Webudvikler? Kast dig over HTML5 nu!

Webudviklere bør kaste sig ud i de første linjer HTML5-kode allerede nu for at holde sig på forkant. Også selvom der går ti år, før standarden er færdig. Det mener dansk udvikler.

Det kan godt være, at næste standard for www's modersmål, HTML5, først står helt færdig omkring 2022.

Men derfor kan det alligevel godt svare sig at begynde på de første HTML5-baserede proof-of-concepts allerede nu, mener softwareudvikler Rolf Njor Jensen.

Rolf Njor Jensen er til daglig software-pilot hos det århusianske softwarehus Trifork, og han holder for tiden en række foredrag om HTML5 og CSS3, der næste år skal udmønte sig i et egentlig kursus.

»Mit budskab vil være, at man begynder at bruge HTML5 ved proof-of-concepts, for der er ingen tvivl om, at det kommer lige så stille,« siger Rolf Njor Jensen til Version2.

Blandt de nye tags i HTML5 finder man video- og audio-tags, der gør det muligt at afspille video efter samme fremgangsmåde, som man kender det fra visning af for eksempel et JPEG-billede med img-tag'et.

Det gør det muligt at indlejre video i hjemmesiden med et tag i stil med

"movie.ogg" controls="controls">tekst

Tag den, Flash, Silverlight og resten af plugin-flokken.

Tag-suppedas nemmere at undgå
Med HTML5 skulle det også blive nemmere for webudvikleren at undgå den såkaldte tag soup, som er betegnelsen for dårlig HTML-kode med uafsluttede tags eller lignende fejl.

De fleste browsere indeholder i dag en såkaldt tag soup parser, som gør browseren i stand til at læse og nærmest se gennem fingre med dårlig HTML-kode. De varierer dog fra browser til browser, hvordan parseren vælger at håndtere skidt kode.

Det forsøger HTML5 at gøre op med, uden dog at vende ryggen til den store mængde dårlig webkode, der allerede findes derude. HTML5-specifikationen har ændret definitionen af HTML-syntaksen til både at acceptere ældre kode, og samtidig sætte strammere og ensartede retningslinjer for god kodestil.

»HTML5 er baseret på præmissen, at der stadig bliver produceret rigtigt meget markup rundt omkring i verden, og at det derfor ikke kan nytte noget, at man ser det som en utopi, hvor al kode er pænt og rent,« siger Rolf Njor Jensen.

»Du kan begynde at producere kode med øje for at mindske mængden af markup med HTML5. Der bliver færre tags at tage stilling til, hvilket også betyder mindre debugging, så HTML5 vil gøre det nemmere for dig at skrive semantisk korrekt markup, men der er stadig ingen garanti for, at man gør det,« uddyber han.

Dele af standarden er allerede formuleret og understøttet i varierende grad af browsere som Firefox, Chrome, Internet Explorer og Opera, og HTML5 er derfor langsomt men sikkert på vej frem.

Fokus på bagudkompatibilitet
De enkelte dele af HTML5-standarden modnes i forskellige tempi, og det betyder, at nogle af de nye tags i standarden allerede nu er klar til brug, mens man endnu skal holde sig fra andre.

»HTML5 har et meget stærkt fokus på, at det skal være bagudkompatibelt med tidligere HTML-standarder, og hvis man designer hjemmesider efter graceful degradation, kan man roligt tage fat i at begynde at bruge nogle af de nye tags,« siger Rolf Njor Jensen.

Graceful degradation er et designprincip, der sikrer, at hjemmesider kan vises selv i ældre eller mindre avancerede browsere, selvom siden indeholder spritny funktionalitet ? for eksempel de nye HTML5-tags.

Selvom Rolf Njor Jensen opfordrer webudviklere til at begynde at se nærmere på mulighederne i HTML, gør han sig dog ingen illusioner om, at den helt store HTML5-bølge skyller ind over landet lige med det samme.

»Ved langt de fleste webløsninger, jeg er med til at lave, er det bare et krav, at det virker. I virkeligheden vil mange komme i den situation, at dem, der betaler for udviklingen, ikke vil være med til at bruge tid på HTML5,« siger Rolf Njor Jensen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (16)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#7 Per Sikker Hansen

"Det gør det muligt at indlejre video i hjemmesiden med et tag i stil med tekst Tag den, Flash, Silverlight og resten af plugin-flokken."

Sludder og vrøvl. Browseren bliver ikke på magisk vis i stand til at afspille en video bare fordi der er et tag. Den skal stadig bruge en eller anden form for afspiller, og den afspiller kunne fx være Windows Media Player, Silverlight, Flash eller lignende.

Derudover findes der 700 andre muligheder med plugins, fx spil og RIA. Plugins bliver næppe udkonkurreret af et -tagget har fået et nyt navn :)

 • 0
 • 0
#8 Martin Bøgelund

Sludder og vrøvl. Browseren bliver ikke på magisk vis i stand til at afspille en video bare fordi der er et tag. Den skal stadig bruge en eller anden form for afspiller, og den afspiller kunne fx være Windows Media Player, Silverlight, Flash eller lignende.

Lyd og film er nu så almindelige elementer på HTML-sider, at det er naturligt at de får dedikerede tags fremfor de generiske "her-er-en-dims-der-skal-afspilles-med-en-dimmelims"-tags. Derfor er det godt at det skrives ind i HTML5.

Om browseren så bruger Flash plugins eller en rejsegrammofon seriekoblet med en lydpotte er uvedkommende for HTML5. Nu er det standardiseret og åbent, og derfor ikke en konkurrenceparameter der kan bruges som vendor lock-in.

Så vi er glade :-)

 • 0
 • 0
#10 Jørgen Ramskov

"Sludder og vrøvl. Browseren bliver ikke på magisk vis i stand til at afspille en video bare fordi der er et tag. Den skal stadig bruge en eller anden form for afspiller, og den afspiller kunne fx være Windows Media Player, Silverlight, Flash eller lignende."

Ikke helt sludder og vrøvl - Firefox har idag indbygget understøttelse for Ogg Theora. Kan ikke lige huske hvordan det ser ud for de andre browsere, men mener bla. Chrome har understøttelse for h.264.

 • 0
 • 0
#11 Jørgen Ramskov

"Om browseren så bruger Flash plugins eller en rejsegrammofon seriekoblet med en lydpotte er uvedkommende for HTML5. Nu er det standardiseret og åbent, og derfor ikke en konkurrenceparameter der kan bruges som vendor lock-in."

Ikke helt glade - der er desværre ikke valgt nogen codec standarder. Det ville have været fedt hvis Ogg Theora var blevet valgt (eneste åbne format på markedet), men det er blevet fjernet efter press fra diverse store firmaer, bla. Nokia :(

 • 0
 • 0
#12 Per Sikker Hansen

@Jørgen Ramskov

Ja, Firefox har indbygget understøttelse for -tagget, men den understøttelse er ikke opstået af sig selv, den er opstået fordi Mozilla har udviklet deres eget videoafspilnings"plugin" til formålet. Jeg kan vitterligt ikke se hvordan browserspecifikke afspillere er mindre lockin-agtige end krydsplatformsplugins.

 • 0
 • 0
#13 Martin Bøgelund

Jeg kan vitterligt ikke se hvordan browserspecifikke afspillere er mindre lockin-agtige end krydsplatformsplugins.

Som Jørgen også er inde på, er codec en essentiel parameter. Med et åbent codec (Ogg Theora) vil man kunne vurdere browseren og afspilleren på denne parameter.

Og hvis den medfølgende afspiller så ikke kan gengive video tilfredsstillende, vil man stadig kunne skifte browser, eller måske installere et plugin der håndterer afspilning bedre en browserens native afspiller.

Hvis du bare kan skifte browser eller bruge et plugin, kan der ikke forekomme vendor lock-in.

Hvis der derimod er tale om patenterede og licensbeskyttede formater som kun afspiller X eller browser Y kan gengive, skal vi have 17 plugins til at løse den samme opgave på 10 forskellige måder - den situation har vi nu.

 • 0
 • 0
#15 a a

Lækkert med audio og video tags ..

MEN .. har dog en del skepsis omkring hvordan det skal håndteres så..

Medmindre de samtidig laver nogle regler for hvad der skal supporteres af codecs og filtyper - så kunne jeg forestille mig det blev ret umuligt at lave noget cross-browser lækkerier uden at føle sig begrænset ..

Ville til enhver tid bruge silverlight/flash istedet for video/audio tags så .. .. og helst silverlight da det er for lækkert .. :-)

ved godt at silverlight måske ikke er så udbredt endnu - men håber det kommer efter det - for det er da ret lækkert .. :D

se eks. http://www.bing.com/maps/explore/

 • 0
 • 0
#16 Flemming Hansen

Er HTML 5 er først færdig i 2022?!? Det er sådan ca om 12x7 = 84 år i computer-tid (lidt hunde-logik). Nå, men vi webudviklere skal jo også have noget at lave, så det er fint så længe browserne ikke kan være enige om fortolkning af HTML.

Dernæst undre jeg mig lidt over nogle af de tags jeg lige har skimmet igennem. Fx. . Det eneste info jeg har kunne finde er at det er en "død" tag i stil med

<

div> som bare præsentere noget information. Der må være noget jeg har misset?

Sådan er det mere flere tags, og min tanke er lidt hvorfor man ikke bare bruger

<

div> som eneste element (måske lige bortset fra fx -tag som er et aktiv tag der er et link - og et par andre tags). Så kunne man i stedet definere div-tags opførsel via css med attributter og variabler. På den måde fjerner man at skulle udvikle både html og css, og kan så fokusere udviklingen på css-delen da alt styres derigennem. Der findes vel ikke en platform i dag hvor man ikke også bruger css til layout af sin html.

Jeg mener ikke min teori er helt i skoven, men der kan selvfølgelig være forskellige forhold som jeg ikke lige er opmærksom på, der gør at den metode ikke er den smarteste. Jeg modtager med glæde feedback :-)

Log ind eller Opret konto for at kommentere