Webudviklerfirma: ?IE6-understøttelse er ikke noget stort problem?

Næsten alle kunder hos webfirmaet Pentia efterspørger understøttelse af Internet Explorer 6. Og ved at gribe det an rigtigt, er det ikke specielt dyrt eller noget stort problem at få websiderne til at fungere i IE6, lyder det.

Når udviklerne hos Pentia kaster sig over en ny opgave, står der næsten altid understøttelse af den gamle Internet Explorer 6 på kravspecifikationen.

Over halvdelen af firmaets kunder er kommuner, og de er nødt til at understøtte en bred palet af browsere, men også blandt de øvrige kunder vælger 80 procent stadig at betale ekstra for at få siderne til at fungere i den bedagede browser, forklarer projektchef Rene Bergman.

»Vi har lige leveret en webshop til DR, og de ville ikke risikere at miste kunder ved ikke at understøtte IE6. Men der skal være en business case for kunderne, før de vælger IE6 til,« siger han og nævner business to business-websider som eksempel, fordi mange store virksomheder stadig kører med IE6.

Interessen for at en webside skal fungere upåklageligt i IE6 er dog hastigt på vej ned, er hans erfaring, især nu hvor Internet Explorer 8 er kommet på gaden.

Men når nu kunderne efterspørger det, er det heller ikke noget stort problem at levere IE6-understøttelse, mener han.

»Vi synes ikke, at det er sjovt eller optimalt, at IE6 stadig bliver brugt, men når nu det er sådan, har vi set på, hvordan vi kan minimere problemerne med IE6,« siger projektchefen.

Webside i tre lag

Et af de råd, han kan give, er altid at dele arkitekturen til websiden op i tre lag. Et rent datalag, et forretningslag med al logikken og øverst et præsentationslag. Dermed kan mest muligt af funktionaliteten holdes på server-siden.

»Nogle steder blander man det hele sammen og gør data-laget afhængigt af præsentations-laget. Men det skal skilles ad, for så er det kun i den øverste del, at man skal overveje, hvilken browser, der bliver brugt. Det gør det meget lettere, også hvis man for eksempel skal lave en version til PDA'er,« siger Rene Bergman.

Og selvom det måske lyder som et indlysende råd, nævner Rene Bergman webstandarderne fra W3C. Det er nemlig stadig langt fra alle websider, der bliver produceret rundt omkring i dag, der kommer fejlfrit igennem en validering.

»Hvis en side ikke validerer, så begynder de første alarmklokker at ringe. Så er der nogen, der har taget en genvej, som gør det dyrt i sidste ende,« siger han.

Hvis ikke der kontrolleres løbende, kan det hurtigt gå galt, lyder rådet.

»Det er noget, man sørme skal være obs på. Man skal have testprocedurer, der fanger den slags, og gerne med daglige test af koden,« siger han.

Ikke meget dyrere

At det skulle være voldsomt fordyrende at udvikle til den gamle, standard-afvigende browser, kan Rene Bergman ikke genkende. Det varierer selvfølgeligt fra projekt til projekt, men han nævner et gennemsnitligt eksempel for at illustrere, at det ikke er verdens undergang for kunder eller udviklere.

Et typisk webprojekt i den lille ende af skalaen vil for eksempel omfatte 200 timers arbejde med funktionaliteten samt 50 timers "styling," hvor tilpasning til forskellige browsere indgår. Vælger en kunde IE6-understøttelse til, kan det for eksempel tage 30 procent længere tid i styling-fasen, altså 15 timer oven på de oprindelige 250 timer.

»Det kan også være 40 procent længere tid, men mest typisk er det nok 20 procent længere tid til styling,« siger han.

Skal en webside være med de nyeste tiltag, kan IE6 dog godt give ballade og omkostningerne blive noget højere for IE6-understøttelse.

»Der er nogle nye sites rundt omkring med meget høj grad af brugerinteraktion og meget lækre brugerflader, hvor du bevæger dig ind og ud. Det kan du stort set kun køre på klientsiden, med en masse Javascript. Jo mere af den slags, jo mere koster det selvfølgeligt,« siger han.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Patrick Timm

I mine øjne har Rene Bergman ret i at understøttelse af IE6 er nemt, hvis du har det med fra starten. Problemet opstår i mine øjne når sitet er gået i produktion og skal videreudvikles. Jo flere hacks koden indeholder, des sværere er det at udvide den uden at knække andre dele.

3-tier kode er super og hjælper helt klart, men som han også selv nævner, så bliver IE6 problemet kun større når WOW-faktoren stiger, og vi skal nok ikke forvente at mængden af interaktion på hjemmesider falder.

  • 0
  • 0
#5 Lau Bech Lauritzen

Vi er et webudviklingshus (iola.dk) og har efterhånden prøvet en del på denne front. Grundlæggende er det en stor hjælp at programmere efter standarderne! Derudover får man med tiden erfarring for hvilke problemer man skal være opmærksomme på med IE6 (og alle de andre browsere for den sags skyld). I mange af situationerne er der flere alternative løsninger til problemet som ikke er direkte hacks men bare en anden måde at gør tingene på.

Jeg er dog tildels enig med Erik i at hvis ens udgangspunkt er at alt skal fungere i IE6 (laveste fællesnævner) går man glip af en masse værktøjer som kan give en bedre oplevelse på websiden, PNG er det først der lige springer i tankerne. Det er stadig muligt at understøtte IE6 i de situationer (f.eks. findes PNG-fixes, GIF er også en mulighed, og javascript kan bruges til at rette op på positionering etc.), men det tager ekstra tid, resultatet er normalt et stykke fra optimalt og ikke mindst til stor irritation.

Tilsidst vil jeg sige at hvis det er et vigtigt krav at websiden virker perfekt i IE6 og man helst ikke vil bruge ekstra tid på hacks ol. kan man sørge for at designet støtter op om det.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere