Wikidata gør wikipedia til en søgbar database

Wikidata er en database-version af den åbne encyklopædi. Query-funktioner gør det muligt at stille spørgsmål, som tidligere skulle løses med utallige wiki-opslag.

Hvilke amerikanske universiteter blev grundlagt, før staten de ligger i? Hvor mange ministre i England er barn af en tidligere minister? Hvad er de største byer med en kvindelig borgmester?

Spørgsmål som ovenstående er af karakteren, der tidligere havde krævet omstændige biblioteksopslag, og som i dag minimum kræver en lang række Google-søgninger og Wikipedia-skimning. Men med den åbne encyklopædis database-projekt - Wikidata - kan det blive nemt at opklare komplekse spørgsmål som ovenstående.

Læs også: Frivillige Wikipedia-redaktører gør oprør mod nyudpeget bestyrelsesmedlem

Databaseprojektet - der startede i 2012 - har for nyligt rundet 22 millioner emner. I praksis betyder det, at værktøjet ikke længere er på gimmick-stadiet, men en tjeneste hvortil man kan stille komplekse dataforespørgsler til hele Wikipedias videnskatalog via Wikidatas query-system, der lige nu er i Beta.

Wikidata er som moderskibet kurateret af frivillige redaktører, men frem for at være samlet på tusinder af opslagssider, bliver informationen i Wikidata struktureret og dermed søgbar som en database. På samme måde som Wikipedia-sider kædes sammen med links, bliver relationen mellem Wikidatas datapunkter defineret som i en relationel database.

Læs også: Wikimedia søgsmål mod NSA afvist

Foto: Wikidata

Las Vegas har således i databasen tilknyttet en værdi, der indeholder befolkningstal, en geolokation samt staten Californien, som igen er tilknyttet USA.

Før den digitale encyklopædi ligger for fødderne af enhver med lidt SPARQL-viden, skal wiki-dataet dog indekseres. Wikidata arbejder stadig på at lave flere datatyper og query-funktioner.

Fordi Wikidata arbejder med Wikipedias faktaboks-information, gør databasen det også muligt at strømline information på tværs af encyklopædiens mange sprog. Det vil sige, at et dødsfald fx ikke skal opdateres for hver enkelt nationale wiki, som det tidligere var tilfældet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk

Følg forløbet

Kommentarer (5)

Kommentarer (5)
Kim Bach

Tak fordi i omtaler dette imponerende projekt, men jeg synes overskriften burde have været:

"Wikidata er en "søgbar (meta)database", der kan anvendes af alle.", eller "Mød Wikidata: the mother of all metadata"

Ellers synes jeg i skulle have skrevet lidt om nogle lokale eksempler på hvad man kan bruge Wikidata til, som f.eks. autogenererede lister over kunstværker https://da.wikipedia.org/wi…/V%C3%A6rker_af_P.S._Kr%C3%B8yer eller Finn Årup Nielsens prisbelønnede Littar (Litteratur Radar) http://fnielsen.github.io/littar/, eller Wikimedia Sveriges #tastydata konkurrence fra sidste år https://se.wikimedia.org/wiki/Projekt:Restauranger_och_Wikidata_2015/Men...

Kenneth Frandsen

Las Vegas har således i databasen tilknyttet en værdi, der indeholder befolkningstal, en geolokation samt staten Californien, som igen er tilknyttet USA.

Er det mig, der ikke har fattet konceptet, eller mangler skribenten bare forholdvis grundlæggende geografisk viden, siden det påstås, at Las Vegas, der som bekendt ligger langt ude i Nevadas ørken, skulle være tilknyttet Californien?

Kim Bach
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer

Pressemeddelelser

Affecto Denmark reaches highest Microsoft Partner level

Affecto Denmark, a leading provider of data-driven solutions, has reached the highest level in the Microsoft partner ecosystem: Managed Partner.
22. jun 2017

Innovate your business with Affecto's IoT Explorer Kit

Are you unsure if Internet of Things fits your business strategy?
31. maj 2017

Big Data Lake Summit: Fast and Trusted Insights

If you want to outpace, outsmart and outperform your competition in a digital world, you need trusted data that can be turned into actionable business insights at speed.
24. apr 2017