Gennem de sidste par måneder har jeg haft de forskellige 'builds', altså milepæle i udviklingen, af Windows 10 installeret på en Surface Pro (første generation). Og i modsætning til de to foregående versioner af Windows, så har Microsoft virkelig ikke forsøgt at polere noget som helst. Det er rå beta-software.
Med både Windows 7 og Windows 8/8.1 overtog 'preview'-softwaren hurtigt opgaven som min daglige arbejds-pc. De testversioner, der blev sluppet fri til den brede offentlighed, var fuldt funktionelle styresystemer, som var stabile nok til at overbevise mig om, at det var sikkert at bruge dem til den daglige produktion.
Sådan er det ikke med Windows 10. Slet ikke. Hvis man direkte sammenligner den seneste testudgave af Windows 10 med eksempelvis Windows 8 på et tidspunkt, som formentligt er to måneder fra en lancering, så ser Windows 10 skræmmende ufærdig ud.
Det er på sin vis befriende at få et kig ind i rigtige betaversioner, men det er også frustrerende, hvis man som jeg skal forsøge at danne sig et indtryk af, hvad vi kan forvente os af Windows 10, når den formentligt lanceres i slutningen af juli.
Kontinuitetsproblemer
En af de nye funktioner i Windows 10 er Continuum, som er kodenavnet for, at Windows 10 skal kunne tilpasse sig automatisk til at skifte mellem tablet-tilstand og almindelig desktop-tilstand. Det skal gøre tilværelsen lettere for dem, der køber 2-i-1-pc'er som Microsofts egne Surface-pc'er eller bærbare, som kan konverteres til en tablet.
Continuum skulle ændre i brugerfladen, så det blev lettere at interagere ved hjælp af henholdsvis touch og mus og tastatur. I praksis har Windows 10 imidlertid svært ved at finde ud af, hvornår det er passende at skifte.
I princippet burde det være nemt at skifte, når man eksempelvis fjerner tastatur-coveret på en Surface Pro, men i praksis er scenarierne ikke så enkle, for hvordan skal det håndteres, når coveret fjernes, mens der er tilsluttet et ekstra tastatur via Bluetooth?
Derfor får man af og til unødvendige notifikationer, hvor man bliver spurgt, om man vil skifte til tablet-tilstand. Man kan ændre indstillingerne, så det passer bedre til den måde, man bruger enheden på, men når Microsoft nu gerne vil indbygge noget intelligens i brugerfladen, så ville det have været rart, hvis det faktisk var en hjælp og ikke en lettere irriterende funktion.
Stabilitetsproblemer
Der er ingen tvivl om, at Microsoft denne gang løber en større risiko i den åbne betatest, Windows Insider. Af og til spørger Microsoft deltagerne, om de vil have en ny udgave, selvom der er kendte stabilitetsproblemer, eller om de hellere vil vente. Svaret er som regel, at folk gerne vil se det nyeste.
Det betyder imidlertid, at testudgaverne mildest talt er ustabile, grænsende til det ubrugelige. I build nummer 10074 oplevede jeg således flere gange, at vindueshåndteringen for de applikationer, som bruger den nye Universal Apps-grænseflade, holdt op med at fungere korrekt. Det betød eksempelvis, at det ikke var muligt at lukke vinduet med det nye kontrolpanel på andre måder end Alt+F4.
I det hele taget har der været store problemer med de applikationer, som tidligere var en del af tablet-universet i Windows 8.
Den gode nyhed er, at i den netop frigivne build nummer 10122 ser stabiliteten ud til at være forbedret, og eksempelvis vinduesanimationerne kører mere flydende. Der er dog stadig grafiske smuttere i blandt andet startmenuen.
Ringere tablet-oplevelse
Windows 8 fik en helt ny brugerflade for at gøre det lettere at bruge Windows med touchskærme. Det gav til gengæld problemer for dem, der udelukkende brugte Windows med mus og tastatur. Microsoft forsøgte at rette op på det i Windows 8.1, men slutresultatet var fortsat, at man fik den bedste oplevelse med en touchskærm.
I Windows 10 er det desktoppen med mus og tastatur, som har fået førsteprioritet. Det betyder, at nogle af de gamle ulemper ved touch i Windows 7 er tilbage. Alt foregår nu som udgangspunkt i vinduer og med en proceslinje. Det hele forenkles lidt, når man skifter til tablet-tilstand, men der er en væsentlig mangel i forhold til Windows 8.
Det stærkeste touch-element i Windows 8 var den udgave af Internet Explorer, som brugte den nye Modern-grænseflade, som siden er blevet til Universal Apps. Det var en touch-venlig browser, der kørte i fuld skærm.
Den er foreløbig forsvundet i Windows 10. I stedet har Microsoft lanceret den nye Edge-browser, som ser fin ud på desktoppen, men ikke tilbyder samme funktionalitet i touch-tilstand.
Hvis man har en tablet eller hybrid som Surface med Windows 8, så er Windows 10 endnu ikke touch-venlig nok til, at det er værd at opgradere til Windows 10. Det vil føles som et tilbageskridt.
De fagter eller 'gestures', som blev introduceret i Windows 8, med at stryge fingeren ind fra venstre, højre eller toppen har også fået ny funktion. Det skyldes formentligt, at Microsoft stort set var ene om at udnytte det, så derfor er de nu blevet genbrugt til rene Windows-funktioner frem for udvidelse af apps.
Swiper man nu ind fra højre side af skærmen får man ikke de samme 'charms' som i Windows 8, men derimod et nyt område med notifikationer og genveje til indstillinger. Inspirationen er i høj grad hentet fra den nyeste udgave af Windows Phone, som igen har hentet mange af idéerne fra andre mobilstyresystemer.
Det er ganske praktisk at få adgang til visse indstillinger på denne måde, og charms kom aldrig til at fungere efter hensigten i Windows 8, da der ikke var tilstrækkelig understøttelse af eksempelvis funktionen til at dele objekter mellem applikationer og tjenester.
Et swipe fra skærmens venstre side skifter heller ikke længere mellem Windows Store-applikationer, men viser i stedet miniaturer af de åbne vinduer. Samtidig har man mulighed for at åbne et nyt virtuelt skrivebord.
Det er en funktion, som er efterspurgt af et mindre antal Windows-brugere, som hidtil har måttet installere udvidelsesprogrammer for at få virtuelle desktoppe i Windows. Virtuelle desktoppe har eksisteret i mange år i Unix-miljøer, men det uofficielle argument imod fra Microsofts side har lydt, at det kunne forvirre flertallet af Windows-brugere.
Nu er virtuelle desktoppe altså kommet med, og det er nok fornuftigt, fordi Microsoft på den måde kan slå mere på de sider af Windows, hvor styresystemet står stærkt i forhold til de mobile platforme som iOS, nemlig muligheden for at arbejde med flere tunge applikationer samtidig.
Gamle apps i nye klæder
Frem til de seneste testudgaver af Windows 10 har Microsoft løbende tilpasset den nye startmenu, som nu ligner en blanding mellem princippet fra Windows 7 og Windows 8.1. En af de seneste tilføjelser er muligheden for at tilpasse størrelsen på området, hvor 'fliserne' med Windows Store-applikationer vises.
Det er ikke kun Internet Explorer, der bliver erstattet eller suppleret af den nye Edge-browser. En række applikationer, som Microsoft ellers ikke har ændret meget ved siden i visse tilfælde helt tilbage til Windows 3.0, er også erstattet af helt nye udgaver.
Det gælder eksempelvis et simpelt lille program som Lommeregneren. Her er designet nu helt anderledes, og det er mere intuitivt at finde frem til funktionerne til konvertering af enheder.
Det er en del af en større strategi fra Microsofts side om selv at konvertere sine egne applikationer fra den gamle Win32-platform til de nye Universal Apps.
Til gengæld er det et skridt, som nok skal blive mødt med en vis modstand fra dem, der ikke er meget for ændringer i deres arbejdsværktøjer - heller ikke selvom ændringerne kun er kosmetiske. De nye udgaver af gamle applikationer har smidt alt ud, der lignede falsk 3D-fornemmelse, og en applikation som Lommeregner er nu holdt i hvid, sort og en lys grå tone. Den lyseblå farve er således borte.
Lige nu i build 10122 indebærer det imidlertid, at der er flere apps, som er lidt i limbo, fordi der er nye udgaver på vej.
Ikke klar til den almindelige Windows-bruger
Helt overordnet er indtrykket af Windows 10 på nuværende tidspunkt, at Microsoft er i færd med noget, der ligner en totalrenovering. Meget af indmaden blev allerede skiftet i Windows 7 og 8, men nu er turen kommet til alt det, der nærmest pr. automatik har været hældt oven i Windows i to årtier.
Det er tiltrængt, men det betyder også, at Windows 10 lige nu er begravet i byggerod. Derfor er det vanskeligt at vurdere, om det vil lykkes for Microsoft. Med to måneder til en forventet lancering må tidspunktet for et stop for yderligere nedrivning nærme sig, hvis alt skal være klar til lanceringen.
Microsoft har dog muligheden for lade testpublikummet prøvekøre en masse nye udgaver af applikationer og grænseflader, men lancere Windows 10 med de gamle udgaver, hvis de nye ikke når at blive klar.
Det er langt mere alvorligt, at der er problemer med at få et logisk flow i brugerfladen, der hverken er helt Windows 7, Windows 8 eller en krydsning, men snarere noget helt nyt, som indtil videre mest af alt virker ufærdigt.