Wikipedia går offline 24 timer i protest mod SOPA-piratlov

17. januar 2012 kl. 09:094
Hele onsdag vil netleksikonet Wikipedia være slukket. Det sker som en del af kampagnen mod den amerikanske SOPA-lov, der indfører meget skrappere midler mod piratkopiering på nettet.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Vil du vide mere om den uldhårede mammut, skal du onsdag den 18. januar ikke satse på at få hjælp fra den engelsksprogede del af Wikipedia-opslagsværket.

I et helt døgn vil Wikipedia på engelsk nemlig gå i sort, som en tydelig protest mod lovpakken SOPA, som lige nu er under behandling i de to kamre i den amerikanske kongres.

Dermed følger Wikipedia i sporet på mange andre websider, der har eller vil protestere over SOPA-loven. Men da Wikipedia er en af verdens mest populære websider, vil effekten denne gang være langt større. Det skriver Washington Post.

Begrundelsen fra Wikimedia-organisationen er, at SOPA-loven vil være et stort tilbageskridt for nettets frihed og vil indføre censur.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er noget dårligt designet rod,« har Wikipedia-stifter Jimmy Wales sagt om SOPA-loven til nyhedsbureauet AP.

Tanken bag SOPA-loven er at sætte hårdt ind mod deling af piratkopierede film og musiknumre på nettet, men loven har ført til massive protester fra blandt andet Google, Yahoo og mange andre internetfirmaer.

Bliver loven vedtaget, vil for eksempel Google kunne blive beordret til at fjerne links til hjemmesider mistænkt for at dele piratkopier. Internetudbydere kan blive pålagt at blokere en kundes internetadgang, og hostingfirmaer kan få besked på at tage domæner offline, hvis der bare findes links til andre sider med ulovlige kopier.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
17. januar 2012 kl. 09:54

Er der kommet noget om Protect IP? /'tin foil hat on' Som jo var den oprindelige de ville have igennem og brugte SOPA som et skræk eksempel, så det er nemmere at få Protect IP igennem /'tin foil hat off'

1
17. januar 2012 kl. 09:36

Over at medie industrien i USA hellere vil bruge penge på at bekæmpe pirater, end at opfinde de rigtige løsninger som alle hopper med på...

Tænk om man flatrate kunne betale sig til adgang af alle de nyeste tv-afsnit og film... så ville mange pirater blive til kunder i stedet for.

og tænk hvis de betragtede klip, musik og lign på hjemmesider som gratis reklame...

de ik for kloge i hovedet

4
17. januar 2012 kl. 10:05

de ik for kloge i hovedet

I sidste ende, handler det nok ikke så meget om at bekæmpe pirateri, som det handler om kontrol. Magten til at slukke for internettet og lave DNS rewiring på må og få, vil der sikkert være nogle i det skjulte, der vil savle over.

Skridtet efter at kunne gøre det lovligt gennem SOPA, er at kunne gøre det uden diskrimination gennem yderligere lovgivning for at beskytte mod terrorisme, og det vil (tilfældigvis!) være et kraftfuldt værktøj til at slå ned på organiseret opstandelse blandt den amerikanske befolkning, hvis dollaren krakker.