Windows 10 er ikke længere understøttet på Intel Atom Clover Trail

Hvis man har en pc fra 2013 med en Intel Atom-processor, så er der risiko for, at det snart er slut med opdateringer, fordi hardwaren ikke længere er understøttet.

I princippet er der 'livsvarige' opdateringer til pc'er, der kører Windows 10. Men løftet fra Microsoft kommer med den lille betingelse, at det forudsættes, at hardwaren stadig kan understøttes af styresystemet. Og det er den første generation af de pc'er, der kunne opgraderes gratis, nu løbet ind i, skriver ZDNet.

Det drejer sig om pc'er baseret på Intels Atom-processorer, helt bestemt fra Clover Trail-serien, som omfatter Atom Z2520 til Atom Z2760.

Disse processorer blev især brugt i 2-i-1-enheder, altså en tablet, som kunne kobles sammen med et tastatur. Pc'erne udkom i 2013 og var altså oprindeligt med Windows 8.

Microsoft tilbød i forbindelse med lanceringen af Windows 10 i 2015, at næsten alle pc'er, som kunne køre Windows 8 eller Windows 8.1, kunne opgraderes gratis til Windows 10.

Creators Update

Men hvis man har opdateres én af disse pc'er med en Intel Atom Clover Trail-processor til Windows 10, så er det ikke muligt at installere den store opdatering til Windows 10, som udkom i foråret. Microsoft kalder denne opdatering 'Creators Update', og den er væsentlig, fordi garantien for fortsatte opdateringer af Windows 10 hænger sammen med de store opdateringer.

Creators Update er nemlig en såkaldt feature-update, som Microsoft har et par stykker af siden lanceringen af Windows 10. Betingelsen for fortsat support til Windows 10 på en pc er, at man løbende opdaterer med disse feature-updates. Microsoft garanterer ifølge ZDNet nemlig kun opdateringer i 18 måneder efter en feature-update, hvis der er kommet en ny feature-update i mellemtiden.

Da den forrige feature-update til Windows 10 udkom i august 2016, så vil supporten på denne feature update udløbe i begyndelsen af 2018, hvis man ikke opdaterer til Creators Update, der udkom i april 2017.

Det fremgår ikke klart, hvorfor lige netop denne generation af Intel Atom-processorer ikke kan afvikle den nyeste udgave af Windows 10, men det hænger formentligt sammen med hardwareunderstøttelse af visse funktioner i Windows 10, som er blevet introduceret i Creators Update.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Claus Futtrup

Hej Maciej, jeg tror ikke at Microsoft ønsker dette her. De maskiner som nu ikke er kompatible, de er ikke fra Microsoft. Jeg kan ikke rigtig se hvordan dette her skulle komme Microsoft til gode. Jeg kan tage fejl, så du er velkommen til at forklare dit synspunkt mere detaljeret.

 • 1
 • 1
#5 Michael Thomsen

Så må Microsoft jo sørge for at man kan nedgradere til Windows 7/8.x, som man kom fra, så man fortsat kan få sikkerhedsopdateringer frem til 2020/2023.

Iøvrigt siger Acer "indtil videre ikke understøttet" i linked fra april ovenfor. Vil det sige, at de har givet helt op nu?

 • 1
 • 0
#6 Bjarke I. Pedersen

Iøvrigt siger Acer "indtil videre ikke understøttet" i linked fra april ovenfor. Vil det sige, at de har givet helt op nu?

Nok nærmere, at de har sørget for at deres image blokerer når man forsøger at installere det, indtil problemet er løst, så folk ikke ender med en maskine hvor tekst og grafik ikke kan ses. (Hvilket er problemet med den nuværende grafikdriver)

 • 2
 • 0
#8 Michael Thomsen

Nok nærmere, at de har sørget for at deres image blokerer når man forsøger at installere det, indtil problemet er løst, så folk ikke ender med en maskine hvor tekst og grafik ikke kan ses.

Ja, man må da håbe for brugerne, at nogen (Intel eller Microsoft) får løst problemet, for ellers får de jo jf artiklen netop ikke sikkerhedsopdateringer længere end til januar næste år, hvorimod hvis de havde windows 7/8 ville de få sikkerhedsopdateringer indtil 2020/2023..

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere