Windows 10 får akryleffekt og emoji-genveje i omfattende testversion

12. juni 2017 kl. 08:26
Windows 10 får akryleffekt og emoji-genveje i omfattende testversion
Illustration: © Microsoft.
Microsoft har frigivet en ny testversion af Windows 10, som denne gang især rummer opdateringer af brugerfladen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Microsofts næste større opdatering af Windows vil inkludere en opfriskning af brugerfladen, og nu er de første elementer på vej ud til dem, der afprøver kommende Windows-funktioner i Microsofts Windows Insider-testprogram.

I et blogindlæg gennemgår softwareudvikler Dona Sarkar fra Microsofts Windows-division en række af de ændringer, som Microsoft nu vil prøve af på et par millioner testbrugere.

Testversionen inkluderer blandt andet de første eksempler på anvendelse af Microsofts nye designstil kaldet Fluent, som blandt andet afprøves i en ny udgave af Startmenuen og Handlingscenter-menuen i Windows 10.

Ud over at flytte lidt rundt på elementerne, så bruger den nye udgave muligheden for at lave en halvgennemsigtig effekt, som Microsoft kalder Acrylic. Ifølge Microsoft kan effekten slås fra ved at slå gennemsigtighed fra under indstillingerne for farver i menuen Indstillinger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derudover er ændringerne mindre synlige, da de ifølge Microsoft mest handler om at gøre det nemmere at tilpasse eksempelvis størrelsen af Startmenuen.

Den måske mest pudsige tilføjelse i den nye testversion er en tastaturgenvej til emojis. Som det er lige nu, så skal man enten bruge skærmtastaturet eller i de applikationer, som understøtter det, klikke på et emoji-ikon. Nu kommer der en tastaturgenvej, så man ikke skal have fat i musen.

Foreløbig virker det i testudgaven kun på amerikansk tastatur med Win+punktum eller Win+semikolon, men man kan navigere mellem emojis med piletasterne.

Dermed vil det ifølge Microsoft være lettere at benytte emojis i alle tekstinputfelter. En anden tastaturnyhed er et ekstra skærmtastaturlayout, som er beregnet til at blive betjent med én hånd, så det bliver nemmere at indtaste tekst på en Windows 10-pc, der bruges som tablet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En interessant nyhed er desuden, at Microsoft nu fjerner restriktionerne på at kunne køre en Linux-shell under Windows. Man skal stadig slå understøttelsen af Windows Subsystem for Linux til, men hidtil har det krævet, at man kørte i udviklertilstand. I den nye testudgave har Microsoft imidlertid valgt at gøre det muligt for almindelige Windows 10-brugere.

Microsoft har også lavet en del forbedringer til Edge-browseren, hvor det nu er muligt ligesom i Internet Explorer at fastgøre et websted til proceslinjen, så man har en genvej til en webapplikation. Der er også kommet en egentlig fuldskærmstilstand.

Hvis man bruger en pen som eksempelvis Microsofts pen med Surface Pro, så er der også en række forbedringer, men den mest interessante afspejler også en af svaghederne ved pennen. Der er nemlig kommet en 'find min pen'-funktion, som kan fortælle, hvor man befandt sig, da man sidst brugte pennen.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger