WhatsApp og Skype fungerer i et privacy wild west - det skal være slut

16. august 2016 kl. 09:551
Europa-Kommissionen vil ikke længere acceptere, at amerikanske chat- og VoIP-tjenester lever i en juridisk gråzone.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det skal være slut med, at tjenester som WhatsApp og Skype fungerer i en lovmæssig gråzone uden regler for sikkerhed og privacy.

Det er et af elementerne i en stor revision af EU's telelovgivning, som vil blive lagt frem i september.

Indgrebet er ifølge interne dokumenter, som Financial Times er kommet i besiddelse, møntet på såkaldte 'over the top' online-tjenester, der drives af selskaber som Apple, Facebook, Google og Microsoft.

Sagen viser, at EU vil øge sin kontrol med de overvejende amerikanske virksomheder i forhold til sikring af privatlivets fred og overholdelse af basale borgerrettigheder om personfølsomme data. Mere konkret forventes det, at tjenesterne skal leve op til konkrete sikkerhedskrav og redegøre for, hvordan de tjener penge på deres kundedata.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Problemet er, at chattjenesterne og de softwarebaserede VoIP-telefonservices er blevet meget populære, men samtidig fungerer de i øjeblikket i en juridisk gråzone, idet den nuværende lovgivning er møntet på traditionel telekommunikation som telefoni, SMS og mobildata.

1 kommentar.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
17. august 2016 kl. 12:47

Vi kan idag lave chat-systemer, som gennem deres design beskytter privatlivet (se f.eks. Ricochet.im), og IP-telefoni, der beskytter indhold og gør det svært at se, hvem der kommunikerer (se f.eks. Signal Private Messenger).

Hvis EU virkelig mente noget alvorligt med at beskytte borgerne, så ville det være bedre at støtte og udbrede Privacy-by-Design end at lave policy-begrænsninger, som vi gang på gang ser bliver overtrådt (f.eks. NETS/Se&Hør-skandalen).