Computerspilsafhængighed skal nu anerkendes som en lidelse på linje med andre afhængigheder som alkoholisme. Sådan lyder det fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO.
I WHOs beskrivelse defineres computerspilsafhængighed - eller gaming disorder - som et mønster af fast eller gentagen spilleadfærd, hvor en person:
1: Ikke har kontrol (f.eks. over hvor ofte og hvor længe der spilles)
2: Prioriterer spillet over andre interesser og aktiviteter i livet
3: Fortsætter eller øger tiden brugt på computerspil på trods af negative konsekvenser.
Beskrivelsen findes i den såkaldte ICD-11, der er WHO's liste over både somatiske og psykiske lidelser, som ikke er udgivet officielt endnu. Den udkommer 1. januar 2022 og har desuden computerspilsafhængighed også ludomani som en ny lidelse.
Giver ikke videnskabelig mening
Rune Kristian Lundedal Nielsen, adjunkt på IT-Universitetet i København, skrev ph.d. om netop, hvorvidt brug computerspil kunne defineres som afhængighed, og han er ikke enig med WHO:
»Alle de andre afhængigheder, vi snakker om til hverdag, som arbejds-, trænings- eller sexafhængighed, er ikke anerkendte afhængigheder. Ifølge WHO kan man nu være afhængig af substanser, ludomani og computerspil. Det er der ikke et ordentligt videnskabeligt grundlag for at sige,« siger han.
Han mener, at hvis computerspil skal på listen, så burde også smartphones og meget adfærd på internettet ryge i samme kategori.
»Det positive er, at man bliver nødt til at lave nogle behandlingstilbud til de mennesker, der har et reelt problem. Men jeg synes, det er problematisk, hvis vi indretter diagnosemanualer efter, hvad der er behov for, og ikke hvad der videnskabeligt giver mening,« siger Rune Kristian Lundedal Nielsen og fortsætter:
»Det er et problem, at man kan komme til at stigmatisere computerspil. Afhængigheder er normalt kroniske hjernesygdomme, som vi aldrig kommer af med. En alkoholiker kan typisk godt være på vandvognen, men kan aldrig blive rask,« siger han som eksempel på en af de klassiske afhængigheder.
Ny definition af afhængighed
Rune Kristian Lundedal Nielsen fortæller, at man hidtil har set afhængighed som værende en kronisk lidelse, der kun bliver værre, hvis den er ubehandlet.
»En narkoman vil typisk tage flere og flere stoffer og få det værre og værre. Det har vi ikke evidens for at sige, at det gør sig gældende for computerspil,« siger han.
Når WHO så alligevel i fremtiden vil føje både computerspilsafhængighed og ludomani til listen af diagnoser, er det i ITU-forskerens øjne en ændring i den tidligere definition af afhængighed:
»Jeg ser det som en udvanding af afhængighedsbegrebet. Jeg kunne godt gå med til, at man lavede en generel 'adfærdsafhængighed', men det er noget andet. Det er ikke kronisk, og det er noget, man i højere grad flyder ind og ud af i perioder.«

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.