Wikileaks: Kina står bag cyberangreb på USA og Google siden 2002

Lækkede dokumenter offentliggjort på Wikileaks afslører, at Kinas regering står bag hackerangreb på vestlige diplomater og Google. Indtil nu har USA fortiet oplysningerne.

Kina har i en årrække stået bag hackerangreb på USA, Google, eksilkinesere og en lang række andre vestlige magter. Det vidste den amerikanske regering godt, men den har fortiet oplysningerne.

Afsløringen kommer fra Wikileaks, der natten til mandag har offentliggjort endnu en lang række hemmeligtstemplede dokumenter fra den amerikanske administration. Det skriver den britiske avis The Telegraph.

Dokumentet, der afslører kinesisk hacking fra den absolutte topledelse i landet, stammer fra den amerikanske ambassade i Beijing. Ambassaden sendte således et hemmeligt memo hjem til staterne med besked om, at cyberangrebene faktisk kom fra den kinesiske regering og ikke uorganiserede kinesiske hackere, sådan som USA har hævdet indtil nu.

Den avancerede cyberkrigsførsel har ifølge dokumentet stået på siden 2002. Blandt de ramte er i tidens løb også Dalai Lamas kontor, forsvarsalliancen Nato og mange andre, som Kinas regering gerne ville læse over skulderen hos.

I memoet udtaler ambassadens kinesiske kilde, at angrebene var 'en del af en koordineret kampagne af it-sabotage udført af den kinesiske regerings egne eksperter, private sikkerhedseksperter og cyber-kriminelle hyret af den kinesiske regering'.

Google har flere gange beskyldt kineserne for at stå bag cyberangreb mod firmaet, efter at Kina og Google kom på tværs af hinanden. Et avanceret hackerangreb mod 30 amerikanske teknologivirksomheder, heriblandt Google, blev i januar 2010 afsløret af Google, som i protest meldte ud, at firmaet ikke længere ville censurere de søgninger, som kineserne kunne foretage på søgemaskinen.

De nye oplysninger i sagen støtter dermed Google, der har hævdet at angrebene kom fra den kinesiske regering.

Ifølge memoet blev angrebene på Google iværksat efter at en højtstående kinesisk politiker fandt en række kritiske artikler om sig selv, da han googlede sit navn.

Resultatet af hackerangrebet mod Google er ikke helt klart, men de kinesiske hackere havde blandt andet adgang til fortrolig kildekode og forsøgte at læse med i e-mails i Googles Gmail-tjeneste. Det sidste lykkedes dog ikke, fortalte Google.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Jens Schumacher

Der er vel noget alle har vidst. Men ingen regering kunne sige højt, for ikke at pisse kineserne af.

Jeg glæder mig til at se hvordan kina vil reagere? Går de helt amok eller trykker de bare på den store røde ignore knap.

Hvis de bliver sure på USA kan de da bare sige at wikileaks er nogle uorganiserede hackere :-)

 • 0
 • 0
#4 Anders Sørensen

det kommer aldrig til at ske. Især ikke set i lyset af at magten er skiftet og Kina er på vej frem. Selv USA indser at EU er ved at være mindre "værd" end østen. At Kina hacker USA kommer nok ikke bag på nogen - og jeg er sikker på at det også går den anden vej (USA hacker Kina).

 • 0
 • 0
#5 Deleted User

Wikileaks skulle efter sigende have kontaktet USA's myndigheder før lækket i forbindelse med at censurere navne der kunne skade privatpersoner eller lignende. Her ville USA ikke samarbejde, så jeg tror ikke så meget jeg ville give wikileaks skylden.

 • 0
 • 0
#6 Lars Kr. Lundin

For en gangs skyld kan man godt forstaa argumenterne mod wikileaks.

Det kan jeg ikke se.

Mit største problem med Wikileaks er at de for et stykke tid siden fjernede fra deres web-side alt materiale undtagen det der synes at komme fra Manning (altså de såkaldte 'Iraq War Diaries').

Ideen var jo netop at ulovligheder alle steder, såsom bankulovlighederne i Island og Schweiz, skulle bringes til offentlighedes kendskab (uden at afsenderen skulle kunne opdages).

Pt. virker Wikileaks mest som Julian Assanges personlige vendetta mod USA.

 • 0
 • 0
#8 Carsten Olsen

Selv USA indser at EU er ved at være mindre "værd" end østen.

Fuldkommen sandt. I Danmark er der ingen, der "adresserer problemet". Men jeg tror at vi har et "kæmpe problem" med vores mangler i uddannelsessystemet særligt folkeskolen. De unge kinesere er langt bedre rustet til global konkurrence end de unge Danskere. I Danmark har vi en "det går nok" holdning, dette problem er meget støre i DK end resten af EU. (Man kan ikke "sælge viden" til Kineserne, når de selv ved mere)

MHT (ydrings-)frihed i Kina har jeg den holdning at "det går nok". Jeg mener for 30-50år siden havde Kinas befolkning dagl. problemer nok med at blive mæt. Disse problemer er nu løst. Hvis vi venter 20år vil de også have samme frihed som vi har DK nu. Det går den rigtige vej med friheden i Kina nu. (Berlin muren faldt også, helt ublodigt)

 • 0
 • 0
#9 Henrik Pedersen

Er sådan set bare at vi lige har taget hul på cyberkrig. Fx i kombination med fx. Stuxnet så er det her vidst varslingen på en ny æra på internettet...

Jeg synes til gengæld det er sjovt, det er jo faktisk et direkte angreb på et andet land, der er bare ingen som tør at tage det op... Måske fordi "det bare er internettet..."

 • 0
 • 0
#10 Klaus Elmquist Nielsen

Er sådan set bare at vi lige har taget hul på cyberkrig. Fx i kombination med fx. Stuxnet så er det her vidst varslingen på en ny æra på internettet...

Mit indtryk er at internettet længe har været en kriminaliseret krigszone. Nu er der ikke bare gået storindustri (økonomisk motiveret hacking) i internettet, men også storpolitik (cyberkrig)!

 • 0
 • 0
#11 Henrik Pedersen

(jeg undskylder forrige og kommende stavefejl - ligger med influenza...)

Det kan du have helt ret i, men der hvor det skræmmer mig lidt, personligt, er at vi nu snakker hele regeringer med afsindigt meget magt og kapital i rykken. Hvem ved hvornår det første angreb på forsyningen kommer? Ingen af os ønsker vel vores vandværker og/eller kraftværker sat ud af spil?

Og hvad hvis USA rammes? ... Og de vælger at slå igen rent millitært? De ville nok ty til cyberkrig først, men der er en grund til det hedder cyber -krig- . Netop fordi det er krig, og det går ud på at beskadige/overtage kontrol over hinandens elektroniske installationer.

Som sagt, det her er kun begyndelsen..........

(Og så for at bringe religionskrigen på banen, så tror jeg snart tiden kommer hvor jeg dropper Windows og .NET til fordel for noget lidt mere robust. Og helst uden eventuelle bagdøre ell.)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere