Wikipedia afslører, hvad søgemaskinerne skjuler

I protest mod, at Wikipedia er blevet ramt af ’retten til at blive glemt’ hos Google, offentliggør encyklopædien nu, hvilke sider der bliver skjult.

Hvis man ønsker, at en søgning på ens navn ikke længere skal sende Google-brugere videre til Wikipedia, kan en anmodning under den nye ’right to be forgotten’-regel hurtigt give bagslag. Wikipedia har i dag erklæret, at encyklopædien vil offentliggøre alle de links, der bliver skjult fra Google-søgninger. Udmeldingen kom på et pressemøde i London, skriver Techcrunch.

Læs også: Sådan virker ’retten til at blive glemt’ hos Google

Læs også: 'Retten til at blive glemt' i Googles søgeresultater rammer nu Wikipedia

Det er nemt for Wikipedia at vide, hvad Google skjuler. Google giver nemlig en besked til side-ejere, hver gang en anmodning om at skjule et link bliver godkendt af søgemaskinen. Indtil videre har Wikipedia lagt fem notifikationer frem på nettet. Heraf drejer to sig om den engelske del af Wikipedia, to om den italienske og én fra den hollandske version af verdens mest brugte opslagsværk. Tilsammen rummer de fem notifikationer over 50 links til Wikipedia-sider, som ikke længere vil dukke op på Google, når man søger efter et bestemt navn.

Censur af sandfærdigt indhold

Oplysningerne offentliggøres i sammenhæng med Wikipedias såkaldte gennemsigtighedsrapport, der oplister alle de henvendelser, organisationen får om at ændre eller fjerne indhold. Rapporten lister også, hvilke anmodninger der afvises, og hvilke der efterfølges.

EU-Domstolen fastslog i maj, at alle borgere havde ret til at blive glemt af søgemaskiner. Det er denne dom, Wikipedia nu kalder for censur af sandfærdigt indhold.

»Vi modsætter os censur. At fjerne links fra søgeresultater har kompromitteret offentlighedens ret til information og ytringsfrihed,« sagde direktør for Wikimedia Lila Tretikov til pressemødet.

Wikipedia ønsker at stille al viden til rådighed for alle. Og EU-dommen er ifølge Wikipedia-medstifter Jimmy Wales i vejen for at nå det mål.

»Det er kun muligt, hvis folk kan bidrage og deltage i disse projekter uden forbehold. Det betyder, at retten til at lave indhold, inklusive kontroversielt indhold, skal beskyttes,« sagde han.

Også Microsofts søgemaskine, Bing, har åbnet for anmodninger om at skjule søgeresultater, men det er ikke klart, om Microsoft ligesom Google vil underrette side-ejere, når firmaet godkender en ansøgning.

Wikipedia understreger, at det ikke nødvendigvis er hovedpersonen i opslaget, der har anmodet om at undgå Google-brugernes øjne.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Knud Jensen

EU-domstolen fastslog i maj, at alle borgere havde ret til at blive glemt af søgemaskiner. Det er denne dom, Wikipedia nu kalder for censur af sandfærdigt indhold.

Er der nogen officielt anerkendt definition på en søgemaskine?

Tænker her på om det kun er google, bing osv. som er underlagt denne dom, men også alle andre sider som har et "søg" felt.

Men det bliver sjovt at se om Wikipedia bliver det første opslagssted for alle censurerede links, og ikke kun deres egne :)

 • 7
 • 0
Daniel Udsen

Jimmy Wales' spin på vegne af Google virker lidt for godt? Ingen Wikipedia sider bliver censureret. Men henvisninger til visse Wikipedia sider kan blive slettet fra enkelte Google søgninger på personnavne.

Den ene side de nævner for en dukker op som første hit for mig når jeg søger på google, på personen's navn. Som altid med wikipedia skal man lave sin egen research før man drager en fuld konklusion af hvad det skrevne betyder.

 • 0
 • 0
Christian Bruun

Den ene side de nævner for en dukker op som første hit for mig når jeg søger på google, på personen's navn. Som altid med wikipedia skal man lave sin egen research før man drager en fuld konklusion af hvad det skrevne betyder.

Det er første gang at nogen har offentliggjort at de har fået en henvendelse fra Google. Måske er Googles procedure at vente x antal dage før de censurerer, måske gøres det kun ugentlig, måske?

Betvilver du at Wikipedia har fået en henvendelse fra Google?

 • 0
 • 0
Mikael Ibsen

vil der hurtigt komme et konstant pres fra alle mulige mere eller mindre magtfulde sider, der ønsker at mørklægge hændelser eller aktiviteter, de ikke er stolte af, og dermed skrider hele den frie tilgang til lovlige informationer lige så stille, og "Forfalskning ved udeladelse med tilbagevirkende kraft", vil blive en ny legal disciplin for specialister i manipulation.

Hvis man rækker Fanden en lillefinger...

 • 7
 • 1
Knud Jensen

Den ene side de nævner for en dukker op som første hit for mig når jeg søger på google, på personen's navn. Som altid med wikipedia skal man lave sin egen research før man drager en fuld konklusion af hvad det skrevne betyder.

Husk at søg på den rigtige version. Google fjerner jo kun søgeresultatet fra det pågældende lands version af google.

Så en person fra danmark fjernes kun fra .dk, og ikke .com eller alle de andre.

De eksempler der er vist på wiki siger jo ikke fra hvilket land der er klaget.

 • 1
 • 0
Jesper Lund

Udemærket at Wikimedia Foundation sætter hælene i over for historieforfalskning.

Bare en skam at Jimmy Wales, og nu også Wikimedia Foundation, har mistet enhver sans for proportioner i denne sag.

Wikipedia er ikke selv berørt af denne afgørelse fra EU-domstolen. Wikipedia kan formidle præcist de samme budskaber som Wikipedia hele tiden har kunnet formidle.

Et begrænset antal Google søgninger (og Bing søgninger, hvis nogen ellers gider klage til Microsoft) kan være berørt i den forstand at der kan mangle et link til en Wikipedia side.

Det er her at den manglende sans for proportioner kommer ind.

ALLE Google søgninger er ramt af Google's filter bubble, så mine søgeresultater kan være helt forskellige fra andres søgeresultater, og måske får jeg først linket til Wikipedia artiklen så langt nede i prioriteringsrækkefølgen at jeg slet ikke ser det.

Det klager Jimmy Wales ikke over. Derimod har han sat himmel og jord i bevægelse over at et meget begrænset antal Google søgninger på personnavne har fået slettet et par henvisninger til Wikipedia. Efter dommens præmisser skal det kun ske når der ikke er nogen offentlig interesse i den pågældende association mellem personnavn og henvisningen.

 • 3
 • 1
Christian Bruun

Wikipedia er som tidligere nævnt ikke censureret og det eneste google siger er at en søgestreng der kan lede til den artikel ikke længere gør ikke at alle søgestrenge der kan lede til den artikel ikke længere gør.

Det er ikke Wikipedia (trods denne artikels overskrift som er baseret på Techcrunch artikel (http://techcrunch.com/2014/08/06/wikimedia-rtbf/ ) - Version2 har ændret Wikimedia til Wikipedia af uvisse grunde), men Wikimedia Foundation, se http://wikimediafoundation.org/wiki/Notices_received_from_search_engines - almindelige WikiPedia brugere kan ikke ændre et komma på den hjemmeside.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere