Wifi får ny opgradering: Skal gå uden om routeren

Wi-Fi Aware gør det muligt at forbinde wifi enheder peer-to-peer.

Som resultat af et fælles udviklingsprojekt har Wi-Fi Alliance i går præsenteret en ny feature for appudviklere. Smartphones skal forbindes direkte med hinanden uden at gå gennem en router. Med Wi-Fi Aware kan din telefon opdage relevante butikker, information eller andre smartphones i nærheden.

Wi-Fi Alliance er en organisation, som promoverer og certificerer Wi-Fi produkter. Apple, Motorola, Microsoft, Samsung og mange andre deltager i dette samarbejde.

I en præsentationsvideo forklarer de som et eksempel, at hvis man er til en koncert og tager billeder med telefonen, kan man vælge at gøre billederne tilgængelige for andre smartphone brugere i nærheden. Disse brugere vil derefter blive tilbudt at abonnere på dine billeder.

Programmet har selvfølgelig også kommercielle features, ved at man kan blive tilbudt relevante reklamer fra butikker, man passerer fysisk

Wi-Fi Aware handler om at forbinde det fysiske rum med det digitale. Ideen læner sig således op ad tidligere teknologier såsom Bluetooth programmer, som kan downloades, når man er inden for rækkevidde af senderen.

Det er også allerede i dag muligt at tilbyde lignende features ved en kombination af GPS data og mobil internet, men nu bliver teknologien lettere og hurtigere ved at data ikke først skal bearbejdes i skyen, men i stedet foregår lokalt.

Wi-Fi Alliance lover, at funktionen har et meget lavt energiforbrug på enheden, da den kun sender og modtager et lille antal meget små pakker af data. Brugeren skal først acceptere tilbuddet om at udveksle information med en anden enhed, før at forbindelsen bliver oprettet. Det er en fordel ved Aware, at det vil fungere selv i meget store folkemængder, hvor 4G master og acces points hurtigt bliver overbelastede.

Direktøren for Wi-Fi Alliance, Edgar Figueroa, forventer at bl.a. LinkedIn og Facebook i løbet af dette år vil udvikle funktioner der benytter Wi-Fi Aware.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Bent Jensen

Havde Appel ikke noget ligende på bedingen. For nogen år siden, med tac når man var i butikker, eller muserum ? En god ide, hvis du står ved bustoppe stedet, kan du få køreplan, samt besked om forsinkelser.

Men tænker nok mest, hvordan det kan hjælpe den enkelte, og ikke kun kommercielt. Hvis det bliver helt uden licenser og åbnet for alle, så fint tror det kan bruges af mange. Hvis det bliver lukket, og kun skal bruges til at score kassen, så bliver det en fiasko. Men ide vil blive taget op i noget åben software, hvis det ikke allerede findes, og er tyvhukket der :-)

http://www.version2.dk/artikel/google-lancerer-open-source-platform-til-...

 • 1
 • 0
#4 Jakob Damkjær

Der kan gøre en peer to peer paring som eksistere enklere og mere sikker i en bredere sammenhæng.

Noget om at der skal nyt hardware til ?

De fleste tiltag der aflaster mobile dataforbindelser er godt for den samlede gruppe af brugere er vel kun godt...

Kunne bruges lidt fedt til fx instant replay til sports events så man kunne flytte det over til wifi istedet for at bruge al kapaciteten på 4G...

 • 0
 • 0
#6 Kjeld Flarup Christensen

Det kræver vel ikke ret meget om overhovedet noget i Wifi standarderne. Det her kan klienter vel allerede lave i dag, hvis de kan blive enige om det. Den software som kører i dag er lavet til at enten køre access punkt eller klient. Fremover skal de blot kunne gøre begge dele samtidigt.

 • 1
 • 0
#9 Peter Hansen

https://www.wi-fi.org/discover-wi-fi/wi-fi-aware

What is the relationship between Wi-Fi Aware and Wi-Fi Direct?

Wi-Fi Aware provides an efficient mechanism for always-on service discovery, whereas Wi-Fi Direct provides data connectivity among groups of devices. The technologies are complementary. Once an interesting service is discovered, a device can initiate a high-performance connection using Wi-Fi Direct for data transfer related to the service, e.g. sharing photos or playing a multiplayer game.

 • 0
 • 0
#10 Jesper Høgh

Tak for info, Peter. Det lyder jo sådan set som sund fornuft, at gøre initieringen af en wi-fi direct forbindelse mere smooth. Imidlertid introduceres samtidig et nyt område, hvor huller i sikkerheden med garanti vil kunne findes - som også Michael, i den første kommentar, antyder.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere