Windows 10 er stadig langt fra at være klar til dit skrivebord

Illustration:
Det begynder at lægge op til presset slutspurt for Microsoft, hvis Windows 10 skal lanceres til juli uden at skræmme almindelige Windows-brugere væk med byggerodet.

Gennem de sidste par måneder har jeg haft de forskellige 'builds', altså milepæle i udviklingen, af Windows 10 installeret på en Surface Pro (første generation). Og i modsætning til de to foregående versioner af Windows, så har Microsoft virkelig ikke forsøgt at polere noget som helst. Det er rå beta-software.

Med både Windows 7 og Windows 8/8.1 overtog 'preview'-softwaren hurtigt opgaven som min daglige arbejds-pc. De testversioner, der blev sluppet fri til den brede offentlighed, var fuldt funktionelle styresystemer, som var stabile nok til at overbevise mig om, at det var sikkert at bruge dem til den daglige produktion.

Sådan er det ikke med Windows 10. Slet ikke. Hvis man direkte sammenligner den seneste testudgave af Windows 10 med eksempelvis Windows 8 på et tidspunkt, som formentligt er to måneder fra en lancering, så ser Windows 10 skræmmende ufærdig ud.

Det er på sin vis befriende at få et kig ind i rigtige betaversioner, men det er også frustrerende, hvis man som jeg skal forsøge at danne sig et indtryk af, hvad vi kan forvente os af Windows 10, når den formentligt lanceres i slutningen af juli.

Kontinuitetsproblemer

En af de nye funktioner i Windows 10 er Continuum, som er kodenavnet for, at Windows 10 skal kunne tilpasse sig automatisk til at skifte mellem tablet-tilstand og almindelig desktop-tilstand. Det skal gøre tilværelsen lettere for dem, der køber 2-i-1-pc'er som Microsofts egne Surface-pc'er eller bærbare, som kan konverteres til en tablet.

Continuum skulle ændre i brugerfladen, så det blev lettere at interagere ved hjælp af henholdsvis touch og mus og tastatur. I praksis har Windows 10 imidlertid svært ved at finde ud af, hvornår det er passende at skifte.

I princippet burde det være nemt at skifte, når man eksempelvis fjerner tastatur-coveret på en Surface Pro, men i praksis er scenarierne ikke så enkle, for hvordan skal det håndteres, når coveret fjernes, mens der er tilsluttet et ekstra tastatur via Bluetooth?

Derfor får man af og til unødvendige notifikationer, hvor man bliver spurgt, om man vil skifte til tablet-tilstand. Man kan ændre indstillingerne, så det passer bedre til den måde, man bruger enheden på, men når Microsoft nu gerne vil indbygge noget intelligens i brugerfladen, så ville det have været rart, hvis det faktisk var en hjælp og ikke en lettere irriterende funktion.

Stabilitetsproblemer

Der er ingen tvivl om, at Microsoft denne gang løber en større risiko i den åbne betatest, Windows Insider. Af og til spørger Microsoft deltagerne, om de vil have en ny udgave, selvom der er kendte stabilitetsproblemer, eller om de hellere vil vente. Svaret er som regel, at folk gerne vil se det nyeste.

Det betyder imidlertid, at testudgaverne mildest talt er ustabile, grænsende til det ubrugelige. I build nummer 10074 oplevede jeg således flere gange, at vindueshåndteringen for de applikationer, som bruger den nye Universal Apps-grænseflade, holdt op med at fungere korrekt. Det betød eksempelvis, at det ikke var muligt at lukke vinduet med det nye kontrolpanel på andre måder end Alt+F4.

I det hele taget har der været store problemer med de applikationer, som tidligere var en del af tablet-universet i Windows 8.

Den gode nyhed er, at i den netop frigivne build nummer 10122 ser stabiliteten ud til at være forbedret, og eksempelvis vinduesanimationerne kører mere flydende. Der er dog stadig grafiske smuttere i blandt andet startmenuen.

Ringere tablet-oplevelse

Windows 8 fik en helt ny brugerflade for at gøre det lettere at bruge Windows med touchskærme. Det gav til gengæld problemer for dem, der udelukkende brugte Windows med mus og tastatur. Microsoft forsøgte at rette op på det i Windows 8.1, men slutresultatet var fortsat, at man fik den bedste oplevelse med en touchskærm.

I Windows 10 er det desktoppen med mus og tastatur, som har fået førsteprioritet. Det betyder, at nogle af de gamle ulemper ved touch i Windows 7 er tilbage. Alt foregår nu som udgangspunkt i vinduer og med en proceslinje. Det hele forenkles lidt, når man skifter til tablet-tilstand, men der er en væsentlig mangel i forhold til Windows 8.

Det stærkeste touch-element i Windows 8 var den udgave af Internet Explorer, som brugte den nye Modern-grænseflade, som siden er blevet til Universal Apps. Det var en touch-venlig browser, der kørte i fuld skærm.

Den er foreløbig forsvundet i Windows 10. I stedet har Microsoft lanceret den nye Edge-browser, som ser fin ud på desktoppen, men ikke tilbyder samme funktionalitet i touch-tilstand.

Hvis man har en tablet eller hybrid som Surface med Windows 8, så er Windows 10 endnu ikke touch-venlig nok til, at det er værd at opgradere til Windows 10. Det vil føles som et tilbageskridt.

De fagter eller 'gestures', som blev introduceret i Windows 8, med at stryge fingeren ind fra venstre, højre eller toppen har også fået ny funktion. Det skyldes formentligt, at Microsoft stort set var ene om at udnytte det, så derfor er de nu blevet genbrugt til rene Windows-funktioner frem for udvidelse af apps.

Swiper man nu ind fra højre side af skærmen får man ikke de samme 'charms' som i Windows 8, men derimod et nyt område med notifikationer og genveje til indstillinger. Inspirationen er i høj grad hentet fra den nyeste udgave af Windows Phone, som igen har hentet mange af idéerne fra andre mobilstyresystemer.

Det er ganske praktisk at få adgang til visse indstillinger på denne måde, og charms kom aldrig til at fungere efter hensigten i Windows 8, da der ikke var tilstrækkelig understøttelse af eksempelvis funktionen til at dele objekter mellem applikationer og tjenester.

Et swipe fra skærmens venstre side skifter heller ikke længere mellem Windows Store-applikationer, men viser i stedet miniaturer af de åbne vinduer. Samtidig har man mulighed for at åbne et nyt virtuelt skrivebord.

Det er en funktion, som er efterspurgt af et mindre antal Windows-brugere, som hidtil har måttet installere udvidelsesprogrammer for at få virtuelle desktoppe i Windows. Virtuelle desktoppe har eksisteret i mange år i Unix-miljøer, men det uofficielle argument imod fra Microsofts side har lydt, at det kunne forvirre flertallet af Windows-brugere.

Nu er virtuelle desktoppe altså kommet med, og det er nok fornuftigt, fordi Microsoft på den måde kan slå mere på de sider af Windows, hvor styresystemet står stærkt i forhold til de mobile platforme som iOS, nemlig muligheden for at arbejde med flere tunge applikationer samtidig.

Gamle apps i nye klæder

Frem til de seneste testudgaver af Windows 10 har Microsoft løbende tilpasset den nye startmenu, som nu ligner en blanding mellem princippet fra Windows 7 og Windows 8.1. En af de seneste tilføjelser er muligheden for at tilpasse størrelsen på området, hvor 'fliserne' med Windows Store-applikationer vises.

Det er ikke kun Internet Explorer, der bliver erstattet eller suppleret af den nye Edge-browser. En række applikationer, som Microsoft ellers ikke har ændret meget ved siden i visse tilfælde helt tilbage til Windows 3.0, er også erstattet af helt nye udgaver.

Det gælder eksempelvis et simpelt lille program som Lommeregneren. Her er designet nu helt anderledes, og det er mere intuitivt at finde frem til funktionerne til konvertering af enheder.

Det er en del af en større strategi fra Microsofts side om selv at konvertere sine egne applikationer fra den gamle Win32-platform til de nye Universal Apps.

Til gengæld er det et skridt, som nok skal blive mødt med en vis modstand fra dem, der ikke er meget for ændringer i deres arbejdsværktøjer - heller ikke selvom ændringerne kun er kosmetiske. De nye udgaver af gamle applikationer har smidt alt ud, der lignede falsk 3D-fornemmelse, og en applikation som Lommeregner er nu holdt i hvid, sort og en lys grå tone. Den lyseblå farve er således borte.

Lige nu i build 10122 indebærer det imidlertid, at der er flere apps, som er lidt i limbo, fordi der er nye udgaver på vej.

Ikke klar til den almindelige Windows-bruger

Helt overordnet er indtrykket af Windows 10 på nuværende tidspunkt, at Microsoft er i færd med noget, der ligner en totalrenovering. Meget af indmaden blev allerede skiftet i Windows 7 og 8, men nu er turen kommet til alt det, der nærmest pr. automatik har været hældt oven i Windows i to årtier.

Det er tiltrængt, men det betyder også, at Windows 10 lige nu er begravet i byggerod. Derfor er det vanskeligt at vurdere, om det vil lykkes for Microsoft. Med to måneder til en forventet lancering må tidspunktet for et stop for yderligere nedrivning nærme sig, hvis alt skal være klar til lanceringen.

Microsoft har dog muligheden for lade testpublikummet prøvekøre en masse nye udgaver af applikationer og grænseflader, men lancere Windows 10 med de gamle udgaver, hvis de nye ikke når at blive klar.

Det er langt mere alvorligt, at der er problemer med at få et logisk flow i brugerfladen, der hverken er helt Windows 7, Windows 8 eller en krydsning, men snarere noget helt nyt, som indtil videre mest af alt virker ufærdigt.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (48)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Gert G. Larsen

Det kan godt være det er mine øjne den er gal med, men jeg duer ikke til det der lysegrå-i-lysegrå-i-hvid-uden-rammer-tema, som først ramte iPhones, så Office2013 og nu efterhånden resten af Windows. Det kan godt være det ser flot ud på en præsentation, men det er ikke praktisk i hverdagen. Og alternativet? - Hjælp til handicappede og en eller anden ekstrem kontrast, der blot gør endnu mere ondt i øjnene.

 • 11
 • 0
#5 Thomas Christensen

Windows 8.1 er ikke særlige polerede, det gyselig system med hvor der bliver valgt en farve fra ikonet til at danne baggrund for "tiles". Det bare så mega grimt ind.

At applikation søgning også nu ikke vise i tiles, fungere bare ikke.

 • 1
 • 0
#6 Geo Jensen

Det er muligt at MS kan have en fremtid på det mobile market, men på desktoppen er de helt kørt af sporet. Jeg har meget svært ved at se MS tilbage på desktoppen med mindre at de spoler deres udvikling tilbage til W7 og derfra laver et rent desktop OS uden at tænke ”touch”.

Prøvede WX 10074. I en post Edward Snowden tid har jeg ikke meget lyst til at binde en online konto til mit OS. Uden en MS konto er værdien af de pre installeret metro apps zero. Uden Metro Apps er der ikke meget at komme efter i WX.

I den tid efter W8 har jeg købt en Mac book pro og installeret linux mint xfce på min master, reduceret W7 til en virtual maskine.

Før W8 var jeg 100% en windows man, men efter at jeg har prøvet både Mac og Linux er det gået op for mig hvor meget liv jeg har spildt på dette Windows miljø. Mac'en er en fryd at arbejde med og er til dato den lækkerste maskine jeg har har fingerne i. Linux har været en blandet fornøjelse, men jeg er begyndt at forstå sammenhæng og konsensus i Linux. Senest prøver jeg at arbejde med Debian Jessie (8) xfce som ser fornuftig ud og en kandidat til Linux mint.

Hvis andre end mig kan få samme oplevelse, jamen så har MS ikke mange flere skud i bøssen til at ramme rigtigt og få desktop brugerene med. Jeg vil også anbefale MS at udsætte WX til sommer 2016 for at lave det færdigt. Sidst, men ikke mindst, så giv brugerne det de vil have.

 • 9
 • 5
#9 Thomas Andersen

Nu har Microsoft jo aldrig sagt at den ville komme slut Juli. Så mon ikke de releaser den når den er klar (om det så er slut Juli eller ej).

Men det undre mig nu lidt, for andre steder har jeg læst at den nye beta faktisk er rigtig god, og det sagtens kan være klar om 2 måneder.

 • 0
 • 0
#12 Bent Jensen

Nu har Microsoft jo aldrig sagt at den ville komme slut Juli. Så mon ikke de releaser den når den er klar (om det så er slut Juli eller ej).

Mener også jeg har set Juni/Juli som deadline. Men. MS har aldrig udgivet noget før det er færdig, de har altid gjort det lang tid før. Hvorfor skulle de lave om på det nu. Det er bedre at de får det frigivet så hurtigt som muligt, så kan man vente på den første SP, før man prøver.

 • 3
 • 1
#14 Geo Jensen

Haha, lyder som en TV Shop reklame

Nu prøver jeg ikke på at reklamere for noget som helst, jeg prøver (som så mange gange før) at give min oplevelse af Windows i nuværende form. Men som altid, bliver kritik mødt at nedgørende fanboys/lobbyister. MS burde forholde sig imødekommenede og være i dialog med sine brugere/kunder og ikke svine dem til. Man skulle tro at Balmer stadig trækker i trådende og at Nadella bare er en poppet front. MS kom nu videre...

 • 7
 • 4
#16 Jakob Nielsen

Du kan ikke læse ?

Jeg læser fint tak.

Jeg var bare ude efter at høre, når nu manden skriver at han ikke længere at have kontoer knyttet til sit OS. (sandsynligvis fordi microsoft har meldt ud at alt hvad der forgår på pc'en bliver logget?) Hvor meget han får ud af sin MAC når nu har har fjernet sit Apple ID fra den.. Apple er lidt mere vage i deres udmelding om logning af data fra deres macs.

Om det er færdig eller ej skal jeg ikke kunne sige. Jeg oplever dog ikke de problemer som forfatteren til artikel oplever på min surface pro 2.

Jeg har flere problemer på laptoppen men det kan måske mere skyldes drivere til div. hardware.

 • 3
 • 0
#20 Geo Jensen

Hvordan kan du på nogen måde tro at folk der læser denne artikel om Windows, er interesseret i hvilke maskiner du har der hjemme, nå det nu ikke er de OS'er det handler om?

Øh...what ? Hvad bidrager du med?

Der var ligesom nogen forvirring om hvad jeg prøvede at skrive. Hvis dette havde været pre W8, havde alle maskiner været MS produkter - så jo, det er i den grad relevant for dette indlæg. Nu har MS fået kritik af brugerne, i mere 2 år, uden at det har fået MS til at stoppe op og genoverveje strategien. Jeg viser at jeg er væk fra MS, men har prøvet deres preview. Jeg antager at jeg ikke er alene og jeg fornæmmer også, at der ikke er super interesse for MS indlæg, hvilket IMO signalere at MS skal oppe sig hvis de forsat vil være en spiller på computer og mobil market.

 • 5
 • 3
#21 Kim Dragon
 • 3
 • 4
#23 Rune Jensen

Hvis det kommer til at køre lige så "godt" som i den Outlook 2013, vi lige har fået rullet ned over PC'erne, kan du vælge mellem hvid, lysegrå og mørkegrå. Alle tre er utroligt grimme, dog med mørkegrå som den mindst øjeæbleeksplosionsinducerende. Fantastisk.

Grå er vidst den eneste "farve", som kan sættes sammen med alle andre farver uden det nødvendigvist er grimt. Og som er neutral og ikke tager fokus/sender signaler til brugeren.

Så idéen med grå som hovedfarve burde vel egenlig være rigtig.

Hvis man tænker på, at alle elementer, knapper, paneler, tabs mv. kan risikere at skulle sende forskellige signaler, så er en baggrund og endda vinduesramme, som ikke sender signaler ret afgørende. Sådan man ikke ender i et lysshow.

Jeg har ikke afprøvet Windows10/Office2013, så jeg kan ikke sige, om jeg mener det samme som dig...Kun mener jeg at farver har stor betydning for, hvor hurtigt man spotter vigtige elementer, om de rigtige ting tager fokus, og om det hele er pænt, stilrent og konsistent.

Jeg synes, man skal have en god begrundelse for hver gang man vælger en farve andet end gråtoner, netop fordi farver tager fokus og sender individuelle signaler.

Og så skal alle farver være 100% konsistent imellem alle programmer på alle elementer - og med så høj kontrast som muligt.

Det er i hvert fald min egen smag.... Jeg har rettet i mit eget OSes CSS, fordi kontrasten var for lav i tekst/baggrund i programmer.

Det nytter ikke noget, det er pænt, hvis kontrasten gør, man ikke kan læse tekst.

Nuvel... nok mere en generel betragtning om farvers betydning.

 • 1
 • 0
#24 Rune Jensen

De fagter eller 'gestures', som blev introduceret i Windows 8, med at stryge fingeren ind fra venstre, højre eller toppen har også fået ny funktion.

Hvorfor ikke bare lave det brugerdefineret.

Jeg ved ikke om Windows10 har brugerdefinerede hot corners?

Men det er altså meget rart lige der, at man selv kan vælge.

For dem hvor hot corners er en ren pestilens, så er det som udgangspunkt ikke enabled.

Dvs. man skal have brug for det, før man enabler funktionen og med de funktioner for hvert hjørne man selv vil.

Mener egentlig også at MacOS har det sådan.

Det er en smule irriterende med den dér charms bar i Windows8 på maskinen ude på arbejdet. Her ville det netop være mere funktionelt, at den som udgangspunkt var slået fra, og ellers kunne sættes efter brugerens ønske (øverste højre hot corner bruger jeg til window minimize herhjemme).

 • 0
 • 0
#25 Geo Jensen

Og du mener ikke MS har dialog med sine brugere ? Kan du nævne et andet, og stort firma, som bruger så meget feedback fra sine brugere som MS ? Bare et ?

Jeg er sikker på at MS gerne vil have til til at se ud som om at de er i dialog med sine brugere. Men prøv så at forklare mig hvordan det kan ske at W8+ overhovedet er kommet ud på market. Da W8 preview blev frigivet, kom der en storm af negativ bedømmelser som blev ignoreret at MS. Pre W8 sagde i det samme. Pre W8.1 sagde i det samme. Pre WX siger i det samme. Men fakts viser at W8 er et flop og tegn i sol og måne kunne tyde på at WX også bliver et flop. MS laver micro justeringer til en rungende fiasko i håb om at det er nok til at de ”dumme brugere” køber den. MS går efter den Mobile platform for at maximere profitten på bekostning af top positionen af desktop OS og en indtægt som gør alle virksomheder grønne af misundelse. Folk var villige til at betale kassen for sit OS fra MS, på en tid hvor alle andre er gratis (Linux, OSX).

 • 0
 • 5
#28 Marc Munk

Tja, sammenlignet med OSX, ChromeOS og Linux. Kan man jo faktisk nærmere betegne det som en success.

Med tanke på at så godt som alle nye pc'ere kommer med nyeste version af windows kan man vel dårligt betegne det som en success at de overgår Linux og OSX. Altså 2 operativ systemer hvor man aktivt skal tage et valg.

Burde denne nyhed ikke have været et blogindlæg? Man kan vel dårligt kalde det en nyhed. En tidlig start på den forventede hype af windows 10 men det er måske ved at være tid til at starte på hypen allerede...

 • 2
 • 1
#29 Christian Nobel

Med tanke på at så godt som alle nye pc'ere kommer med nyeste version af windows kan man vel dårligt betegne det som en success at de overgår Linux og OSX. Altså 2 operativ systemer hvor man aktivt skal tage et valg.

Der er faktisk en del grossister det benytter denne formulering i forbindelse af salg af computere, eksempelvis ProShop:

ASUS - BM1AF Tower, 1 x Core i5 4440 / 3.1 GHz, RAM 4 GB, HDD 500 GB, DVD-skriver, HD Graphics 4600, GigE, Microsoft Windows 7 Professional / Windows 8 64-bit nedgradering, Skærm : ingen.

eller de tilbyder en opgradering til W7!

 • 5
 • 0
#30 Kim Dragon

Jeg er sikker på at MS gerne vil have til til at se ud som om at de er i dialog med sine brugere. Men prøv så at forklare mig hvordan det kan ske at W8+ overhovedet er kommet ud på market. Da W8 preview blev frigivet, kom der en storm af negativ bedømmelser som blev ignoreret at MS. Pre W8 sagde i det samme. Pre W8.1 sagde i det samme. Pre WX siger i det samme. Men fakts viser at W8 er et flop og tegn i sol og måne kunne tyde på at WX også bliver et flop. MS laver micro justeringer til en rungende fiasko i håb om at det er nok til at de ”dumme brugere” køber den. MS går efter den Mobile platform for at maximere profitten på bekostning af top positionen af desktop OS og en indtægt som gør alle virksomheder grønne af misundelse. Folk var villige til at betale kassen for sit OS fra MS, på en tid hvor alle andre er gratis (Linux, OSX).

Det er ikke noget de gerne vil have folk til at tro, det er noget de er - og de lytter meget !

Selvfølgelig skal udefra folk ikke diktere, hvordan MS kører deres show. Og folk udefra tænker ofte kun på sig selv. Dvs., hvis det stod til dem, så ville de blive ved med at optimere på Win 7 - hvilket i sig selv også er fint nok, det var/er jo om noget et skide godt OS. Men, det kommer næppe længere end det. MS skal tænke på fremtiden, deres aktionærer, og hvad der egentlig rører på sig, ellers kommer de mere bagud. Og uanset om man vil det eller ej, så ér 2-in-1, eller mere for den sags skyld, fremtiden ! Om Win 10 er det helt perfekte svar på dette, det er det nok næppe, da det er meget svært at optimere alt til det ene og det andet - men de gør godt nok hvad de kan.

Jovist, Win 8 var MEGET nyt dengang. Helt ny måde at tænke OS på, og det gik som bekendt ikke helt vildt godt. Det var i hvert fald svært for folk at omstille sig, og der var uden tvivl en masse dumme ting i det, som gjorde simple ting meget vanskelige. Men derefter har de godt nok også lyttet til deres brugere. De går ikke væk fra deres All-in-one OS, da det er fremragende ide. Det ér fremtiden. Og det var nok næppe bruger feedback der var kommet med det alligevel. Der hvor MS lytter er de lidt mindre ting. Folk hadede, at der ikke var en startmenu mere, den kommer tilbage. Folk hadede, at Metro apps var full screen, det bliver fixet nu. Folk ville have flere desktops, det kommer også, og så fremdeles. Hvis man bare går de forskellige builds igennem her de sidste måneders tid, så er det tydeligt at se, at en del af de ting der er blevet skrevet som feedback til MS, dem har de taget til sig.

Selvfølgelig skal de ikke gøre alt hvad der bliver sagt, da folk som sagt er meget egoistiske når det kommer til sådan, hvilket gør, at de ting nok ikke passer til alle. Det siger lidt sig selv. Men at påstå, at de ikke lytter, det er simpelthen bare ren uvidenhed.

Et godt gammel citat fra Henry Ford lyder: "If I had asked people what they wanted, they would have said faster horses."

Og det er præcis en af pointerne. De fleste vil bare have optimeret Win 7, og det ville sikkert have været fint. Men så var vi aldrig kommet videre. Der bliver nødt til at være nogen til at tage de store skridt, og så kan de små komme med feedback til det.

 • 2
 • 6
#31 Bent Jensen

Et godt gammel citat fra Henry Ford lyder: "If I had asked people what they wanted, they would have said faster horses."

JA og kun sorte biler, men nu kan man få dem i den farve man ønsker, næsten samlet på bestilling.

Så hvis man går i stå i gamle rutiner, og tror at ny OS hver 3 år, med tilstrækkelige ændringer til at kunne sælges som nyt er ok så fint med det. Ford gik teknisk set konkurs under finanskrisen, det gør MS også hvis de ikke tænker nyt. På kun 7 år gik vi fra ingen Smartphone, til Nokia var konkurs, vores verden forandre sig hurtigt, så at MS stadig prøver hvad der virket i det forrige årtusinde er lidt patetisk.

Hvis jeg have haft en penge tank på 1000000000 ville jeg have spenderet mere end halvdelen på tåbelige projekter, som Android, Dronner ,3D Briller

I stedet for at blive helt konservative, og lukke projekter og udvikling ned.

Hvis de åbnet op for Xboks som PC, og oplysningscenter kunne de have haft en helt ny kunde gruppe. Tænk hvis alle kontorer have kinetik og man bare kunne spørge ud i rummet og få svar. At de begrænser den til kun spillemaskine forstår jeg ikke.

 • 0
 • 1
#32 Geo Jensen

Selvfølgelig skal udefra folk ikke diktere, hvordan MS kører deres show.

Der er da noget arrogant vrøvl. Kan vi ikke lide det det vi får, køber vi med selvfølgelig ikke.

De går ikke væk fra deres All-in-one OS, da det er fremragende ide.

Det er det jeg mener at de skulle overvejr igen, inden at det er forsent (hvilken jeg allerede tro det er)

Der hvor MS lytter er de lidt mindre ting. Folk hadede, at der ikke var en startmenu mere, den kommer tilbage.

Der ser det ellers ikke ud til. Bevars, der kommer en start menu, men ikke det som folk ville have. Jeg kan ikke genkende ret meget fra den gamle start menu og hvem har efterlyst en alfbetisk rækkefølge af installeret programmer ?

Folk hadede, at Metro apps var full screen, det bliver fixet nu.

Forkert vi (folket) kan ikke se behovet for apps i et desktop miljøet, vi vil ikke have det, vi vil have muligheder for at fjerne det fra computeren.

Folk ville have flere desktops, det kommer også, og så fremdeles.

Har aldrig været et problem, så det er også noget vrøvl.

Samlet er det de micro justeringer som jeg taler om. WX er et sminket W8.x i den nuværende form.(10074)

Problemet med MS'ses strategi er at alt bliver ensartet dårligt. MS er ved at lave en desktop computer om til en telefon, hvor lamt er det lige.

 • 5
 • 3
#33 Rune Jensen

Problemet med MS'ses strategi er at alt bliver ensartet dårligt. MS er ved at lave en desktop computer om til en telefon, hvor lamt er det lige.

Nu er jeg sådan en "udefra", som ikke har så meget interesse igen i selve produktet. Mere ligger interessen udfra en betragtning om, at det er teknologi, derfor interessant.

Om Windows10 bliver en succes eller ej, er ikke hvad der holder mig vågen om natten.

Hvad jeg derimod finder interessant er, hvilke begrundelser som bruges for dette eller hint produkts fremtidige succes.

Er 2 in 1 en god idé?

Måske... Men min anke er tiden.

Man skal tænke på den tid der er gået fra den første iPhone/Android og så til den endelige release af windows10.

For hele meningen med Windows8+ er jo netop, at Microsoft vil ind på mobilmarkedet - derfor må det være det man skal kigge på som succeskriterium. Hvor godt de kommer til at klare sig dér.

Og alt den tid, som Microsoft har brugt til at finde "formen" i windows10 - der har Apple og Google altså for det første bygget en stor brugerbase og ikke mindst fået udviklere.

I al denne tid har brugerne jo netop ikke haft de løsninger fra MS.

Så hvad vil ske ved release af windows10?

Har brugerne allerede fundet løsninger på de problemer, som windows10 (givetvis=iflg. Microsoft) løser?

For i så fald... så tror jeg altså, at Microsoft står med et problem.

Ikke alene skal de jo hverve brugere. Og få brugerne til at skrotte allerede fungerende enheder til fordel for MS' teknologi. De skal også overbevise udviklerne om, at de skal gå til en helt anden løsning uden garanti for succes?

Så alt denne tid hvor Micvrosoft ikke havde fat i brugere og udviklere på mobile enheder, det er det, som ville kunne bekymre (hvis jeg var MS CEO :) ).

Vil folkkøbe et mellemrangsprodukt -kun fordi det er Microsoft?

Eller kommer windows10 vitterligt med noget så nyt og revolutionerende, at brugerne mener de har behov for at skrotte deres allerede erhvervede Android/iOS enheder til fordel for MS?

Det er lidt interessant.

For hvis MS fejler her, så ser jeg Microsofts fremtid som lidt i retning af IBMs. Store erhverskunder og -support men nærmest ingen privatbrugere.

Det vil være en ret stor ændring for MS.

 • 5
 • 0
#34 Rune Jensen

For hvis MS fejler her, så ser jeg Microsofts fremtid som lidt i retning af IBMs. Store erhverskunder og -support men nærmest ingen privatbrugere.

Et helt tredje scenarie er faktisk at enten Google eller Apple "snorksover" for længe.

Det er en mulighed, som altid er der. Men nok hvad jeg ville sige var mere held end forstand (for Microsoft), hvis det sker.

Jeg siger så ikke, at Microsoft absolut fejler med Windows10 - ganske meget kan ske endnu. Og måske har de mere i ærmet...?

Men jeg synes, man må tage en vis sandsynlighed for de fejler i betragtning, givet de listede faktorer.

Vinder Microsoft eller taber de det hele på gulvet med Windows10?

DET bliver spændende at se.

 • 4
 • 0
#35 Geo Jensen

Langt hen af vejen er jeg enig med dig (Rune), og ja, selvfølgelig skal MS forsøge at komme ind på phone market, men der hvor kæden falder af er at det bliver på bekostning af et velfungerende desktop OS (W7). MS skulle gøre det konfigurerbart i forhold til hvilken ny funktionalitet, samt look and feel, brugeren ønsker, på den måde kan MS bedømme hvad der skit og hvad der er kanel.

Nu satser de alt på af få et market som de på nuværende tidspunkt kun har en meget lille del af, hvis det ikke lykkes, tror jeg ikke engang at virksomheder vil kunne hjælpe dem. MS uden Windows er void.

 • 1
 • 5
#36 Rune Jensen

selvfølgelig skal MS forsøge at komme ind på phone market, men der hvor kæden falder af er at det bliver på bekostning af et velfungerende desktop OS (W7)

Personligt er jeg lidt af samme mening. Og jeg er ikke i tvivl om der er flere end os, som ikke er helt glad ved Metro-idéen.

Men jokeren i det er jo, hvad majoriteten mener. Det kan jo være, vi bare er nogle "brokkerøve" (og så får de "andre" håneretten :) )..

Og kvalitet er tit set i forhold til netop hvad majoriteten har behov for (når gælder markedsandel i hvert fald).

Men jeg synes bare ikke, jeg har set Microsoft i en så udsat position før.

Derfor også lidt interessant at følge de her previews.

Jeg mener vitterligt, det må være den vigtigste Windows release for Microsoft overhovedet... Knald eller fald.

 • 3
 • 1
#37 Jesper Ravn

Eller kommer windows10 vitterligt med noget så nyt og revolutionerende, at brugerne mener de har behov for at skrotte deres allerede erhvervede Android/iOS enheder til fordel for MS?

Det er lidt interessant.

Som jeg hørte Satya Nadella's Keynote og det jeg har læst andre steder fra, så bliver en del af Microsoft nye mobil strategi som følger.

Få rigtig meget volumen i deres Nokia Lumia low-end modeller. Brugerne i dette segment vil bare have en billig smartphone, der kan opfylde de mest basale behov. Samtidig bliver de bevist om Microsoft smartpphone brand og de tilhørende apps og services. Næste gang de så er klar på en high-end smartphone, vil de måske forsat vælge Microsoft.

Åbne op for cross-platform for mange af deres populære og velkendte programmer, apps og cloud services. Det kunne f.eks. være Office, OneNote, OneDrive og Skype. MS også lavet integration til DropBox fra Office. Samtidig opkøber de mange populære cross platform apps og re-brander dem. Det betyder at iOS og Android brugerne, vil være produktive med Microsoft programmer og services. Dette kan på sigt gøre det nemmere, at få disse brugere over på en MS mobil platform.

Windows 10, bliver gratis og i den forbindelse vil mange brugere vænne sig til den nye Windows 10 UI. Herved vil overgangen til en high-end windows 10 mobil device virke meget mere naturlig.

Sidst men ikke mindst så håber Microsoft, at kunne tiltrække udviklerne med konceptet omkring Universal Apps og genbrug af kode fra iOS og Android apps over til Windows 10.

For mere info, så læs også nedenstående blog-post, som jeg syntes er rigtig gode.

Highs and Lows Part I: Are Low-End Windows Phones Hurting Microsoft's Smartphone Brand? http://www.windowscentral.com/highs-and-lows-part-i-are-low-end-windows-...

Highs and Lows Part II: Microsoft's smartphone strategy and the seeds of success http://www.windowscentral.com/highs-and-lows-part-ii-seeds-success

 • 3
 • 1
#38 Magnus Jørgensen

Muligvis er Windows 10 ikke klart. Jeg synes personligt at det er mange skridt i den rigtige retning man har taget. Men er det ikke lidt lige gyldigt? Man har jo alligevel ikke noget valg når det kommer til stykket. MS og deres OEM partnere udgiver jo bare den nye Windows alligevel og når der så er gået nogle måneder, kan du ikke længere købe en ny computer med de gamle versioner af Windows.

 • 0
 • 0
#39 Magnus Jørgensen

Hej Jesper

Jeg tror du har helt ret i at det er deres strategi. Om det vil lykkedes er jeg usikker på. Set fra mit synspunkt er deres største chance at satse på at vriste business segmentet væk fra Apple's produkter. Hvis de kan gøre det, kan de kile sig ind på et niche marked for business. Med den kile kan de langsomt bevæge sig ind i uddannelses sektoren og videre til de unge mennesker. De har en klart mulighed her, fordi de fleste business IT folk idag er i et MS only univers. MS kan reklamere med integration i eksisterende active directory systemer og et Mobile device management system der passer sammen med resten af deres systemer.

Deres største modstand kan komme ved det at business folk generelt er ret konservative. Skift af platform er dyrt og folk skal vende sig til de nye måder at gøre tingene på.

Men MS har jo ikke så travlt endda. De kan jo idag skæppe fløden fra alle Android producenterne ved at kræve royalties for Android. Her har de en indkomst der er fuldstændig uden risiko og alle udgifterne ved udvikling og produktion af egne devices. Penge lige ned i lommen. Det kan godt være at de kun tjener omkring 100 kr pr. Android enhed, men når avancen pr telefon ikke er meget større så er det jo en god ordning for dem.

Hvordan de kan slippe afsted med det er mig en gåde. Android er muligvis ikke 100% Open source, men det er langt mere åbent en Windows. Vi kan jo bare se at Amazon med deres Kindle og Cyanogen med deres Android versioner, i ellers helt uset omfang, kan konkurrere med Google. Alligevel er EU med Margrethe Vestager i spidsen igang med at undersøge Google og Android for at hæmme konkurrencen. På samme tid har MS med windows et helt åbentlyst monopol på Operativ systemer til PC'er. De kan endda slippe afsted med at tvinge et nyt operativ system(windows 8) ned over brugerene, på trods af at de ikke modtaget det godt og ej heller har efterspurgt forandringerne. Som sagt.... Det er mig en gåde hvordan de kan slippe afsted med det.

 • 3
 • 0
#40 Rune Jensen

Få rigtig meget volumen i deres Nokia Lumia low-end modeller.

Den del kan man vel følge ved at sepå statistikker...

Brugerne i dette segment vil bare have en billig smartphone, der kan opfylde de mest basale behov. Samtidig bliver de bevist om Microsoft smartpphone brand og de tilhørende apps og services. Næste gang de så er klar på en high-end smartphone, vil de måske forsat vælge Microsoft.

Jo... men det kræver så, at de inden da har tag i udviklerne. Ellers kommer der jo ingen APPs. Man kan godt portere. Men det, som gør et brand i en smart phone er, om man får de gode kvalitets APPs før eller samtidig med de andre. Og så at det er native, da det vil kunne påvirke performance.

 • 0
 • 0
#41 Kim Dragon

JA og kun sorte biler, men nu kan man få dem i den farve man ønsker, næsten samlet på bestilling.

Så hvis man går i stå i gamle rutiner, og tror at ny OS hver 3 år, med tilstrækkelige ændringer til at kunne sælges som nyt er ok så fint med det. Ford gik teknisk set konkurs under finanskrisen, det gør MS også hvis de ikke tænker nyt. På kun 7 år gik vi fra ingen Smartphone, til Nokia var konkurs, vores verden forandre sig hurtigt, så at MS stadig prøver hvad der virket i det forrige årtusinde er lidt patetisk.

Hvis jeg have haft en penge tank på 1000000000 ville jeg have spenderet mere end halvdelen på tåbelige projekter, som Android, Dronner ,3D Briller

I stedet for at blive helt konservative, og lukke projekter og udvikling ned.

Hvis de åbnet op for Xboks som PC, og oplysningscenter kunne de have haft en helt ny kunde gruppe. Tænk hvis alle kontorer have kinetik og man bare kunne spørge ud i rummet og få svar. At de begrænser den til kun spillemaskine forstår jeg ikke.

Hvorfor sammenligner du nuværende Ford med begyndelsen af Ford ? Pointen var, at før biler, der var der hestevogne. Folk anede ikke hvad en bil var, og hvad de ville have, deraf citatet. Det valgte man heldigvis at komme væk fra, og i dag kan vi ikke undvære biler. Såre simpelt... At det måske kører ad pommeren til for Ford i dag er da ligegyldigt for diskussionen. Derudover, hvad mener du det nye fra MS ville være, hvis de blot optimere Win 7, som det lyder til, at du hellere så de havde gjort ? Det var der kommet intet innovativt ud af. Intet !

Og helt ærligt, tror du ikke MS bruger MASSER af penge på RND ? Helt seriøst. Det virker ikke til, at du har den fjerneste ide om hvad MS laver udover Windows.

Til din sidste del: Er det ikke lige præcis det, der er meningen man skal gøre med Cortana ? Kinect opfanger lyd, hvilket en alm. mikrofon også ville kunne gøre, og så er der smarte kameraer i den. I dit scenarie er det vel ligegyldigt egentlig. Så alle burde bare have en mikrofon ved deres computer, og så kunne de stille Cortana alle de spørgsmål de lyster. Så udover Android og Dronner, ja, så har de vel egentlig opfyldt pretty much alt det du skrev - plus meget mere.

 • 1
 • 3
#42 Kim Dragon

Der er da noget arrogant vrøvl. Kan vi ikke lide det det vi får, køber vi med selvfølgelig ikke.

Det er der heldigvis mange der kan, og det er nok primært dem de lytter til, fremfor en halvsur mand på Version2.

Det er det jeg mener at de skulle overvejr igen, inden at det er forsent (hvilken jeg allerede tro det er)

Det kan du jo så mene, men det gør de ikke, og jeg har sagt hvorfor - det er nemlig fremtiden. At skulle lave en ny app store, kode en ny app og lignende, til næsten hver enhedstype man laver, fremfor bare at lave én af hver, det kan der sgu ikke være mange gode argumenter imod.

Der ser det ellers ikke ud til. Bevars, der kommer en start menu, men ikke det som folk ville have. Jeg kan ikke genkende ret meget fra den gamle start menu og hvem har efterlyst en alfbetisk rækkefølge af installeret programmer ?

Du er nok næppe heller en der sender feedback eller ser hvad folk rent faktisk skriver ? Jeg kan LOVE dig for, at de retter meget af det der bliver skrevet - hvis det giver mening. Og hvordan vil du ellers have dine programmer sorteret ? Det første der åbner når man trykker start er en "Most used" liste, samt shortcuts (Som man selv kan vælge) til de vigtigste folders og programmer. Så kan man reelt set vælge at fjerne alle live tiles, hvis man ikke kan lide dem, og hvad er det så du mangler ? De fleste der bruger/brugte startmenuen meget, det er vel i store dele power users. Og hvis de kke bruger søgefunktionen til at finde et program med, eller det ikke er en "Most used" app, ELLER den ikke er pinned i taskbaren, mon så ikke lige man overlever, at have en alfabetisk liste over alle sine programmer, så man let kan finde det program man ønsker, og starte det ? At begynde at diskutere, at man evt. kunne spare 0.3 sekunder på guderne ved hvad, det er vist nitpicking for alle pengene.

Forkert vi (folket) kan ikke se behovet for apps i et desktop miljøet, vi vil ikke have det, vi vil have muligheder for at fjerne det fra computeren.

Uh uh - så fjern dem ! Fjern dem alle. Det er ikke så svært. Jeg kan ikke se problemet ? Du har alle dage kunnet fjerne dem. At den store startskærm så stadig ville være der i Win 8, det er så det. Men den er væk i 10'eren, som jo sjovt nok er det vi snakker om her.

Har aldrig været et problem, så det er også noget vrøvl.

Samlet er det de micro justeringer som jeg taler om. WX er et sminket W8.x i den nuværende form.(10074)

Problemet med MS'ses strategi er at alt bliver ensartet dårligt. MS er ved at lave en desktop computer om til en telefon, hvor lamt er det lige.

Det er stadig blevet ønsket meget. Det har fx været en af de ting der er kommet op ofte, når man har snakket Windows vs. OSX og Linux. Så jo, du kommer måske ikke til at bruge, jeg gør måske heller ikke - men det har været ønsket, uanset om du vil det eller ej.

Tro hvad du vil, men nej, det er godt nok ikke små justeringer. Come on. Hvis det er tilfældet, så har der ikke været et OS, siden det aller første kom på banen, som ikke blot har været mikrojusteringer. Ikke et.

Og nej, de er ved at give dig muligheden, for at lave din telefons OS om til et full blown OS (Næsten da). Hvordan kan man nogensinde synes det er en dårlig ting ? Den eneste forskel, udover hastighed og ikke brug af Win32 apps er, at din start menu bliver som på din telefon. Jeg kan simpelthen ikke se, hvordan det kan være en dårlig feature at have, og at det ødelægger OS ? Start menuen er næsten identisk med alm. desktop Win 10, bortset fra, at det er live tiles der er ikoner, som på telefonen. Udover det, så kan du det meste. Smide Word, spil, internet osv. op i fullscreen, og så bare gå til stålet med tilkoblet keyboard og mus ! Lad mig skære det ud i pap for dig: Du kan i teorien bruge din telefon som en ganske alm. computer !!! Det KAN ikke være noget man kan brokke sig over. Det er en overdrevet ved feature, som i takt med, at telefoner bliver kraftigere kun bliver bedre. Om man får det brugt, who knows, men lad vær at sige, det ikke er en god feature. Så VIL man bare hate.

 • 1
 • 4
#43 Geo Jensen

Og nej, de er ved at give dig muligheden, for at lave din telefons OS om til et full blown OS (Næsten da).

Har du læst overskriften: "Ingen fremtid på desktoppen"

Og til alt det andet du skriver:

”Når en løgn bliver gentaget mange gange nok, bliver den til sandheden.” USA's propeganda værktøj #1.

Du sagde det samme om W8, W8.1 og nu WX. MS har fået masse af feedback gennem site som denne og alle andre sites hvor de udsender deres evangelister. De skal bare lytte når de er færdige med at tale. Hvis jeg skal arbejde for MS, vil jeg have penge for det.

 • 1
 • 1
#44 Kim Dragon

Har du læst overskriften: "Ingen fremtid på desktoppen"

Og til alt det andet du skriver:

”Når en løgn bliver gentaget mange gange nok, bliver den til sandheden.” USA's propeganda værktøj #1.

Du sagde det samme om W8, W8.1 og nu WX. MS har fået masse af feedback gennem site som denne og alle andre sites hvor de udsender deres evangelister. De skal bare lytte når de er færdige med at tale. Hvis jeg skal arbejde for MS, vil jeg have penge for det.

Det er synd, at du er fanget i et univers, hvor der kun er en tilgang til at opbygge et fornuftigt OS. Innovationen længe leve.

Glæder mig til jeg rammer de 60-70 år, og vi stadig sidder med et Win 7 klon eller oldschool Linux på vores kvantecomputere.

Og forresten, du tror vel for fanden ikke, at MS har nedsat en eller anden komite, der går samtlige techsider igennem for gode ideer ? Hvis det er det du ser som "at lytte til sine brugere", ja, så er du da godt nok desillusioneret. De har et feedback system af en årsag - netop så de slipper for det du skriver! Men ak ja... At du ikke ved hvordan MS opererer, det kommer egentlig ikke bag på mig.

Og og og, ja, Win 8 var der mange fejl i, og rigtig mange blev fixet i Win 8.1. Nu er de ved at lave et helt splinternyt OS - hvordan kan du komme frem til den konklusion, uden at have set det fulde Win 10, at de ikke har lyttet til deres brugere på baggrund af det ?

 • 1
 • 5
#45 Jan Rasmussen

Hej, Jeg syntes den her diskution om Windows 10 er en anelse kørt af sporet. Hvis man kigger lidt på IT som det ser ud idag, så er klienten kun toppen af isbjerget. Kigger man på Microsoft's strategi (som jeg ser det) - så laver de services i skyen som er enten 100% cloud eller hybrid (cloud og on premise). Detmed bliver de apps der laves med sky tilgang mobile. Apps kan laves til alle platforme - du kan bruge næsten alle SaaS programmer (Microsofts) på alle platforme. Azure giver muligthed for at lave programmer som remote apps f.eks. - så man kan køre gamle native apps i skyen og på en hvilken som helst platform. Udviklerværktøjer giver mulighed for at udvikle og publish på alle platforme (Win 10, iOS, Android). - det jeg vil frem til er - klienten bliver mindre og mindre væsentlig, det er services der er væsentlig - hvilken farvelade der er på de næsten tynde klienter er mere og mere ligegyldige.

Hvis du derimod kigger på det bagvedliggende, så er der pt. kun et firma der laver værktøjer og SaaS apps til alle platformene. Og det er ikke Apple.

 • 0
 • 0
#46 Bent Jensen

Glæder mig til jeg rammer de 60-70 år, og vi stadig sidder med et Win 7 klon eller oldschool Linux på vores kvantecomputere.

Bilens rat, er over 100 år, og bruges stadig :-)

Mange bruger da stadig en kommando prompt, til at afvikle tekst kode og kommandoer. Det er 50 år gammel, eller ældre hvis man ser at der er en afløser til "teletekst" maskiner, og før det hulstrimmel. Man stadig i bund og grund en tekst baseret afvikling af code. Det er også stadig skjult bag grafiske Interface. Vil undre mig om en kvantecomputere ikke har en "exit" kommando.

 • 1
 • 0
#47 Kim Dragon

Bilens rat, er over 100 år, og bruges stadig :-)

Mange bruger da stadig en kommando prompt, til at afvikle tekst kode og kommandoer. Det er 50 år gammel, eller ældre hvis man ser at der er en afløser til "teletekst" maskiner, og før det hulstrimmel. Man stadig i bund og grund en tekst baseret afvikling af code. Det er også stadig skjult bag grafiske Interface. Vil undre mig om en kvantecomputere ikke har en "exit" kommando.

Så er vi heldigvis så forskellige. Rattet er jo udelukkende pga. geometrien. Når noget skal roteres, så er en cikel eller kugle altid at foretrække. Ment taget i betragtning, hvor vanvittig en udvikling der har været inden for computere og teknologi de sidste 15-20 år, så håber jeg ved Gud der sker noget andet de næste 40 år.

Men det kræver selvfølgelig, at de konservative folk også får fingeren med ud ;)

 • 0
 • 1
#49 Deleted User

Her til morgen dukkede der så et ikon op i statusområdet. Ikke et jeg har lagt på ... det er kommet af sig selv (eller hvordan man nu skal formulere det). Fører man musen hen over det, så fremgår det, at man ved at klikke på det kan hente Windows 10. I skriver, at det varer længe, før den er klar til brug. Microsoft mener åbenbart, at den er klar til brug nu. Hvad skal man tro???

SIDSTE: Nå, helt klar var den så ikke. Når man reserverer Windows 10, så får man den besked, at der ikke er mere man skal gøre nu. Man vil få besked, når der er noget klart.

 • 0
 • 0
#50 Rune Jensen

SIDSTE: Nå, helt klar var den så ikke. Når man reserverer Windows 10, så får man den besked, at der ikke er mere man skal gøre nu. Man vil få besked, når der er noget klart.

Smart træk.

Men når jeg spørger rundt omkring, så er det heller ikke Windows10 desktopudgaven, som er et problem. Så dér tror jeg MS kan tage det roligt.

Folk vil hellere end gerne opgradere, ser det ud til, så umiddelbart, så tror jeg den del bliver en succes. Måske endda en succes som Windows7. Eller større.

Jeg er lidt mere spændt på, om metro-delen vil give Microsoft succes på mobildelen.

Jeg kunne stadig godt tænke mig at vide, hvor (mobil)udviklernes tanker går i retning af. En del må jo have downloadet Windows10 preview og afprøvet den.

Samme med brugerne selvfølgelig. Der må være en del alm. brugere,som har afprøvet Windows10. Hurdlen ligger i, om de nu får lyst til at bruge metro...?

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere