Webudviklere skal være usability-eksperter

Nyudnævnt AAU-professor vil gøre offentlige selvbetjeningsløsninger mere brugervenlige. Sideeffekten bliver lavere omkostninger til usability-tests.

Usability kan være voldsomt tungt at danse med. En klassisk evaluering af et site tager op til halvanden måned og 150 mandetimer, hvis man bruger den traditionelle tilgang med analyser af brugeradfærd optaget på video i et laboratorium.

Det vil Jan Stage fra Aalborg Universitet gøre noget ved. Han er nyudnævnt professor og står i spidsen for et fireårigt forskningsprojekt, der skal finde teknikker og metoder, så usability kan indarbejdes allerede i udviklingsfasen.

» Vores ide er at kvalificere udviklerne til selv at være eksperter, så de undgår at lave usability-bommerter,« siger professor Jan Stage til Version2.

Over de næste fire år skal projektet finde alternative teknikker til usability-evaluring, så tidsforbruget ? og dermed også prisen ? kan nedbringes med en faktor 5 til 10.

»Den klassiske videoanalyse af seks testpersoner tager 40-50 mandetimer. Vi arbejder i stedet med en slags facilitator, der samtidig med brugertesten kan hjælpe ekspeterne med at fange usability-problemerne, mens de sker,« forklarer Jan Stage.

Projektet har offentliggjort den ene af to samarbejdspartnere. Det er Dafolo i Frederikshavn, der blandt andet leverer digitaliseringsløsnigner til kommunerne.

»Vi forventer helt klart, at deres webudviklere får styrket kompetencerne udi usablility, så programmørerne fremover ikke bare leverer den tekniske løsning, der er bedt om, men også proaktivt tænker usability ind i applikationen,« siger Jan Stage.

Endelig tænker projektet også i baner, som de kalder "remote usablility testing." - at brugeren kigger på sig selv, i stedet for at eksperten gør det. Hvis fx en kommune har et borgerpanel, kan man uddanne dem til af sig selv at indrapportere usablility-problemer på kommunens hjemmeside.

»Der er stadig et stykke vej at gå rent kvalitetsmæssigt med den metode. Brugerne fanger typisk en fjerdedel af de fejl, eksperterne fanger, men med tilpas mange brugere vil det kunne lade sig gøre,« siger Jan Stage.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Peter Valdemar Mørch

Som udvikler af bl.a. brugerinterfaces forsøgte jeg for et par år siden at finde efteruddannelse i at lave bedre brugerinterfaces, da jeg alt for ofte får at vide at mine brugerinterfaces er for nørdede.

Og jeg havde ikke held til det. Enten var det for lavt et niveau: "Sådan sætter du en knap ind i en form." eller også var det uddannelse i hvordan jeg lavde deciderede usability tests. Og jeg har altså stadig ikke fundet info for udviklere om at lave "bedre" brugerinterfaces.

Det er vel egentlig ligegyldigt om det er webinterfaces, C#, Java eller whatever. Vi skal et niveau højere op.

Bøger og boganbefalinger, ja, men ikke kurser eller lign.

Jeg forestiller mig emner som navigation, hvordan øjet og bevidstheden skanner et brugerinterface, forskellige slags brugere, farver, ikoner, elementær grafisk design, hjælp etc. (Men er også klar over at dette er noget jeg ved for lidt om!)

Hvorfor kan jeg ikke finde kurser i at lave bedre brugerinterfaces når jeg nu alligevel laver (ganske mange af) dem? Det fatter jeg stadig ikke.

Peter

  • 0
  • 0
#3 Jørn Schou-Rode

Er der ikke noget med at en af ITU's mest fantastiske successuddannelser er Cand.Webmaster ? eller er det kun en bachelor ?

Det er en bachelor, og første årgang starter først til september, så tiden må vise om det bliver en succes:

http://itu.dk/shortcut/bachelor/digital/? gclid=CIzNsbCM45gCFYFA3godzUAxdA

En del kandidater, phd'er og forskere på ITU (såvel som DIKU, DTU og DAIMI) arbejder med emner inden for usability. Lidt hurtige søgninger:

http://www.google.com/search?q=usability+site%3Aitu.dk+filetype%3Apdf http://www.google.com/search?q=usability+site%3Adiku.dk+filetype%3Apdf http://www.google.com/search?q=usability+site%3Adtu.dk+filetype%3Apdf http://www.google.com/search?q=usability+site%3Adaimi.au.dk+filetype%3Apdf

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere