WhatsApp indfører fuld kryptering: Kan ikke engang selv se beskederne

Midt i den verserende krypteringsdebat mellem myndigheder og tech-virksomheder, har WhatsApp netop opdateret deres app, således at ingen andre end afsender og modtager af en besked kender til indholdet.

Når du fremover sender en besked, kan du vide dig sikker på, at det kun er dig og personen som beskeden er tilsigtet, som kan læse den. Ingen virksomheder eller myndigheder kigger med over skulderen.

Det er virkeligheden for WhatsApps over en milliard brugere.

Flere medier - heriblandt Wired og The Independent beretter, at WhatsApp har indført såkaldt ‘end-to-end’-kryptering på alle deres beskeder. Det gælder både tekst, billeder, video og hvad man ellers kan sende via appen.

Læs også: Google, Microsoft, Yahoo med flere går sammen om ny e-mail-kryptering

Det betyder, at ikke engang WhatsApp selv ville kunne udlevere meddelelser til myndigheder - selv hvis de ville.

»Idéen er simpel: Når du sender en besked, er den eneste person der kan læse den, den eller de personer du sender den besked til. Ingen kan kigge ind i den besked. Ikke cyberkriminelle. Ikke hackere. Ikke undertrykkende regimer. Ikke engang os,« skriver WhatsApp i en pressemeddelelse.

»End-to-end-kryptering hjælper med at gøre kommunikation via WhatsApp privat - lidt ligesom en ansigt-til-ansigt samtale,« skriver de.

Klart standpunkt i aktuel debat

WhatsApps opdatering rammer lige ned i den krypteringsdebat, som især har verseret sideløbende med hele Apple vs. FBI-sagen. Beskedtjenesten sendte også en klar henvisning til den debat i pressemeddelelsen.

Læs også: Tech-giganter ruster sig til krypto-krig

»På det seneste har der været meget diskussion omkring krypterede tjenester og de retshåndhævende myndigheders arbejde. Selvom vi anerkender det vigtige retshåndhævende arbejde, der ligger i at beskytte folks sikkerhed, risikerer bestræbelserne for at svække kryptering at eksponere folks informationer, der kan udnyttes af cyberkriminelle, hackere og slyngelstater,« lyder det fra WhatsApp.

En af FBI’s topadvokater siger ifølge mediet U.S. News at opdateringer stiller dem overfor et ‘signifikant problem’ fordi kriminelle og terrorister kan ‘få idéer’.

Læs også: USA's justitsministerium vil have fingre i WhatsApp

»Hvis det offentlige ikke gør noget, vil kryptering som det her fortsætte med at blive udrullet. Det har offentlige sikkerhedsomkostninger. Det er folk nødt til at forstå og så finde ud af, hvordan de vil håndtere det. Vil de have det offentlige til at bære disse omkostninger? Vil de have ofrene for terror til at bære disse omkostninger?,« sagde FBI-advokat James Baker ifølge U.S. News ved et arrangement tirsdag.

Opdateringen medfører også, at brugernes beskeder ikke vil blive brugt i reklameøjemed, hvilket mange frygtede, da Facebook købte WhatsApp i 2014, skriver The Independent.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Michael Jensen

Godt banditterne ikke har kunnet bruge IRC med SSL og f.eks. FiSH de sidste 20 år. Eller XMPP med OTR de sidste 15. Så havde verden da været helt af lave i dag ;-)

Men seriøst, skønt at Whatsapp gør det. Det burde være "native" for alle IM/chat-platforme.

  • 0
  • 0
René Nielsen

Vil de have ofrene for terror til at bære disse omkostninger?

Hvis jeg stod som anklaget i af FBI advokatens retssager - vil jeg blive kaldt en løgner af FBI advokaten, hvis jeg omgik tallene på samme måde som han gør!

Den amerikanske borgerrettighedsgruppe ACLU har indsamlet materiale fra amerikanske domstole og de viser at der er en sag som vedrører terrorisme og det forudsætter at man klassificerer sagen i San Barnadino som terrorisme - for hvad vil man f.eks. kalde skoleskyderier som sker flere gange om året i USA?

Ser man på aflytningskendelser alene - er 89 % af alle kendelser rettet imod narkohandel og resten er alt muligt andet http://www.wired.com/2016/03/feds-usually-try-unlock-phones-drugs-not-te...

Lidt brutalt kan sige det sådan at USA har sejret sig ihjel forstået på den måde at de terrorister som lever i dag, har overlevet fordi de ikke brugte en mobiltelefon. Dem som brugte en mobiltelefon - fik et missil i hovedet.

Det er der også nogle som kalder "Survival of the fittest"

  • 0
  • 0
Michael Hansen

Jeg så hellere at de, og de danske / europæiske efterretnings tjenester/sikkerhedstjenester, brugte mere energi på at snakke bedre sammen og FØLGE OP på de spor de allerede har, istedet for konsekvent at ignorerer leads, fordi de ikke kan/vil arbejde sammen, selv forskellige sikkerheds tjenester internt i de forskellige lande.

Vi ser det jo hver eneste gang der har været et "terror" angreb, det er allerede kendte personer, de er blevet advareret af andre etc, hvad med at fokusere lidt mere på det, istedet for at rende og overvåge og kræve overvågning af ganske almindelig lovlydige borgere.

Men det er jo som om de har en sygelig trang til at ville lave masse overvågning istedet for at overvåge helt specifikke personer, det tror jeg de fleste ville have det ok med, nu er det lidt deres eget problem, at de står med et endnu større problem, hvis de havde været deres ansvar voksent til at starte med, havde det hele ikke endt som det er.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere