Wikipedia er presset af mobiltelefoner og hvide, unge, engelsktalende mænd

29. maj 2015 kl. 16:308
Det enorme webleksikon står over for store udfordringer – men grundlægger Jimmy Wales har også bud på løsningerne.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det er sin sag at skrive præcist og indsigtsfuldt om Wikipedia. Uanset hvilket emne, du måtte angribe, ved du, at der er mennesker, der ved bedre – og at de er klar til at gøre dig opmærksom på det. Sådan fungerer Wikipedia.

Her kan alle komme til orde, og det er netop årsagen til, at det verdensomspændende opslagsværk, der opstod for 14 år siden, har sat en ny standard for indsamling og formidling af viden.

Men det er nu mest i princippet, at alle kan komme til orde: Rundt regnet 80 procent af bidragyderne er hvide, yngre mænd med en teknisk baggrund. Kvinder og afrikanere er eksempelvis af forskellige årsager stærkt underrepræsenteret, og det er ifølge en af Wikipedias grundlæggere, Jimmy Wales, den største trussel mod websitet:

»Vi udspringer af et teknologi-­univers, der er mandsdomineret, og vi har et problem med vores tekniske platform, der fremstår unødigt kompliceret. Dette er ikke bare en barriere for kvinder, men i det hele taget en barriere for nye bidragydere, der ikke har en teknisk baggrund,« siger Jimmy Wales, da Ingeniøren møder ham på en IFS-konference i Boston i maj.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Endelig er der en dybere kulturel udfordring, idet Wikipedia er skrevet i en ret autoritær stil, men typisk af mennesker, der ikke er fagfolk inden for det emne, de skriver om. Her har mænd – og i særlig grad unge programmører – typisk ingen problemer med at skrive autoritært om noget, de ikke aner noget som helst om, mens en kvinde ofte vil sige, at hun ikke ved nok om emnet,« siger han.

Den mobile trussel

Men der er også andre krisetegn for verdens femte mest besøgte web­site. Antallet af nye artikler og nye bidragydere er dalet støt de seneste år, og et af problemerne er den måde, brugerne interagerer med værket på, mener Jimmy Wales:

»Hele interaktionen med nettet rykker over på mobile enheder. Og mens Wikipedia egner sig godt til at blive læst på en smartphone, så er det ret umuligt at bidrage fra telefonen. Det er efter min mening noget af det mest kritiske, når vi skal se frem. Vi har designet det, så man kan bidrage til Wikipedia fra sin pc, men store dele af eksempelvis Afrika springer pc’en over i sin teknologiudvikling og går direkte til mobil. Dvs. at vi ikke får artikelbidrag om og fra Afrika og andre pc-svage lande i det omfang, vi ønsker.«

»Mens vi gerne vil beholde Wikipedias enkle udseende – det holder stadig i dag – skal vi nu tænke mobiltelefonen meget mere ind i den måde, man bidrager til opslagsværket på. Jeg ser for mig en person, der står ved en vigtig bygning eller en skulptur et sted i verden og modtager en høflig besked fra Wikipedia a la denne: ‘Vi mangler et foto af den bygning, du står ved siden af. Du kan være den første til at bidrage til Wikipedia med et foto, som du kan uploade nu’. Dette kan være første lette adgang til et bidrag, hvor mobiltelefonen kommer i spil,« siger Jimmy Wales.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En del kritik af Wikipedia er rettet mod organisationens stigende bureaukrati, som får skylden for, at det er meget svært for nye medlemmer at komme ind. Er Wikipedia i fare for at blive en ‘lukket klub’?

»Det er et utroligt svært emne at svare enkelt på. For det første arbejder vi meget på at få folk til at føle sig velkomne og at anerkende deres bidrag. Vi sender tak-beskeder og overvejer at introducere funktioner, så andre brugere tydeligt kan ‘stemme’ godt indhold frem i lyset. Men for at undgå dårligt og ligefrem skadeligt indhold – som for flere år siden var ved at komme ud af kontrol – har vi løbende skabt procedurer, der skal imødekomme dette. Det har betydet et net af administratorer, fil-fjernere, såkaldte autopatrollers, oversighters og mange flere roller. Det kan virke kompliceret for nye medlemmer,« siger Jimmy Wales – som dog selv er trådt helt ud af Wikipedias daglige drift.

Et symbolsk overhoved

»Jeg fungerer nu mere som en slags symbolsk overhoved, der forsøger at formulere vores kultur og mission. Jeg har formet min nuværende rolle efter det moderne europæiske monarki, der som model har meget at tilbyde en communitybåret organisation som vores. Så jeg vinker en hel del og taler ved forsamlinger, men jeg oplever, at jeg stadig har stor indflydelse trods min mere uformelle status,« siger Jimmy Wales, der også fremstår ganske afslappet i krøllet jakke og med en ‘jeg skylder ingen noget-­attitude’, da Ingeniøren interviewer ham.

Han ønsker at tabe nogle kilo på maven og siger, at han leder efter det, der kan motivere ham til at få løbet de forbandede fem kilometer til at bgynde med og så en halvmaraton snart, hvilket hans søster presser ham til. Men hvis det skal være, skal det dælme gå til et godt formål, siger han:

»Jeg er ikke drevet af penge overhovedet. Det er måske det mest kedelige emne af alle. Jeg var i finansverdenen engang, men snublede nærmest over mulighederne med Wikipedia. Nu er det det, der definerer mit liv. Det kan godt lyde lidt højstemt, men jeg er nu med Wikipedia knyttet til arbejdet med at gøre viden frit tilgængelig for alle mennesker i hele verden, og det er en opgave jeg vil arbejde på resten af mit liv.«

Wikipedia overlever ved at samle penge ind fra frivillige donationer. Ærgrer det dig, at du ikke gjorde det mere kommercielt i sin tid?

»Vi har talt om at sælge annoncer til sitet for at få penge til operationen, men jeg priser mig lykkelig over, at vi indtil videre har besluttet at lade være. Hvis vi blander kommercielle interesser ind i foretagendet, ville det være et helt andet projekt og sikkert ikke så succesfuldt med hensyn til frivillige bidrag. Så jeg ikke bare lever med tanken om ikke at have scoret kassen på Wikipedia – jeg er lykkelig over det,« siger Jimmy Wales.

BOX:

Jimmy Wales

Artiklen fortsætter efter annoncen

Født i 1966 og medgrundlægger af Wikipedia. Regnes som en af internettets ikoniske iværksættere, men er i modsætning til mange andre af dem ikke hovedrig – ifølge Wikipedia løber hans formue op i ca. 1 million dollars.

Jimmy Wales bor i London og er gift med Kate Garvey, som er tidligere rådgiver for den tidligere britiske premier­minister Tony Blair. Han har nu sat sig i spidsen for et nyt telefonselskab, The People’s Operator, hvis slagnummer er, at 25 procent af overskuddet går til velgørenhed.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
1. juni 2015 kl. 16:04

Det er lidt sværere at forbedre ting, bidrage til noget eller ligefrem skabe noget nyt.

7
1. juni 2015 kl. 09:33

De specialtegn som Wikipedia anvender til formattering er kun: []{}= samt blanktegn.

Så den ene halvdel af overskriften kunne lige så godt være:

'Mobiltelefoner har typisk et rigtigt dårligt tastatur'.

Og jeg forstår slet ikke alle de mennesker, der tydeligtvis spilder tiden med en dårlig internetoplevelse via deres mobiltelefon fremfor at koncentrere sig om deres omgivelser (herunder trafikken), og så bruge en ordentlig platform, når de skal tælle deres 'likes' på facebook, eller hvad det nu er der er så vigtigt.

Den anden halvdel, med de 'hvide, unge, engelsktalende mænd' er mere interessant - mit fødeår og -sted til trods hører jeg nok til den kategori.

4
30. maj 2015 kl. 11:08

Det virker sku lidt tyndt. Det meste er fra 2008 og 2009. Det kan godt være Wikipedia samler mere ind end nødvendigt, men intet i de links viser noget konkret om det. Jeg synes nettet er et bedre sted med Wikipedia. Jeg kan ikke se at nettet bliver bedre af at reducere deres donationer.

Hvis nogen har noget mere konkret, så vil jeg gerne læse om det. De ovenstående links virker på mig som konspiration - alene fordi de grundlæggende er 7 år gamle. Hvis der var tale om et reelt problem ville der vel have været noget mere og bedre om det de sidste 7 år?

6
31. maj 2015 kl. 17:09

@Hans Thøgersen

Det er helt fint at have reservationer omkring, hvad éns penge går til. Problemet med det link du hiver frem er dog, at stifteren/ejeren af siden "MyWikiBiz" har et særdeles stort horn i siden på Wikipedia, og derfor ikke er den bedste kilde til information om samme. Stifteren Gregory Kohs er sortlistet på Wikipedia for tidligere at have skrevet indlæg om virksomheder mod salær, hvilket nok ikke er den bedste måde at samle objektiv og faktuel information på.

3
29. maj 2015 kl. 20:24

Det der mit problem med Wikipedia er at de fremstår som en organisation som overhovedet ikke tjener penge og ikke bruger pegene på lønninger.

Hvis donations pengene ikke bliver brugt på Wikipedia, hvad bliver de så brugt på?

En konto på Cayman Island?

Og hvis de slet ikke har brug for pengene hvorfor bliver de så ved med at spørge om flere?

Jeg bliver altid mistænk når de at fremstår som de rene engle. Jeg kunne bare godt lide at vide hvor donationerne ryger hen.

Sender jeg mine penge til en eller anden kult? eller Cayman Islands?

Derudover har jeg intet imod at de tjener penge, de skal bare fortælle at det er deres formål.

Som nævnt i dit link så er det helt fint at eks. Amazon tjener penge (bare de husker at betale skat). Amazons formål er at tjene penge og de skjuler ikke at de tjener rigtigt mange penge.