af den vej fra flere sider at vide nøjagtigt hvad en eller flere KB'er i en opdaterings pulje drejer sig om, langt det meste er win 10 ting de vil have ind i win 7/8/8.1 samt yderlige "tiltag" for at få os over på win 10 og et par af dem går på at "gendanne skjulte opdateringer" og "ændre indstillinger for opdateringer til default" ! Da Bill Gates og Balmer trak sig helt ud af MS ændrede alt sig næsten straks. Nu er det MS alene vide hvad der er godt for os almindeligt dødelige, (se bare hvor mange der allerede har taget mod vores "fantastiske" tilbud) ! Dem der er almindelige BRUGERE er nu eneste målestok for hvor vidunderligt gode og dygtige MS er !

6
25. maj 2016 kl. 21:23

I mandags kl 9 skulle jeg lige hente en kop kaffe og da jeg kom tilbage blev jeg mødt af den klassiske "Windows er ved at opdatere - sluk ikke computeren" skærm - eneste forskel, var den var ved at opdatere til Windows 10.

2 timer senere rammer den endelig 82% og konstatere at der en eller anden fejl, så den bestemmer sig for at "rulle tilbage" til Windows 8.1 - hvor jeg så er nu igen.

Så nu går jeg og lurer på om jeg i weekenden enten skal tage chancen og lade den forsøge en opgradering eller finde en måde st forhindre endnu en mandag morgen med 3 timers ufrivillig kaffepause...

5
25. maj 2016 kl. 20:10

Havde 3 kunder på samme dag, som oplevede det samme.

Den ene skulle endda bare lige hente et print og da hun kom tilbage, så var opdateringen automatisk startet.

Hos den sidste kunde skete det samme, men den har ødelagt hele systemet desværre, så den skal nulstilles på ny... På grund af en tvungen "opdatering".

4
25. maj 2016 kl. 20:03

Dual-boot af Windows 10 og Linux er ikke nemt. Her er min historie.

Jeg havde oprindeligt en Windows 7 og Linux med dual-boot. Engang omkring oktober sidste år gav jeg mig og lod Windows Update automatisk opdatere min Windows 7 til Windows 10.

Det gik ikke godt. Da jeg efter nogle timer kom tilbage hang min PC i BIOSen under opstart. Grub-loaderen var slettet af updaten. Efter lidt søgen på nettet (andre har haft samme problem) kunne jeg downloade en boot-repair, som blev skrevet ud på en boot-bar USB-nøgle.

Efter boot på USB nøglen, køre boot-repair kunne jeg nu boote på min Linux partition. Derefter kunne jeg hente via apt-get et tool som genbygger Grub-loaderen.

Derefter kunne jeg nu boote op på både Windows 10 og Linux . Hurra for det.

Der gik så cirka omkring 3 uger. Så havde Microsoft udgivet en større Windows 10 opgradering, som automatisk blev installeret (med Windows Update sat til at installere anbefalede updates).

Så kunne min PC ikke boote igen (samme problem). På den igen med at hente boot-repair, skrive det på en boot-bar USB nøgle, få Linux op at køre igen, og til sidst genbygge Grub-loaderen.

Derefter kunne jeg nu boote op på både Windows og Linux . Men hvad var nu det, jeg havde ikke Windows 10 mere. Min Windows var nu blevet down-gradet til min gamle Windows 7.

Og nede i task-baren stod beskeden om at jeg nu kunne opgradere til Windows 10.

Tror I jeg gjorde det?

/Torben.

3
25. maj 2016 kl. 19:42

"Bla bla bla bla bla Jeg savnede især den fine fuldskærmsudgave af Internet Explorer. bla bla bla bla bla bla bla"

Vi forbeholder os håneretten indtil nytår. :-)

1
25. maj 2016 kl. 18:38

Hvad sker der med dual-boot (Win7/Linux) maskiner når Windows10 upgraderingen går i gang?

... jeg frygter at jeg bliver særdeles upopulær derhjemme når/hvis computere pludselig ikke vil boote mere...