Webudviklere får frit skrifttype-valg på nettet

Specielle skrifttyper på websteder er tættere på at blive en realistisk mulighed for webdesignere, efter Microsoft nu har valgt at støtte standarden Web Open Font Format.

I dag har webdesignere blot en håndfuld skrifttyper til rådighed, som de kan forvente vil se nogenlunde ens ud på tværs af styresystemer og browsere. Men en kommende standard kan snart gøre det muligt at bruge speciallavede skrifttyper, der er unikke for hvert websted.

Standarden er indtil videre på vej gennem World Wide Web Consortium, W3C, som står for webstandarderne. Men vejen er netop blevet lettere, efter Microsoft har givet den sin støtte. Det skriver it-nyhedstjenesten CNET.

Det drejer sig om standarden Web Open Font Format, eller WOFF, der allerede har opbakning fra Mozilla, som står bag Firefox-browseren.

Dermed har WOFF nu opbakning fra de to største browserleverandører, om end det lige nu kun er Mozilla, der har implementeret standarden. Microsoft har endnu ikke annonceret, hvorvidt Internet Explorer 9 vil få WOFF-understøttelse.

Når man i dag vælger skrifttyper til web, er man afhængig af de skrifttyper, der er installeret. WOFF gør det muligt at pakke enten en hel skrifttype eller blot en delmængde med sammen med en side. På den måde kan webstedet få en unik typografi.

Samtidig bliver skrifttyperne ikke installeret på systemet, men bliver kun vist på websiden. Dermed skulle WOFF også gøre det muligt at anvende unikke skrifttyper under hensyntagen til skaberen af skrifttypens ophavsret.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#4 Thomas Vestergaard

Det kræver at fonten er installeret på computeren, ellers bliver den erstattet med "noget lignende". Det er derfor, det er svært at sikre en ens typografi over alle klienter.

CSS giver også mulighed for at embedde fonte. Men det kræver, at du har licens til at gøre det, og med prisen på professionelle fonte er det bare ikke realistisk.

WOFF understøtter subsetting, så det kun er de figurer, der faktisk bliver brugt på siden, der bliver overført. Hvilket gør det upraktisk at stjæle fonten.

Mere info: http://arstechnica.com/microsoft/news/2010/04/microsoft-throws-its-weigh...

  • 0
  • 0
#7 Jesper Kristensen

Som de andre siger, så har IE understøttet downloadable fonts i evigheder, og for næsten et år siden kom Firefox 3.5 som den sidste med på vognen. Nyheden i WOFF er at formatet er bedre egnet til at bruge på nettet, blandt andet fordi fontsne er komprimerede.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere