Windows 10 bliver bedre til at frigøre lagringsplads

14. september 2018 kl. 15:1035
Windows 10 bliver bedre til at frigøre lagringsplads
Illustration: Microsoft.
I hvert fald for OneDrive-brugere.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Den kommende oktoberopdatering til Windows 10 vil indeholde en ny version af Storage Sense med forbedret funktionalitet. Især vil den nye version være bedre til automatisk at frigøre plads, når der ikke er meget plads igen.

Det er måske ikke et lige så stort et problem i dag som tidligere, men indimellem oplever pc-brugere, at SSD’en eller harddisken er blevet fyldt. I værste fald kan dette være kritisk, hvis man har arbejde, som man ikke har fået gemt endnu. Løsningen er at slette noget, som der ikke længere er brug for – og det er der gerne meget af, i hvert fald på Windows-baserede enheder.

Storage Sense

I den Windows 10-udgave, vi har lige nu, findes der en funktion, som hedder Storage Sense. Den har taget over for det gamle værktøj Disk Cleanup og kan automatisk fjerne gamle, midlertidige filer, som der ikke længere er behov for, inklusive kopier af tidligere installerede opdateringer til operativsystemet. Ikke mindst de sidstnævnte kan optage meget plads.

I mange tilfælde er Storage Sense ikke aktiveret som standard på pc’en. Men det kan man gøre via lagringsindstillingene, som let kan findes, hvis man skriver ‘storage’ i søgefeltet, der hører til Windows 10.

Ny version

Udover den nye automatiserede frigørelse af plads, skal Storage Sense integreres med OneDrive, Microsofts sky-baserede lagringstjeneste. For at sikre hurtig adgang til ofte brugte filer kan OneDrive sørge for, at der findes en lokal kopi af disse filer på pc’en ud over i skyen. Hvis det drejer sig om mange og store filer, kan de efterhånden optage meget plads på pc’en.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I den kommende version af Storage Sense vil enkelte af disse lokale filkopier automatisk blive slettet, men kun hvis de ikke er blevet brugt et stykke tid, og kun hvis der virkelig er behov for at frigøre pladsen.

Valgmuligheder

Filerne vil fortsat være synlige i Windows, men næste gang, brugeren forsøger at åbne dem, skal de først hentes ned fra skyen.

Brugeren skal til en vis grad afgøre, hvor længe filerne skal være lagret lokalt. Det er også muligt at vælge, at alle eller enkelte af filerne altid er tilgængelige, selv når pc’en ikke har netadgang. Så vil filerne ikke kunne slettes fra den lokale lagringsenhed af Storage Sense.

Denne artikel er fra digi.no.

35 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
35
20. september 2018 kl. 17:18

Og så er der ikke samme risiko som ved traditionel RAID

Alt efter RAID type er det sjældent det bliver hurtigere. Du kan til gengæld få noget større partitioner. Det kan godt være at læste hastigheden bliver forøget lidt, i et RAID 1. Hvis du har langsomme diske.

Men i stedet for RAID har du set på nogle af de nye typer af filsystemer og volume manager som også er mere robust, og kan en del af det samme som et traditionelt RAID.

EXT4 Btrfs XFS LVM osv.

Skal siges jeg ikke er ekspert på området, men noget er modet meget de sidste 4-6 år.

34
19. september 2018 kl. 13:27

Så du bruger stadig Linux, i en version der er beregnet til det job du vil have udført ?

Ja selvfølgelig. :-) Jeg bruger meget gerne Linux hvor jeg kan komme til det. Det virker bare som om at de med UnRaid har præsteret at gøre det brugbart i et omfang jeg ikke tidligere har set. Og så er der ikke samme risiko som ved traditionel RAID, da hver disk kan læses individuelt. Man mister jo så performance forbedringen man opnår ved RAID, men det kan jeg godt leve med. Xpenology har jeg også været inde over, men brød mig ikke om at skulle bruge et "hacket" OS - og der blev jeg ramt af utilsigtede opdateringer som wipede konfigurationer og mange ting skulle man snyde sig til. UNRaid er et genialt eksempel på KISS, som jeg gerne efterspørger når jeg skal have noget kørende i produktion derhjemme ;-) Er helt ked af det tog mig så længe at få det prøvet af.

Hvis mit indlæg fik det til at lyde som om at jeg fraråder Linux, så var det ingenlunde tilsigtet. Jeg pointérer bare at både Windows og Microsoft har sine særheder - og ingen af dem kan se sig fri for det. Det var for at give lidt nuancering på den evindelige Microsoft-bashing, som ikke altid er berettiget, men til tider virker mere "automatisk".

33
19. september 2018 kl. 12:33

Sjovt nok så har jeg oplevet det samme på Ubuntu server hvor den fyldte sin disk op med gamle kopier og det var besværligt/umuligt at slette, så man kunne frigive plads til opdateringer. I øvrigt var jeg også så dum at lave en OS opgradering uden at få læst at de valgte at lave om på alt omkring services og opstart - så jeg skulle til at bygge dét op fra bunden igen.

Normalt er der reserveret lidt plads til root/admin på alle diske. Men hvis det er root/admin som fylder op, bliver det jo ikke standset.

Er selv kommet ude om det ved en stat i sikker tilstand. Luk den proces der fylder op, også bede om en diskoprydning. Må indrømme at jeg synes det er langhåret, og er foregået med en google ved min side.

Men som jeg også skriver i en anden tråd, RAID med undtagelse af 0 er ikke for private. Selv med professionel hardware går det galt. Fejlmuligheder stiger exponential, med kompleksitet, antal diske og datamængden. Selv hvis man bruger hardware RAID på bundkort, risikere man et eller andet ged, når man opdatere firmware eller lignende. Backup og større harddiske er bedre end RAID til privat brug.

"Nu er jeg endt med slackware/unraid så det har været lidt af en rejse, men endelig lader det til at jeg har fundet noget der bare virker. :-)"

Så du bruger stadig Linux, i en version der er beregnet til det job du vil have udført ?

32
18. september 2018 kl. 20:03

Når hovedparten af PC'ere i handel leveres med Windows10, så gør leverandørerne af USB dimser og kort jo deres bedste for at sikre der er drivere og support i Windows10.

Det kan være det har ændret sig, men jeg husker da en anekdote for en række år tilbage, om at Microsoft faktisk leverer langt flest drivere.. netop fordi at brugerne forventer at deres printer de købte i XP tiden stadig er understøttet i Windows 10. Uagtet at producenten for længst har vasket hænderne.

30
18. september 2018 kl. 13:43

... men jeg synes helt generelt ikke at Microsoft får nok credit for den enorme understøttelse af komponenter de yder.

Når hovedparten af PC'ere i handel leveres med Windows10, så gør leverandørerne af USB dimser og kort jo deres bedste for at sikre der er drivere og support i Windows10.

Support i Linux er svært, enten laver leverandørerne ikke Linux drivere eller også frigives der ikke detaljer til Open Source programmørerne. Jeg har også oplevet haft problemer med Nvidia, specielt da Nvidia i deres egen driver til sidst droppede support for ældre hardware.

29
18. september 2018 kl. 08:53

Med langt de fleste vil ikke have den viden, og nogle gange vil en</p>
<p>"tvangs" opdatering overskrive en driver til netkort, og det kan være nok til at mennesker opgiver og køber ny PC.</p>
<p>Går i står midt i en opdatering, og hænger der.</p>
<p>Vil fylde især de mindre SSD harddiske op, især når man tager hiberfil,pagefile,swapfile med i betragtning.</p>
<p>Eller lavet et eller andet toset

Sjovt nok så har jeg oplevet det samme på Ubuntu server hvor den fyldte sin disk op med gamle kopier og det var besværligt/umuligt at slette, så man kunne frigive plads til opdateringer. I øvrigt var jeg også så dum at lave en OS opgradering uden at få læst at de valgte at lave om på alt omkring services og opstart - så jeg skulle til at bygge dét op fra bunden igen. I sin tid startede jeg med et RAID 5 array på 4x4TB som jeg godt kunne lave, da jeg så opgraderede til 4x6 blev jeg pænt informeret at mit array ville blive for stort og at jeg skulle bygge det hele op fra bunden af, fordi jeg skulle have sat et flag tilbage da jeg oprettede det. Hvorfor var det ikke default? No-one knows. Problemet er at man forventes at VIDE den slags. Præcis som du siger med Windows. Meanwhile har jeg i samme periode på min NAS/HomeServer decideret skrottet adskillige Linux varianter og 'nix baserede systemer, fordi de ikke opfører sig ordentligt. Nu er jeg endt med slackware/unraid så det har været lidt af en rejse, men endelig lader det til at jeg har fundet noget der bare virker. :-)

Hiberfil er et valg du træffer (ved at bruge dvale). SWAP kan faktisk du helt slå fra.

Jeg har da oplevet et par tilfælde(ikke privat, men i arbejds-øjemed) hvor en opdatering frøs - men der har jeg med 100% succes afbrudt den hårdt og brutalt og så har Windows selv fundet ud af at genetablere sig.

Windows 10 vokser slet ikke så meget som tidligere versioner og problemet med at maskinen "sander til" har jeg faktisk ikke haft siden jeg gik fra Windows 7 til Windows 8.1. Jeg har for nyligt nulstillet mine maskine for første gang siden 2011, fordi jeg ville skifte min systemdisk. Det er, i mine øjne, ganske udmærket drift-stabilitet. I øvrigt geninstallerede windows uden brok om licensnøgle eller noget, det "kørte bare".

Der er problemer på begge sider af hegnet - ingen kan se sig fri for sine issues, men jeg synes helt generelt ikke at Microsoft får nok credit for den enorme understøttelse af komponenter de yder. Jeg måtte opgive at genbruge en Windows maskine som en simpel linux baseret JBOD enhed da distributionen jeg skulle bruge ikke kunne lide nvidia chipset. Sådan er der så mange ting. Taget i betragtning at jeg til daglig drifter et windows miljø, så har jeg selvfølgelig en kæmpe liste af klagepunkter, men jeg forsøger da at holde et lidt bredere perspektiv og tager hatten af for de ting der faktisk fungerer rigtig godt.

28
18. september 2018 kl. 08:13

..eller går artiklen ikke netop ud på at der er en FORBEDRING mulig - omend man som Win bruger selv skal slå den til?

9 år gl Lenovo med Win10 i nyeste udgave, kører fint, men skal lukkes permanent ned lige om lidt da den har en diskfejl der gør opstart langsom.

Ny disk i ny HW er vejen frem, det bliver en lille SSD tingest for bruger ikke min pc til spil eller andet krævende.

27
17. september 2018 kl. 18:46

Jeg synes heller ikke det er sjovt eller spændende at skulle rydde op i Windows, fordi jeg har været så fjollet at tro at en 100GB SSD var nok,

Sagen er bare at Windows er bygget efter det princip at Harddisk plads er uendeligt - og i den hensende gør den jo det man beder den om:

 • Man vil gerne have a LAN klienter kan opdatere så hurtigt som muligt, hvilket betyder at updates bliver cachet mellem de klienter som findes på netværket: Content Delivery Optimization

 • Man vil gerne have at computeren starter hurtigt op og lukker ned hurtigt: Suspend / Hibernate

 • Man er ikke glad for BSOD eller AppCrash når man løber tør for RAM: Swapfile

 • Man vil gerne kunne afinstallere / modificere installationer uden at skulle finde installationsdisken: MSI filer overalt

Derudover så bliver Windows langsom fordi man henover 2-3 år installere 100vis af programmer og spil eller spil-klienter som udfører den opgave som brugeren beder den om, deribland at starte op automatisk og opdatere spillene...

Hvis man ikke vil have alle disse Nice-to-have features kan man jo bare disable dem allesammen eller tweake dem til man bliver glad.

Men nedenunder alting fylder Windows kun 7-13 GB og er præcis lige så hurtig som da man installerede den.

Og Ja Hr og Fru Rødkål har ikke styr på det - det skal vi være glade for, så der arbejde til support folket.

26
17. september 2018 kl. 18:31

Windows i sig selv kommer aldrig op på 100GB.

Det har jeg, eller andre heller ikke skrevet ?

Men nu taler du om 3 parts programmer, for at lave en oprydning som OS i bund og grund burde gøre selv, og det automatisk.

Samtidigt snakker du om brug af regedit, system og kontrol panel og en masse andet.

FORSTÅR du slet ikke budskabet fra trætte trætte windows bruger og kommentatorer. Alt det du omtaler kan en normalt bruger ikke finde ud af, eller de får aldrig gjort det.

Hvis vi skulle snakke om at optimere. Så skal man starte med at deaktivere automatisk opdatering og fjerne Bloatware som Xbox, Skype, OneDrive, Map(kort), Edge, ... og Windows Installer.

25
17. september 2018 kl. 15:26

Hvis vi taler 64 bit Windows som de fleste bruger, så kommer vi efter nogle få år tæt på den 100 Gb,

prøv lige at køre DiskClean + deaktivere Windows Update ContentDelivery optimering (evt slette de cachede opdateringer)

Windows i sig selv kommer aldrig op på 100GB.

Derimod kan hjælpe-filer fylde en del...

 • Hiberfil (80% af dine RAM til hurtig boot og supend) (disable hvis du ikke bruger det)
 • Swapfil (kopi af dine RAM) (sæt til 100mb med auto-growth)
 • Windows Update cache (Disable Content Delivery Optimization)
 • Windows Update rollback (Windows.old mappen) (kør DiskClean)

BTW: Nogle gange kan man have en masse 'Ophaned' Patch filer liggende som Windows ikke selv kan finde ud af at rydde op:

brug PatchCleaner til det http://www.homedev.com.au/free/patchcleanerTypisk kan man have 3-6 GB liggende

23
17. september 2018 kl. 12:11

Jeg siger bare at det ikke er Windows installationen som vokser,

Jo det siger du jo.

"Dog kun fordi jeg kørte DiskClean og fjernede Windows.old og andre opdateringsfiler via værktøjet."

Hvis vi taler 64 bit Windows som de fleste bruger, så kommer vi efter nogle få år tæt på den 100 Gb,

Og her er vi ved problemets kerne, at man skal kunne finde ud af at rydde op efter en meget dårligt diskhåndtering af Windows. Og det kan alle ikke. Eller en PC står bare som "server" og dør lige så stille. Det sker IKKE for en Linux installation.

Det at få ryddet op, er ikke noget alle kan finde ud af. Og hvis ikke man kendte Microsoft Inkompetence og historik gennem mange år, så kunne man tror dette var en featurer som var lavet på grund af Hardware leverandører, som gerne vil sælge noget nyt.

At Windows er nemmere er også forkert. Tror mange vil vælge en Apple hvis de have råd. Men vil dog påstå at for mange så er Linux med en klassisk brugerflade langt det nemmest. Det mener min mor på 84 år. Der kommer ikke hele tiden opdatering, genstarter, Bloatware og nye muligheder.

Jeg selv savner en funktion hvor man med et klik eller en kommando kan bede OS om at kontrollere næsten hele installationen for fejl, så en fil error ikke kræver en reinstalling.


OG ARTIKLENS MISVISENDE OVERSKRIFT OG SKYTTEKRAVSKRIG

Og alt det her som vi har diskuteret i til tråden til nu. Var jo noget som vi troet at Microsoft endeligt have fået styr på. Så et af de mange grunde til at man ikke kan kalde Windows et stabilt og robust OS var fjernet.

"Windows 10 bliver bedre til at frigøre lagringsplads" Når det bruges som clickbait, er det åbenbart noget som mange gerne ser forbedret.

Men vi blev, som mange gange før med Microsoft - skuffet.

Og til dem som ikke har set på Linux siden 00'erne. Prøv at se på Linux Mint.

PS. Jeg HAR noget mod Windows, men det er fordi de har skuffet mig og ødelagt min nattesøvn ved gang på gang at release halvfærdigt software, forlade platforme som ikke tjener penge og efterlade bruger til sig selv. Samt ikke at tage sikkerhed rigtigt alvorligt. Ud over Bloatware, dataindsamling og alt det "nye"

21
17. september 2018 kl. 10:59

Hvilket er hvorfor Linux er total fail når det kommer til Desktop maskiner for almindeligt dødelige......

Prøv at forstå hvad manden siger.

Linux store styrke er at alting som udgangspunkt er CLI baseret, MEN ovenpå det kan der så lægges en grafisk skal, OG man er ikke kun bundet til en skal, hvorfor selv mindre potente maskiner kan køre med en letvægtsskal.

Det gode ved den model er at det gør selve OS'et meget robust, men det betyder ikke at der ikke er masser af muligheder for "dødelige".

Jeg vil sige, at til et dagligdags brug, typisk mail, internet, brev tuttelut, og andet småtteri, så er det i det store hele fløjtende ligegyldigt om det hedder Windows, Linux, eller OSX - heldigvis.

Hvis så bare ikke leverandørerne satte hindringer i vejen i form af dårlige/proprietære filformater, eller bizarre måder at voldtage W3C's rekommandationer på mv., så ville det være rigtig godt.

20
17. september 2018 kl. 10:37

Det klarer Windows10 vel automatisk.

Kun i ringe grad... Diskplads antages for at være uendeligt....

I princippet burde alle disse MSI filer afinstalleres når software er installeret eller opdateret, så downloader du igen eller installerer fra DVD hvis du skal bruge det igen senere.

Tror ikke du har forstået hvad en MSI gør.

En MSI er en komplet eller delvis installation af et program som bruges til at afinstallere eller modificere en eksisterende installation.

Oftest gemmes en mindre version af MSI'en som kun kan bruges til afinstallation. Den indeholder alle informationer om alle filer som programmet skal bruge + registrerings settings, etc..

Hvis noget fejler har du til enhver tid detaljer i en log, og via google rimelig nemt at finde løsning.

At kræve at folk skal forbi google for at løse problemer som står i en log er ikke ligefrem brugervenligt !!

19
17. september 2018 kl. 10:32

ALLE slås med at selve Windows vokser ukontrollabelt og uden nogen forklaring og så får vi smidt i hovedet at Windows bliver bedre til at holde styr på OneDrive.

Jeg bruger ikke Windows 10, så jeg skal ikke gøre mig klog, men hvis det kommer til at fungere som i OSx, så giver det mening.

I OSx kan man vælge at have en kopi af dokumenter, skrivebord og andre "lokale" biblioteker i iCloude. Den lokale plads udnyttes så godt som muligt. Hvis man så er ved at løbe tør for diskplads, fjernes nogle ting fra de lokale bibliotekerne, men forbliver selvfølgeligt i iCloude. Så snart filen tilgås bliver den så igen hentet ned fra iCloude.

Jeg gætter på at det et noget lignende som Microsoft implementerer. På den måde kan man frigive lokal diskplads.

17
17. september 2018 kl. 10:24

Det er sørgeligt med den brug-og-smid-væk elektronik vi har nu om dage. De fleste Android smartphones/tablets virker fint det første års tid, derefter ikke flere firmware opdateringer, og opdateringer til apps vil over tid kræve flere resourcer og gøre maskinen mere og mere langsom.

Desværre giver producenterne og google ikke brugerne mulighed for reinstallation og vælge software der matcher kræfterne i maskinen.

På det punkt er Apple bedre til at styre IOS på iPhones.

For rigtig Linux er command prompt det primære interface, derefter grafisk interface, og hvis kræfterne i maskinen ikke er så store, vælges et grafisk interface der bruger mindre resourcer.

16
17. september 2018 kl. 09:51

OG du har ret Android er stadig IKKE perfekt

For at sige det mildt.

Jeg har en Lenovo tablet som bliver langsommere dag for dag, og man kan jo ikke slippe af med alt Google lortet uden en frygtelig bunke krumspring, så hold Android helt ude af ligningen, for der har det lykkedes Google fint at ødelægge noget der som udgangspunkt var Linux.

Selvfølgelig godt fulgt på vej af producenterne som ikke vil frigive specifikationer og drivere (trods det at hovedparten er bygget mere eller mindre på samme chipsæt), sørger for at holde bootloadere krampagtigt inde til kroppen, og selvfølgelig ikke gider lever opdateringer.

Android my bare a...

15
17. september 2018 kl. 09:37

Problemet er at den almindelige forbruger der køber en PC med Windows10 ikke sætter sig ind i hvordan der bedst ryddes op. Det klarer Windows10 vel automatisk. Ældre personer uden teknisk indsigt skal have det nemt, de tror med tiden at PC'en trænger til udskiftning da disk nu er fyldt eller det kører meget langsomt. Det sker at en større opgradering pludeselig tager flere timer, mens der vises et lille pænt "Vent" vindue, for at ende med en kryptisk lang fejlkode, som ældre personer ikke aner hvad de skal bruge til.

I princippet burde alle disse MSI filer afinstalleres når software er installeret eller opdateret, så downloader du igen eller installerer fra DVD hvis du skal bruge det igen senere.

Efter mange år med Windows er jeg nu 100% på Linux hjemme, Debian Linux. Opdateringer hentet løbende som de frigives, du bestemer selv hvornår de installeres, og efter installation bliver pakkerne slettet igen. Hvis noget fejler har du til enhver tid detaljer i en log, og via google rimelig nemt at finde løsning.

12
17. september 2018 kl. 07:55

ALLE slås med at selve Windows vokser ukontrollabelt

Nej...

Jeg har haft et par Windows 10 maskiner kørende som kun skulle bruges til at teste Edge med, hhv 32bit og 64bit og henover adskillige versioner (1511, 1608, 1703, 1709) voksede de ikke en eneste gang. Dog kun fordi jeg kørte DiskClean og fjernede Windows.old og andre opdateringsfiler via værktøjet.

32bit fylder faktisk mindre end Windows XP, med kun 6.5 GB og 64bit fylder omkring 13-14 GB.

Dét som fylder allermest i Windows er de programmer man installere og de filer som brugeren genererer (downloads, temp, apps, appsettings osv.)

Den største synder er Windows Installer som er det mest sindssyge i hele Windows verdenen .. jeg begriber ikke man ikke har gjort noget for at gøre denne komponent mere fornuftig:

Tag bare Microsoft Office :

 • Hele diskens indhold lægges i MSOCACHE på C-drev
 • Alle MSI filer kopieres ind i Windows/Installer mappen
 • Selve installationen lægges i Programs/Microsoft/Office
 • Derudover lægges der en pæn slat filer i WinSxS
 • Opdateringer lægger en ekstra kopi af nye MSI'er i Windows/Installer

dvs. man ender med 2-3-4 kopier af Office DVD'en i størrelse... Det fuldstændig sindssygt.

De fleste andre MSI-installationer fylder "kun" 2x deres oprindelige installationsstørrelse da der kun lægges en enkelt MSI i Windows/Installer - men jeg har set adskillige som fylder 500MB...

Nvidia og AMD er begge 2 komplet bindegale ... Begge har MSI installers som fylder 300 MB - gæt lige hvor mange kopier man ender med at have liggende ?

AMD lægger en ny kopi i C:\ProgramData hver gang man opdatere, jeg slettede over 15 installationer under en oprydning. Vel og mærket data som Windows CleanDisk ikke sletter !!!!

Bluetooth Driver fylder også i dag 4-500 MB og ender også med at forurene C-drevet godt og grundigt.

Men nej, Windows 10 fylder ikke mere og mere - under 5 'service pakcs' skrumpede den faktisk fra 15GB til 13GB. (8GB for 32 bit til 6.5GB)

11
16. september 2018 kl. 13:55

Det var måske på grund af Søndagen og manglende kaffe. Men bemærket du ikke mit ":-)"

Mit indlæg var ment som en morsomt kommentar, måske nok lidt på din bekostning . Men også for at vise at du er fan boy ( Nu starter jeg igen) :-)

Angående Linux/Windows så har du helt ret i at man kan holde windows ned, hvis man bruger tiden på det, og har lidt viden og erfaring med det.

Med langt de fleste vil ikke have den viden, og nogle gange vil en

 • "tvangs" opdatering overskrive en driver til netkort, og det kan være nok til at mennesker opgiver og køber ny PC.

 • Går i står midt i en opdatering, og hænger der.

 • Vil fylde især de mindre SSD harddiske op, især når man tager hiberfil,pagefile,swapfile med i betragtning.

 • Eller lavet et eller andet toset

Og beskeden fra MS er næsten altid, prøv at geninstallerer Windows, selv om det for de fleste mennesker vil koste 2-3 arbejdsdage. Og at det ikke altid løser problemet.

Det viser bare at Windows stadig er et umoden system, hvor der ikke er tænkt på sikkerhed og stabilitet. Og når Windows version, (det sker også i Win10) efterhånden er så stabil at man synes det er OK, så kommer der en ny opgradering der vælter det hele.

Hvorfor kunne de ikke bare, som det mindste.

 • Sørge for at INGEN arbejder i administrator mode.

 • Give mulighed for, selv at vælge om man vil opdatere, og give også home bruger og andre dødelige adgang til LTSB

 • Sørge for at der altid er reserveret lidt disk plads til admin, så en fuld harddisk ikke lægger systemet ned

 • Lave en opdatering, med krav eller mulighed for at de mest brugte programmer, som også er dem som har mest betydning for sikkerheden. Bliver opdateret sammen med windows. Gerne i baggrund uden genstart. Men det kan MS eller Windows, åbenbart ikke få til at fungere.

 • Licenser og håndtering

Men ellers synes jeg at Windows er helt fint til spil og desktop brug hvor PC bliver jævnligt genstartet, men når vi kommer til noget der skal køre 24/7, og man ikke ønsker at møde en sort/blå skærm eller en pop up efter en weekenden, eller anden Ondsdag i måneden Der er Windows bare ikke god nok.

Men forstår da godt at mange stadig bruger Windows, hvis det er det man bruger på/i sit arbejde. Men her synes jeg også jeg ser flere og flere skifte til Apple. Når de er bare er blevet dødtrætte af Windows.

OG du har ret Android er stadig IKKE perfekt, og slet ikke med den meget lille konkurrence der er på mobilmarkedet nu. Ud over Google indsamling af data, så er især den manglede sikkerheds opdatering og telefon producenternes existerede på at tilrette Andriod i deres egen version ødelæggende. Men her vil jeg dog sige at efter jeg har opdaget f-droid med DNS66 og et åben map, samt en QR læser og andre programmer uden reklame, malware eller "lommelygten vil gerne have adgang til dine kontaktpersoner" i FOSS så er det blevet meget bedre.

https://f-droid.org/

PS. kammerater=kommentarer..

10
16. september 2018 kl. 13:04

@Jesper Thomsen: Jeg har ikke på noget tidspunkt udtalt mig om hvad andre kan og bør, jeg taler alene for at modere ordet alle og de ret høje tal der er nævnt. Min Windows installation er en version 1511 der er featureopdateret alle gange så det nu er en 1803 og selve Windows mappen fylder knapt 13 GB. Heraf er knapt 5GB global assembly cache og det er ret meget fordi jeg har installeret både Visual Studio og SQL server.

9
16. september 2018 kl. 11:05

Øh, mener du at jeg skulle have lovet noget på MSs vegne? Der kom en WP 8.1 og så var der ikke mere opgradering. Ikke for mig, for jeg tabte min 800r og købte en ny.

Så - der er ikke rigtig noget jeg ikke står ved og ikke rigtig noget relevant i dit spørgsmål.

Jeg bliver bare lidt træt af den evindelige skyttegravskrig. Jeg har ikke noget imod Linux og slet ikke imod open source, men den konstante og forudsige vrissenhed mod alt MS er så nederen. En skriver "min Windows fungerer fint" og det giver omgående en masse thumbs down. Det er så latterligt. Der er fint plads til os alle og til at nogen kan bruge DERES foretrukne styresystem,uden det behøver blive sådan som man ser det her tit. Flok mentaliteten er ret ubehagelig. Man skal kun elske Linux og forsage Windows. Ellers er man ikke med i klubben. Det er totalt barnagtigt.

8
16. september 2018 kl. 10:51

"Jeg har haft Android-telefoner og har mig en Nokia Lumia 800 nu og WP er bare så meget mere lækkert end Android-telefonerne."

Fik i den lovet opdatering Jesper ?

https://www.version2.dk/bruger/135263

PS. I behøver ikke at se i mine gamle kammerater, jeg har skrevet rigtigt meget som jeg ikke står ved :-)

7
16. september 2018 kl. 10:11

Jakob Dahl: ligesom mig er du åbenbart helt uduelig og bruger Windows forkert, hvis det fungerer for dig. Jeg er tydeligvis for dum til at eje en computer, for min temmelig aldrende maskine kører fortrinligt og uden mangel på diskplads med Windows 10.

6
15. september 2018 kl. 12:01

Da de første versioner af Win10 kom, kørte den på nogle mindre maskiner noget bedre end WinXP. Som var et valgt når man ikke gad slå en mindre maskine ihjel med Vista eller Win7.

Men som med ALLE windows versioner, så begynder installationen at vokse over tid. Selv hvis man rydder op i Installation/opdateringer og andet.

De 20-30 Gb som en Win10 gerne vil have, vokser nemt til mere end 100 Gb over tid, når man medtager hiberfil,pagefile,swapfile samt de løbende opdateringer og rettelser, samt Creators Update, 3dprinter, mere malware som skype, Onedriver , Minecaft ,...

Udover harddisk pladsen er også CPU kravet vokset, hvor Win10 for første gang nogensinde fra Microsoft hånd var hurtigere og "lettere" end forgængeren. Så er den nu lige så dræbende som Vista var i sin tid.

Så på ældre PC'er er valget blevet til Linux Mint med Xfce.

5
15. september 2018 kl. 10:15
4
15. september 2018 kl. 03:03

Nogen vælger at være ligeglade fordi "de har plads nok

Jeg har ikke mere plads end de fleste, men min Windows vokser ikke. Min %programfiles(x86)% er til gengæld stor men det er jeg selv ude om fordi jeg har installeret Visual Studio med Android images. Det der kan vokse er SxS mappen, men hvis man en gang hvert halve år eller så laver en dism /online /cleanup-image /startcomponentcleanup /resetbase så er det klaret

intet har at skjule", andre undrer sig vildt over den ugennemsigtighed der hersker

Hvis du tænker på telemetri så har Microsoft været ekstremt dårlige til at give en ordentlig forklaring på hvad det er de samler ind. Nu har jeg den fordel at jeg sidder med Upgrade Analytics som en del af mit arbejde som giver et ret godt indblik i netop det

3
14. september 2018 kl. 18:34

Jeg gør ikke

Nok ikke... Nogen vælger at være ligeglade fordi "de har plads nok og intet har at skjule", andre undrer sig vildt over den ugennemsigtighed der hersker.

K

1
14. september 2018 kl. 15:21

...overskrift som man kunne tænke sig. ALLE slås med at selve Windows vokser ukontrollabelt og uden nogen forklaring og så får vi smidt i hovedet at Windows bliver bedre til at holde styr på OneDrive.