Windows 10 får akryleffekt og emoji-genveje i omfattende testversion

Illustration: © Microsoft
Microsoft har frigivet en ny testversion af Windows 10, som denne gang især rummer opdateringer af brugerfladen.

Microsofts næste større opdatering af Windows vil inkludere en opfriskning af brugerfladen, og nu er de første elementer på vej ud til dem, der afprøver kommende Windows-funktioner i Microsofts Windows Insider-testprogram.

I et blogindlæg gennemgår softwareudvikler Dona Sarkar fra Microsofts Windows-division en række af de ændringer, som Microsoft nu vil prøve af på et par millioner testbrugere.

Testversionen inkluderer blandt andet de første eksempler på anvendelse af Microsofts nye designstil kaldet Fluent, som blandt andet afprøves i en ny udgave af Startmenuen og Handlingscenter-menuen i Windows 10.

Læs også: Hololens får Microsoft til at give Windows en komplet ansigtsløftning

Ud over at flytte lidt rundt på elementerne, så bruger den nye udgave muligheden for at lave en halvgennemsigtig effekt, som Microsoft kalder Acrylic. Ifølge Microsoft kan effekten slås fra ved at slå gennemsigtighed fra under indstillingerne for farver i menuen Indstillinger.

Derudover er ændringerne mindre synlige, da de ifølge Microsoft mest handler om at gøre det nemmere at tilpasse eksempelvis størrelsen af Startmenuen.

Den måske mest pudsige tilføjelse i den nye testversion er en tastaturgenvej til emojis. Som det er lige nu, så skal man enten bruge skærmtastaturet eller i de applikationer, som understøtter det, klikke på et emoji-ikon. Nu kommer der en tastaturgenvej, så man ikke skal have fat i musen.

Foreløbig virker det i testudgaven kun på amerikansk tastatur med Win+punktum eller Win+semikolon, men man kan navigere mellem emojis med piletasterne.

Illustration: © Microsoft

Dermed vil det ifølge Microsoft være lettere at benytte emojis i alle tekstinputfelter. En anden tastaturnyhed er et ekstra skærmtastaturlayout, som er beregnet til at blive betjent med én hånd, så det bliver nemmere at indtaste tekst på en Windows 10-pc, der bruges som tablet.

En interessant nyhed er desuden, at Microsoft nu fjerner restriktionerne på at kunne køre en Linux-shell under Windows. Man skal stadig slå understøttelsen af Windows Subsystem for Linux til, men hidtil har det krævet, at man kørte i udviklertilstand. I den nye testudgave har Microsoft imidlertid valgt at gøre det muligt for almindelige Windows 10-brugere.

Microsoft har også lavet en del forbedringer til Edge-browseren, hvor det nu er muligt ligesom i Internet Explorer at fastgøre et websted til proceslinjen, så man har en genvej til en webapplikation. Der er også kommet en egentlig fuldskærmstilstand.

Hvis man bruger en pen som eksempelvis Microsofts pen med Surface Pro, så er der også en række forbedringer, men den mest interessante afspejler også en af svaghederne ved pennen. Der er nemlig kommet en 'find min pen'-funktion, som kan fortælle, hvor man befandt sig, da man sidst brugte pennen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere