Windows 10 får stor opdatering - men mange nyheder kan du ikke bruge

Illustration:
Den store opdatering af Windows 10 kommer i næste uge og er spækket med nye funktioner. Mange af dem er dog forbeholdt et fåtal af brugere.

Windows 10 har nu været lanceret i ét år. Dermed er tilbuddet om gratis opgradering fra Windows 7 eller Windows 8.1 slut for denne gang, men til gengæld får Windows 10-brugerne en stor 'jubilæumsopdatering' med en stribe nye funktioner.

Den såkaldte 'Anniversary Update', som Microsoft kalder den, kan sammenlignes lidt med fordums servicepakker. Windows opdateres dog i dag mere løbende, og reelt er der her tale om en pakke med nogle nye tilføjelser til Windows 10.

Det er dog langt fra alle de nye tilføjelser, der kommer alle til gavn.

De største nyheder er således knyttet til Microsoft eget antivirus, brug af pen, Edge-browseren og den personlige assistent Cortana.

For dem, der sidder med en Surface Pro 4 på engelsk, så er det en opdatering, der virkelig vil give en forbedring. Har man opgraderet en blot lidt ældre bærbar pc uden touchskærm, så er det ikke sikkert, at man vil bemærke, at der er sket det store.

Edge får udvidelser

Microsofts Edge-browser er forsøget på at skabe en Microsoft-browser, der ikke er helt til grin hos webudviklerne, og det er faktisk lykkedes ganske hæderligt. Ifølge Statcounter har Edge dog blot opnået en markedsandel på cirka fem procent mod cirka 15 procent til forgængeren Internet Explorer, når tablets tælles med.

Med den store opdatering får Edge blandt andet en funktion, som både Chrome og Firefox har haft længe, nemlig udvidelser. Det bliver altså muligt at installere eksempelvis Adblocker i Edge.

Microsoft lover også, at strømforbruget skulle være forbedret i Edge, så browseren skulle bruge færre CPU-cyklusser og mindre hukommelse og dermed tære mindre på batteriet. Ifølge Microsofts egen test skulle Edge slå Chrome med flere længder.

Læs også: Browsertest-bonanza: Google og Opera slår igen mod Microsofts batteripåstand

I praksis vil det nok afhænge mere af den kode, der afvikles på de websteder, man besøger, men det bliver interessant at se, om forskellen er mærkbar i forhold til den nuværende udgave.

Penne skal kunne mere

Microsoft vil gerne have os til at bruge en pen sammen med pc'en. Det er dog endnu ikke slået igennem hos størsteparten af Windows-brugerne, selvom teknologien er blevet forbedret.

Med opdateringen kommer en virtuel lineal, der gør det lettere at tegne lige streger, og der kommer også virtuelle Post-it-noter.

Office-pakken skulle også være bedre til at genkende håndskrift, og i den indbyggede kort-applikation vil man kunne tegne en rute ved hjælp af pennen.

I princippet kan man tegne blot ved hjælp af touchskærmen, men resultatet bliver mest overbevisende, hvis man har en skærm og en pen, der er særligt beregnet til stor præcision som eksempelvis på Microsofts egne Surface-computere.

Windows Hello kan bruges til login på websteder

Windows Hello er en rigtig smart løsning, der lider under begrænset hardwareunderstøttelse. Det en udbygning af Microsofts fælles login-system, hvor der er tilføjet biometri som eksempelvis ansigtsgenkendelse ved hjælp af særlige kameraer, der minder om Kinect-teknologien.

Nu bliver Windows Hello tilgængeligt for flere applikationer, da det blandt andet vil være muligt at bruge Windows Hello sammen med webapplikationer, hvis man bruger Edge-browseren.

Det kræver dog stadig, at man har hardwaren, der understøtter Windows Hello, hvis det skal være rigtig bekvemt. Hvis man har hardwaren, så vil man kunne logge på et websted, blot ved hjælp af, at kameraet kan aflæse øjets iris, ligesom man kan åbne Microsofts seneste telefoner med Windows 10 Mobile.

Bedre antivirus

Microsoft har længe tilbudt selskabets egen gratis antivirus, men funktionaliteten er begrænset. Softwaren er indbygget i Windows 10 og er som standard slået til, hvis man ikke selv installerer et andet antivirusprogram.

Med opdateringen bliver det nu muligt at sætte programmet til at køre regelmæssige scanninger af hele systemet.

For virksomhedskunder bliver det også muligt at bruge Microsofts udvidede version, der er beregnet til at detektere den slags trusler, der normalt rammer virksomheder snarere end private forbrugere.

Cortana stadig ikke på dansk

Microsofts personlige assistent Cortana er én af de bedste i kategorien og bestemt bedre end Apples Siri. Men Cortana er stadig ikke klar på dansk, og Microsoft kan stadig ikke oplyse, om der er planer om en dansk lancering.

Det er ærgerligt, for det er et stort handikap for en række af de indbyggede funktioner i Windows 10, der kan bruge Cortana. Hverken internetsøgning, kalender, kontakter eller mailklient er særlig imponerende uden Cortana.

Apples Siri, Amazons Alexa, Google Assistant og Microsofts Cortana er endnu ikke for alvor slået igennem som mere end en kuriositet. De slås alle med begrænset funktionalitet, hvor det især er tredjepartsudviklerne, der ikke rigtigt har taget dem til sig. Talegenkendelsen er for visse af de digitale assistenter mere frustrerende end hjælpsom.

Microsoft mangler også at overbevise brugerne om, at talegenkendelse og dermed en tændt mikrofon, er noget, der er brugbart på en desktop-pc. Da Microsoft lige nu nærmest har sat al mobiludvikling på standby, så skal Cortana enten slå igennem på Android eller iOS - eller også er det Xbox, der skal trække læsset.

På listen over de mange mindre forbedringer i Windows 10 Anniversary Update er muligheden for apps på Xbox One, der også kører Windows 10. Det skal hjælpe Microsofts Windows Universal Apps-platform i gang.

En anden lille forbedring er automatisk indstilling af tidszonen, så Windows-pc'en nu skifter tidszone. Det bliver også muligt at bruge Bash som kommandofortolker i Windows 10.

Og endelig får man eksempelvis også mulighed for at synkronisere notifikationer fra sin smartphone til sin pc. Det kræver dog også Cortana, og det bliver i første omgang kun fra Windows-telefoner og Android.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#4 Nicolai Rasmussen

Det er en fin start at introducere BASH. Det er bare ikke helt nok til at kompensere for alt det andet tåbelige de gør (f.eks. Win10's indbyggede privatlivs-eliminator).

BASH er for lidt og det er alt for sent.

Engang var alle de fede programmer til Windows og Linux var noget rodet noget, der kun virkede hvis man kom igennem skærsilden. I dag er Windows noget man bruger på arbejdet, fordi man ikke kan slippe og skærsilden er et overstået kapitel, lykkeligt glemt.

De højt specialiserede programmer til Windows er blevet bloat-ware og man søger desperat efter en simplere udgave, der er fremtidskompatibel uden risiko for fremtidige betalingsbomme og andre kommercielle road-blocks (time-fuses, opdateringskrav, DRM osv. osv). De mange små-utilities man har brugt i mange år bliver stille og roligt umulige at køre, da den ene opdatering efter den næste "forbedrer" Windows indtil det ikke virker. I opensource miljøet er der en meget ringere barriere for at bringe et gammelt program videre ind i fremtiden. Der er ikke hele rettighedscirkus'et at forholde sig til, og kildekoden er tilgængelig. I praksis kan jeg køre alle mine små utils, hvoraf mange har mere end 10 år på bagen. Med Windows strander ting fordi man ikke kan tage små og ikke kommercielle programmer med fra tidligere tider. Store kommercielle programmer kan godt tages med, men de har desværre voksesyge. Skulle det gå helt galt, så kan man installere en Linux fra årgang dengang, og køre sit aldrende program. Det kan man også i princippet med Windows, men ikke i praksis. Jeg har adskillige betalte (OEM) licenser til både XP og Win7. Men installationsmedierne kan ikke downloades og de oprindelige er gået tabt med opgraderinger af harddiske over tid. Licenserne og medierne er ikke kompatible på tværs. Så enten skal man downloade en usikker pirat-kopi eller man skal betale en formue for en ny licens med et nyt medie. En lille ting, men ikke desto mindre en unødvendig bøvlet ting.

Windows er noget jeg bruger på arbejdet - og ikke fordi det er bedre, men fordi det er andre der bestemmer. I min selvvalgte fremtid er Windows ikke med. Ikke fordi det er dårligt, men fordi det ikke giver mig de samme muligheder og den samme kontrol, som jeg kan få med Linux. Der er for meget bøvl med Windows i det lange løb. Windows (og dets mange programmer) bliver større og kan mere, men det er som om de har glemt at spørge hvad jeg gerne vil. Jeg vil gerne BASH, men jeg vil meget mere end det.

 • 15
 • 0
#5 Martin Nyhjem

Fillængdebegrænsningen er fjernet, så stier på over 260 tegn nu er muligt, og Cortana kan slås til på engelsk uden at skifte region. Det gør at Cortana kan slås til uden man i Danmark mister adgang til købt indhold i Windows Store :)

 • 3
 • 0
#6 Bent Jensen

Det gør at Cortana kan slås til uden man i Danmark mister adgang til købt indhold i Windows Store :)

Ja endnu en et eller andet DMA, eller licens beskyttet trik :-) Tror MS bruger flere penge, energi, og bøvl til brugeren på at beskytte deres "produkt" end på at lukke sikkerhedshuller. Som Nicolai Rasmussen skriver så godt, det er efterhånden bare så meget nemmere med Linux. Hvis man skal bruge flere udgaver, eller bruger. Så installerer man bare uden at tænke licenser, version og andet bøvl. Samt beder om at opgrader til den version eller GUI man lige har lyst til den dag.

Det er blevet så nemt, at MS virker gammeldags og lidt nørdet, og hvis ting ikke virker der, så gør de ikke det .Før MS måske laver en patch efter nogle måneder eller år. Har flere gratis og pro versioner af Microsoft Office, men efter min sidste geninstallation af windows, som bare væltet da der var en logisk harddiskfejl. Så ved jeg ikke om det er bøvlet værd. Måske lige med den undtagelse som jeg godt kan bruge :-) At ordbogen er særdeles meget bedre end Libreoffice eller google på Dansk. Nu får vi se, hvis jeg alligevel dual botter til Mint, med undtagelse når jeg spiller, så får det lov at ligge.

Men ikke sjovt men mere undren at se at det er gået så hurtigt, næsten hurtigere end med Nokia, ned af bakke for MS. For 5 år siden var de ikke til at komme uden om. Nu er de kun nødvendigt hvis man spiller, eller har noget forretningskritisk man ikke kan flytte. I denne omgang. Må håbe de får genopfundet sig selv, som i BG. tid, hvor der var lidt mere innovation og nytænkning. Bevægelsen væk fra Monopolet, hvor de bare lavet tingene som den passede dem, kan blive svært for dem.

 • 3
 • 3
#7 Kim Domino Evers

Jo jo... Windows er da fint nok? Jeg har ikke selv ejet en Windows PC siden det hed Windows XP har kørt Linux Debian og Mac OS X (op til Snow Leopard) de sidste mange år.

Vi bruger da Windows på arbejde (IT Butik) - men ellers er jeg ikke speciel stor fan af Microsoft systemerne...

De binder en på hænder og fødder - deres DRM - deres licenser - deres bagdøre og deres måde at opdaterer deres systemer på hænger mig langt ud af halsen! Nu har de bare fundet ud af at det kunne da være meget smart med "Linux" i deres styresystem - altså UBUNTU! Ubuntu min bare R*V - når de endelig skulle vælge et Linux styresystem - så vælger de af alle verdens rædsler - UBUNTU! Ubuntu er kommet frem på en smart ide og god markedsføring ligesom Windows selv gjorde for mange år siden, men i dag er Ubuntu ikke en døjt bedre end Windows, Google eller Apple... føj da!

Two wrongs don't make a right!

Microsoft begynder at spjætte som de også har gjort med deres Windows Phone - og som jeg plejer at sige til mine kollegaer på arbejde der nu er begyndt at sige "Vi kører også Linux på vores computere" - "Nej!" siger jeg, mens jeg giver dem en bitch-slap "I kan ikke kører mere Linux på jeres computer, end jeg kører Windows på min Linux Box"....

 • 3
 • 6
#9 Peter Rosenberg

I forlængelse af MS strategien, at nærme sig Open Source.. Se blot: http://rosenberg-it.blogspot.dk/2015/08/interesting-move-microsoft.html?... hvor man også vil finde link til MS egen's oprindelige NewsFlash på hvad jeg skriver om. PowerShell, fx. er også på vej i den retning. Og mon ikke Open Source donationen af .NET giver dødsstødet til MONO som måske hellere derved vil satse på udbygning af .NET ?

 • 2
 • 0
#11 Bent Jensen

Apple er 10x værre på alle punkter end Microsoft...

Det var meget være, mange steder :-)

Synes nu at noget af Appels Hardware, er noget af det bedste, men også extrem dyrt. Som deres air bærbare. Test viser at Windows installeres på Appel hardware, bliver noget af det mest stabile.

Deres OS er også meget stabil og sikker, på grund af deres valg af kerne til OS. De har også taget skridtet fuldt ud, og intet overladt til brugen, med de fordele og ulemper som det giver. Hvor Windows står med et ben begge steder, og ikke kan beslutte sig. Eller de har besluttet sig, men du får ikke at vide at du på sigt ikke får lov at ændre noget. Og du får til gengæld ikke et stabil og altid virkende system.

Men du har ret i at du skal sælge hele din sjæl til Appel, til gengæld får du også, for det meste noget som virker fornuftigt.

 • 1
 • 0
#12 Kim Domino Evers

Hvis I nu lige læser hvad jeg egentligt skriver, så benyttede jeg mig af Mac OS X op til Snow Leopard.

Det var FØR App store, al deres iPad pjat osv. Den gang var Mac langt foran med dered operativsystem.

I dag bruger jeg udelukkende Linux både på min Stationær hjenme PC, min bærbar på arbejde og Jolla Mobiltelefon - og ikke Ubuntu!

 • 0
 • 3
#13 Jimmy Krag

Jeg er meget enig med dig om at Apple er blevet værre end Windows. fik selv en ny æble-computer i hænderne for nyligt, og blev overrasket over hvor mange af Microsofts klassiske gamle GUI-fejl de laver.

Jeg kan dog ikke se hvorfor det er vigtigt at du ikke bruger Ubuntu. Bruger selv Ubuntu både arbejde og hjemme. Har tidligere været tvunget til Windows 10, men nu har jeg frit valg på arbejdet også. Det eneste kritikpunkt jeg har til Linux er hardware-support, men det er ikke Linux skyld.

 • 0
 • 0
#14 Christoffer Kjeldgaard

Jeg kan dog ikke se hvorfor det er vigtigt at du ikke bruger Ubuntu. Bruger selv Ubuntu både arbejde og hjemme. Har tidligere været tvunget til Windows 10, men nu har jeg frit valg på arbejdet også.

Ubuntu har privacy issues. Eksempelvis har de i en lang årrække sendt dash-søgninger direkte til Amazon, uden brugeren har givet samtykke. Det kan selvfølgelig slås fra, men det kan ikke forventes at den almindelige bruger kan det. tilliden for mit vedkommende er væk; det er der for mange gode alternativer til.

Kilde: http://www.howtogeek.com/188589/5-things-you-need-to-know-about-ubuntu-1...

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere