Windows 10 bruger Start-menuen til at kapre Firefox-brugere

Illustration: Reddit
Den nye Chromium-baserede Microsoft Edge-browser bliver tilbudt Windows 10-brugere, der søger Firefox frem i Start-menuen. Microsoft har tidligere fået på puklen for at pådutte brugere at benytte Edge.

Microsoft bruger Start-menuen i Windows 10 til at foreslå brugere, at de skifter over til Microsoft Edge i stedet for at bruge Mozilla Firefox.

Fremstødet kommer, når en bruger installerer Mozilla-browseren eller indstiller den som standard-browser i systemet, skriver Bleepingcomputer.

Læs også: Søgefunktion i Windows 10 ramt af fejl

’Bruger du stadig Firefox? Microsoft Edge er her’, står der under ’foreslået’.

Microsoft har netop udgivet den nyeste version af Edge, der er baseret på Googles Chromium-browser.

Brugerne kan godt lide Edge

På Reddit møder Microsofts forslag kritik, men brugerne er samtidig enige om, at den nye browser er god.

Flere mener, at Microsoft presser citronen, mens andre mener, at Google gør det samme med sin Chrome-browser.

Læs også: Ny Edge-browser rulles ud på Windows Update i januar

Tilbage i 2016 fik Microsoft også kritik for at promovere Edge-browseren lidt for meget, da man lovede rabatter og gode tilbud via notifikationer, hvis brugeren begyndte at bruge browseren.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Kenneth Schack Banner

Nu forholder sig jo, sådan at Windows 10 er Microsoft's operativ system og derfor burde de være relativt neutrale.. Gadvide om Apple er det på MacOS og hvad med Goole på deres OS? Må erkende jeg endnu engang er glad for at vælge Linux distributioner...

 • 14
 • 0
#5 Axel Nielsen

De har tidligere reklameret ved at nævne deres egen browser, uden at andre browsernavne skulle indblandes. Samtidig ændrer de automatisk på folks indstillinger v. update således Edge igen kommer som default i stedet for f.eks. en anden .pdf-læser eller browser folk selv har valgt.

Det bliver mere nu personligt og jeg vil vædde på at det får mange til at tænke "Uh, er jeg den eneste der gør det (bruger Firefox), siden de kan skrive sådan" og dermed giver en større turn-over til Edge.

Jeg har Linux, MacOS og Windows på min værkstedslaptop (MacBook) og Windows (Microsoft) er helt klart længst fremme i skoene ift. at "pushe" diverse skod-software og "nudge" brugerne og de gør et meget stort nummer ud af at gøre sig til gode venner med brugeren via deres tekster under installation og opdatering.

Hvis ikke de selv kan finde ud af at slappe lidt af, synes jeg det er en sag for konkurrencemyndigheden!

Der er en grund til at undervisere/tillidspersoner ikke må forføre deres elever - Det er samme mekanismer der er i kraft her. Det er bare ikke muligt at smide "lederen" ud eller "vælge en anden klub" for en stor del brugeres vedkommende...

 • 6
 • 3
#6 Peter Jensen

Det næste bliver vel Firefox som er min foretrukne browser ikke kan installeres. Så må man ringe til fru Vestager. Der er to gange kommet opdateringer til Windows som har fået Firefox kun at køre i halv skærm begge gange. Firefox måtte afinstalleres og alle spor i registreringsdatabasen og alle oplysninger i appdata måtte fjernes og Firefox geninstalleres. Det er lykkedes hver gang og jeg har hver gang fået mistanke om at det er FF killere. Automatisk opdatering er deaktiveret nu. Hvis jeg vidste hvordan jeg kunne installere Photoshop, Ligthroom samt alle de andre Windowsbaserede programmer jeg har under Linux så skiftede jeg også.

 • 1
 • 2
#7 Jarnis Bertelsen

Det er bare ikke muligt at smide "lederen" ud eller "vælge en anden klub" for en stor del brugeres vedkommende...

Hvis jeg vidste hvordan jeg kunne installere Photoshop, Ligthroom samt alle de andre Windowsbaserede programmer jeg har under Linux så skiftede jeg også.

Disse citater tyder på at MS stadig har en dominerende markedsposition med Windows, hvilket stiller dem i en helt anden situation end andre spillere på markedet. Anti-monopol-lovgivningen forbyder specifikt at bruge en dominerende markedsposition i ét marked (PC OS) til at fremme deres position i et andet marked (webbrowser). Det var præcis dette MS blev dømt for, da de i sin tid blev tvunget til browser-menukortet af EU. Tilsyneladende har de i bedste fald ingenting lært, i værste fald har de opdaget, hvordan de kan skide på konkurrencelovgivningen uden at det får betydelige kjonsekvenser.

Alle sammenligninger om hvad Apple, Google eller Ubuntu foretager sig med deres operativsystemer er irellevante, medmindre man også argumenterer for, at de har en dominerende markedsposition.

 • 3
 • 3
#8 Tauno Suikkanen

Ja, og det er åbenbart individuelt ?

Selv har jeg flere gange - nok et til et halvt år tilbage oplevet at firefox iconen forsvandt ved hver opdatering. Den bliver svær for Vestager ?

... Linux ? Mht dette emne, så har jeg ikke særlig gode erfaringer med Ubunto.

 • 0
 • 0
#9 Junior Ronnie

I Ios må man lave sin egen browser dog skal man benytte appels kode til det. Og man er låst fast til hvordan Apple ville have. Alle er glade og køber deres produkter i stor stil. Microsoft får tæsk for at reklamere for deres eget produkt ???

 • 2
 • 0
#11 Ditlev Petersen

Micropsoft ville nok stå sig bedre ved ikke at reklamere for meget for Edge. På mig virker den rimeligt "grådlabil", har den problemer i et faneblad, så kan den nemt finde på også at blive sur på de andre faneblade. Resultatet er, at jeg må lukke og starte forfra.

Hvorfor har jeg ikke bare droppet Edge, når den nu er så slem? Godt spørgsmål. Men jeg har brug for at vide lidt om, hvad andre bliver udsat for. Privat bruger jeg ikke Edge ret meget.

 • 0
 • 0
#12 Tauno Suikkanen

Sad hos en kunde i dag. En helt ny Lenovo Win10. Han er ikke god til IT, så en har sikkert hjulpet ham med at få IE som browser. Undskyld, men jeg overvejede slet ikke Edge.

Det er mod mine principper, men min udvej var at bede om lov til at installere Firefox.

Det nærmeste jeg kom med en stl fil i IE, var forslag om at få den læst op (Nej, jeg hørte den ikke - hos kunde....).

Men et helt generelt software problem: Alt skal være så automatisk, at man skal bruge en masse tid på at lave det man vil have gjort.

 • 0
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere