Wikileaks: NSA udspionerede tre franske præsidenter

I en periode fra 2006 og mindst seks år frem aflyttede NSA skiftende franske regeringer under de tre seneste præsidenter. Det sfslører en række dokumenter, som Wikileaks har offentliggjort.

Afsløringer af kontroversielle NSA-afsløringer fortsætter, og denne gang kommer de ikke fra Edward Snowden, men fra organisationen Wikileaks. De nye dokumenter afslører omfattende overvågning af de seneste tre franske regeringer inklusive fortrolige samtaler mellem embedsmænd og præsidenterne Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy and Francois Hollande.

Det skriver flere internationale medier, herunder Reuters.

Læs også: Tysk efterretningstjeneste neddrosler overvågningssamarbejde med NSA

Overvågningen er således foregået fra 2006 og som minimum frem til og med maj 2012, da den siddende præsident Hollande tog over. Dokumenterne indeholder blandt andet sammenfatninger af samtaler mellem embedsmænd omkring finanskrisen og Hollandes regerings forhold til den tyske forbundskansler Angela Merkels regering.

Det vakte opsigt og diplomatisk kold luft, da det i forbindelse med Edward Snowdens NSA-læk viste sig, at den amerikanske efterretningstjeneste ikke alene havde rettet en stor overvågningsindsats mod sin allierede Tyskland, men endda direkte havde aflyttet Merkels telefon.

Læs også: Tysk mistanke: Merkels telefon aflyttet af NSA

På baggrund af de nye oplysninger vil Hollande onsdag indkalde til møde med sin forsvarskomité.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 John Foley

Ikke overraskende nyheder om NSA's aflytninger - nu også i Frankrig. Men i Danmark tror myndighederne, politikerne og efterretningstjenesterne fortsat på at vi lever i en "osteklokke", hvor standardfrasen er: "Vi har intet grundlag for at tro, at Danmark overvåges og aflyttes af NSA. Ukendskabet skyldes givetvis og desværre inkompetence eller endnu værre, bevidst benægtelse af kendsgerninger.

  • 10
  • 0
#3 Tom Paamand

Hollande, Merkel og Thorning ved godt at "nogen" lytter med, og de gør det osse selv, hvor de kan komme til det - det problematiske for dem her er udelukkende offentliggørelsen. Når alle vi andre får det at vide, tvinges politikerne til skuespillet med at agere rasende, indkalde til hastemøder, udtale hårde ord i taler, og få hinanden til at love aldrig at gøre det igen. Når der så er faldet ro på igen, fortsætter alt som før. Politikerne har både brug for og er solidt i lommen på efterretningstjenesterne.

Bag kulisserne udveksler efterretningstjenesterne oplysninger, som var det samlekort med dyreunger fra Bilka - det drejer sig om at have nogle af de sjældne som trumfer. Imens overvåger de handelspartnere oftere end fjender - og ikke mindst hinanden, sig selv og de politikere, som de titulært er underlagt. Samt udnytter det indsamlede politisk overfor regering, opposition og befolkning på absolut ureguleret vis. Læs den danske PET-kommissions beretning, der trods hvidvasken fortæller en del...

  • 8
  • 0
#4 Christian Andersen

Men i Danmark tror myndighederne, politikerne og efterretningstjenesterne fortsat på at vi lever i en "osteklokke", hvor standardfrasen er: "Vi har intet grundlag for at tro, at Danmark overvåges og aflyttes af NSA.

Nej nej. Frasen er: "Vi har intet grundlag for at tro, at der bliver udført ulovlig aflytning i Danmark".

Der er kattelemmen, fordi hvis regeringen har givet tilladelse til det, så er det jo ikke ulovligt.

EDIT: Selv når en politiker bliver spurgt direkte, "Foretager USA aflytning i Danmark", føres "ulovlig aflytning"-svaret frem, selvom det slet ikke var det der blev spurgt om.

Hvis du lægger mærke til hvordan (top)politikere taler, så er de altid meget omhyggelige med at lade små kattelemme stå åbne, når de udtaler sig om noget.

  • 6
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere