Webudgave af Office 2010 vil køre i alle browsere

Webudgaven af Microsoft Office 2010-applikationerne bliver konstrueret på to måder, så de kan bruges både med og uden Microsofts Silverlight.

LAS VEGAS: Microsoft er af gode grunde ikke glade for at tale om Google Apps, når talen falder på webbaseret redigering og samarbejde om dokumenter, præsentationer og regneark. Men Office 2010 bliver tydeligvis et svar på tiltale til rivalen Google, som skal cementere Microsofts dominans inden for kontorapplikationer.

Microsoft Office 2010 får således en række webbaserede udgaver af de kendte Office-applikationer som Word, Excel og Powerpoint.

En vigtig pointe er, at Microsoft har valgt at droppe tidligere strategier om at kræve Internet Explorer for at få den fulde funktionalitet.

Office 2010 Web Apps kræver således ikke ActiveX, men findes derimod i to udgaver for at imødekomme forskellige browsere og styresystemer.

»Vi går to veje, og ingen af dem involverer ActiveX. Den bedste oplevelse får du med Silverlight installeret, men vi har også lavet en version, som bruger 'opbrudte billeder'. Det er eksempelvis sådan, vi laver Web Apps til Safari på Mac,« forklarer produktchef Reed Shaffner fra Microsoft.

Office 2010 Web Apps giver også mulighed for, at flere personer kan arbejde samtidig på det samme dokument. Det bliver også baseret på to forskellige metoder. Virksomhedskunderne kan gøre det gennem Sharepoint, mens private forbrugere vil få mulighed for noget tilsvarende baseret på Windows Live og SkyDrive, som er Microsofts storage-i-skyen tilbud til forbrugere.

Samarbejdet kan ske, selvom brugerne sidder med forskellige browsere, så det eksempelvis er muligt at arbejde på det samme Word-dokument med én bruger i Internet Explorer, mens den anden bruger Mozilla Firefox.

Strategien med at undgå at binde Web Apps op på Internet Explorer eller udelukkende Silverlight handler også om, at Microsoft vil gøre platformen tilgængelig på mobiltelefoner.

»Der er sket et skift i, hvor platformen kører. Office 2010 Web Apps vil også køre på mobiltelefoner, og vi taler ikke kun om Windows Mobile, men også om for eksempel mobiltelefoner fra et vist frugtfirma,« siger Reed Shaffner med hentydning til Apples iPhone.

Der er dog en væsentlig begrænsning i webudgaverne af Office 2010. Indtil videre understøtter platformen nemlig ikke, at én bruger af den fulde Office-klient kan samarbejde om et dokument med en bruger af webudgaven.

De to kan samarbejde om dokumentet, men de kan ikke redigere i det på samme tid.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Rene Madsen

Har de nogle informationer på deres site omkring, hvad den kan og hvad den ikke kan?

Evt. screenshots?`Gerne i forskellige browsere - for, hvis det bliver lige så differentieret som deres outlook web udgave er det i IE / andre browsere, så er der efter min mening ikke meget at komme efter for andre end IE brugere...

 • 0
 • 0
Jens Dalsgaard Nielsen

Er der i øvrigt nogen der kan beskrive 'opbrudte billeder' lidt nærmere? Det lyder umiddelbart ret kikset og old school HTML-agtigt.

... det lyder som om man bliver fri for eksploderende roterende changerende vinduer hver gang man laver noget. Alt ialt et fremskridt :-) hvorfor skal man altid sidde og vente på de der grafik gimmicks ? ;-)

 • 0
 • 0
Søren Winther Kristensen

"Der er dog en væsentlig begrænsning i webudgaverne af Office 2010. Indtil videre understøtter platformen nemlig ikke, at én bruger af den fulde Office-klient kan samarbejde om et dokument med en bruger af webudgaven."

Skal det forstås som: a) - Hvis begge arbejder i desktop klienten kan de godt redigere samtidig b) - Hvis begge arbejder webudgaven kan de redigere samtidig c) - Både a) og b), men ikke kombinationer imellem desktop og webudgave?

Hvis det bare er kombinationen af de to man ikke kan, syntes jeg at begrænsningen ligger i desktopklienten.

Er der i øvrigt nogen der kan beskrive 'opbrudte billeder' lidt nærmere? Det lyder umiddelbart ret kikset og old school HTML-agtigt.

 • 0
 • 0
Henrik Jensen

for, hvis det bliver lige så differentieret som deres outlook web udgave er det i IE / andre browsere, så er der efter min mening ikke meget at komme efter for andre end IE brugere...

Det ændrer sig for øvrigt en del i Exchange 2010 hvor man køre den fulde udgave af Outlook Web Access med en del andre browsere end IE (nyere Firefox, Safari m.v. så vidt jeg husker)

Men omkring Office 2010 Web har jeg set følgende listet som de supporterede browsere, ved dog ikke om det er den officielle endelige liste.

* Internet Explorer 7 and 8 
* Firefox 3.5 on Windows, Mac and Linux 
* Safari 4 on Mac 

Andre browsere vil som jeg har forstået det ikke blive blokeret og kan derfor virke, men man vil bare ikke supportere det (altså rette eventuelle fejl som opstår ved brug med andre browsere m.v.)

For dem der er interesseret er her en lille video med lidt demo af Office 2010 Web i Firefox:

http://www.viddler.com/explore/scobleizer/videos/29/

 • 0
 • 0
Rene Madsen

Nice nok,

Men, der er ikke nogen som har et screenshot af hvordan det ser ud i Firefox vs. IE?

Vil sige det er meget svært at se, hvor godt/dårligt det ser ud i den video. Kan godt se at man kan en del, men for at være helt ærlig, så er den ikke let at vurdere noget ud fra den video.

Hvis det så ser ens ud i både IE og Firefox og Safari, som de ny påstår, hvordan er performancen så i de to browsere?

 • 0
 • 0
Jens Christian Pedersen

Dette "svar" har ikke noget med artiklen eller tråden som sådan at gøre! Men -

ER der nogen hos V2, der kan svare på, hvordan Jens Dalsgaard Nielsens svar (som jeg nu svarer på), kan komme før Søren Kristensens indlæg ?

"Hvor ligger begrænsningen?" er tidsstemplet 9:50, mens "Re: Hvor ligger begrænsningen?" er tidsstemplet 9:07 ???

 • 0
 • 0
Jesper Stein Sandal

Forskellen mellem webudgaven i IE og Firefox (på Windows 7) var i hvert fald så lille, at jeg ikke opdagede, at de i demoen af Excel var skiftet til Firefox, før de gjorde opmærksom på det.

Så det er heldigvis ikke som webudgaven af Outlook.

Der er dog nogle ting, som ifølge Microsoft vil fungere bedst i Silverlight-versionen, men lige nu er det stadig en beta, så det er usikkert, hvor stor forskel der bliver i de endelige udgaver.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere