Apps til psykisk syge er det rene Wild West: Kan i værste fald skade patienterne

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
Danmark kan næppe dæmme op for det hurtigt voksende marked og tilbyde en tilstrækkelig teknisk og funktionel afprøvning og garanti af de mange apps til psykisk syge, lyder det.

Kontrollen med kvaliteten af de tusindvis af apps, som tilbydes fx skizofrene, depressive og andre borgere med psykiske sygdomme, er stort set ikkeeksisterende. Det skriver sitet Samfundsdesign.dk

Allerede i 2015 var der skønsmæssigt mere end 165.000 sundhedsapps i Googles og Apples appbutikker, hvoraf mange er målrettet borgere med psykiske lidelser som depression, angst, posttraumatisk stresssyndrom og skizofreni.

»Markedet er stort set ureguleret, og herhjemme lægger Lægemiddelstyrelsen og Sundhedsdatastyrelsen sig i slipstrømmen af den amerikanske lægemiddelmyndighed FDA, der ikke vil regulere de apps, der vurderes som ’low-risk’,« skriver Marie Paldam Folker, der er antropolog og teamleder i Telepsykiatrisk Center, Region Syddanmark, på Psykiatribloggen, hvor man kan læse hele hendes analyse af udfordringer med at finde en app, der virker.

Konsulent Anders Bay-Smidt uddyber sin kollegas betænkeligheder:

»På nuværende tidspunkt er det meget uigennemskueligt både for behandlere, borgere og udviklere at finde rundt i, hvad en app skal leve op til,« siger Anders Bay-Smidt, der mener, at appmarkedet rettet mod psykisk syge bør være mere reguleret.

NHS, National Health Service, lukkede i oktober 2016 onlinebiblioteket, NHS Health Apps Library, efter tvivl om sikkerheden i de apps, som de anbefalede. Bibliotektet indeholdt apps udvalgt og anbefalet til bl.a. psykiatribrugere.

Svage guidelines og retningslinjer

I Danmark er anbefalinger og retningslinjer begrænsede og uigennemskuelige, så mange ser det som nødvendigt med en guide, hvis apps skal udbredes som en del af behandlingen i psykiatrien:

»Risikoen er naturligvis en dynamisk størrelse, men selv en ’low-risk’-app vil kunne gøre meget skade, hvis den bruges forkert. Derfor bør der være en regulering, men det kræver, at retningslinjer og krav til apps bliver mere gennemskuelige, så man allerede fra udviklingens begyndelse kan have en retningslinje at arbejde ud fra. Derfor har vi også forsøgt at gøre vores egen apptjekker så brugervenlig som muligt, så man fx som udvikler hurtigt kan arbejde med sin app ud fra de krav, der stilles, hvis appen skal bruges i behandlingsøjemed. Så ja, der skal være en regulering ud fra gældende regler, men det er et spørgsmål om at gøre dem mere gennemskuelige,« tilføjer konsulent Anders Bay-Smidt.

SIND – Landsforeningen for psykisk sundhed, hvor Knud Kristensen er formand, er også bekymret for, om et ureguleret marked risikerer at bringe apps på markedet, der kan skade brugerne. Enten fordi appen måske ikke hjælper borgeren, men direkte skader sygdomsforløbet, eller fordi fortrolige oplysninger deles og måske misbruges:

»Omvendt er jeg i tvivl om, hvorvidt en region i et lille land som Danmark kan dæmme op for et så hurtigt voksende marked og tilbyde en tilstrækkelig teknisk og funktionel afprøvning og garanti. I SIND går vi dog ud fra, at de apps, der bruges/anbefales af det offentlige, er kvalitetssikret,« siger Knud Kristensen.

Psykiatrien i Region Syddanmark har introduceret en særlig hjemmeside – MindApps.dk – der skal gøre det lettere for behandlere og borgere at finde den rette app til håndtering af psykiske sygdomme.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Jan Gronemann

Det kunne da ellers være sjovt at høre om hvordan programkvaliteten er for de store, tunge og enormt dyre programmer der bruges i sundhedssektoren er, som eksempelvis KMD Nexus - ikke at Nexus nødvendigvis er ringere end de andre der bruges, det er bare et navn jeg kan huske lige nu.

De lider - som Skats inddrivelsessystem - af at der er skrevet uendeligt lange kravspecifikationer som gør opgaven uoverskuelig, men som samtidigt er skrevet uden sammenhæng mellem hvad man ønsker der skal kunne foretages og hvad der rent faktisk er et brugbart program.

Det er programmer udviklet med millioner - hvis ikke milliarder - af kroner i midler som i bedste fald gør dagen lidt mere stresset for personalet der arbejder med programmerne og i værste fald kan føre til fejlmedicinering og dødsfald.

  • 0
  • 0
#3 Kjeld Flarup Christensen

Det er et åbent marked, og enhver kan komme med sit bud på hvad der kurerer. Der er ingen tvivl om at det fremmer innovationen, men der er også mange som ser en mulighed for at score penge på lave noget decideret kvaksalveri.

På den positive side er der f.eks. skridttællere, hvilket helt sikkert er fremmede for sundheden at de opmuntrer til motion. Indenfor somatiske sygdomme er effekten nogenlunde til at overskue som med kosttilskud, ikke at det er betryggende.

For psykiatriske patienter derimod kan en App komme til at fylde for meget og stresse patienten. Der er også den helt klare risiko, at en App kan få en patient til at droppe den "farlige" medicin. Spis dig ud af din depression eller cancer, med den rigtige diæt, styret af App'en.

Det samme problem må dog også eksistere med selvhjælpsbøger, forskellen er blot at en App har større gennemslagskraft.

At lave en godkendelsesordning er umuligt, men det bør være muligt at "mærke" dem, f.eks. via sites som MindApps.dk Her skal man dog være opmærksom på at en App med en enkelt update kan ændre sig 180 grader.

  • 1
  • 0
#4 Brian Larsen
  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere