Webtjeneste smider håndklædet i ringen efter kidnapningsdrama

Det har vist sig at være umuligt for den danske stifter af webtjenesten Storyplanet at få genskabt sitet, efter to freelance-udviklere holdt det som gidsel på grund af en strid om betaling.

En strid om betaling og levering af freelance-webudvikling er endt med at koste opstartsfirmaet Storyplanet livet. Firmaet er lukket, oplyser stifter Bjarke Myrthu i en e-mail til brugerne, som Version2 er kommet i besiddelse af.

Storyplanet blev genstand for en usædvanlig tvist mellem stifteren og to freelance-udviklere, som endte med, at de to freelancere udnyttede, at visse centrale tjenester var registreret til deres e-mailadresser, således at de kunne forhindre Bjarke Myrthu i at få adgang eller skifte kodeord.

Læs også: Sådan tog udviklere website som gidsel

Ifølge Bjarke Myrthu har han forsøgt at få genetableret tjenesten, men uden held. Hvis alt skulle genskabes, ville det kræve juridiske tiltag for at få systemerne tilbage, og det ville blive for dyrt i både tid og penge.

Han vil nu i stedet koncentrere sig om at starte et nyt projekt.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (25)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Einar Petersen

Dette var dog godt nok en kedelig affære.

Kunne ikke lade være at submittet historien til Slashdot - Hvis nogen har interesse i a diskutere konceptet at hyre freelancere og i processen forhåbentlig hjælpe Bjarke Myrthu og andre i lignende situationer til at genvriste kontrollen over sit projekt og evt. genstarte drømmen om hans service/site så er I velkomne til at upvote min submission.

http://slashdot.org/submission/3053095/storyplanet-held-hostage-by-freel...

Jeg synes I øvrigt også at Version2 skal have credit for at bringe emnet på bane, det er virkelig et interessant emne i vor globaliserede verden.

Så kan man tænke det man vil om Bjarke's projekt, kunne godt se visse kommentarer på tidligere artikkel om problematikken.

Jeg har stor sympati idet har selv oplevet skod freelancere der prøvede at præsentere andres kode som egen, noget jeg heldigvis gennemskuede, men har eller heldigvis været i stand til at lave "ironclad" aftaler og været heldig med freelancerene generelt men tænk hvis jeg ikke havde det...

Jeg kunne også rigtig godt fra alm. v2 brugere tænke mig at høre hvorledes I sikrer jer når I hyrer freelancere ind fra div. web tjenester der udbyder freelance udviklere såfremt I gør det.

Og til sidst @Bjarke Myrthu - Giv ikke op! Kæmp for det du har kært!!!

Har du retten på din side så forsøg ved fortsat dialog at komme til en forståelse uanset hvor stejlt I har stået overfor hinanden.

Med ønsker om alt det bedste for dig og alle andre i samme situation!

 • 4
 • 10
#2 Deleted User

Siden det ikke kan betale sig at bringe det juridiske på banen, kan det også være at det er de 2 freelance udviklere som blev snydt. De har måske ikke fået hvad de er blevet lovet, og valgt at tage sagen i egen hånd. Jeg synes det er svært ud fra en artikel at afgøre hvem der har retten på sin side, men i mine øjne kunne det være den ene som den anden... Det kan jeg ikke vide ud fra en artikel...

 • 15
 • 0
#4 Kristian Sørensen

Det er kun Bjarke Myrthus side af historien der har været fremlagt.

Hvordan kan version2 på det grundlag være så sikker på at Bjarke Myrthu har retten på sin side?

Der mangler, stadigvæk, et interview med de to freelancere. Indtil da blafrer denne historie i vinden.

 • 10
 • 0
#5 Deleted User

Siden det ikke kan betale sig at bringe det juridiske på banen, kan det også være at det er de 2 freelance udviklere som blev snydt.

Det kan det godt, men siden de ikke tog den i retten, men valgte selvtægten, kunne det jo også være, at de ikke havde en god sag. Pointen er, at vi aldrig finder ud af det.

Jeg vil ikke tage parti i denne sag, men blot beklage, at man bruger den slags metoder, fremfor at køre tingene efter bogen.

HVem tør hyre de to freelancere nu, hvor de har vist, at de gerne tager ens projekt som gidsel, hvis der bliver uenighed om noget.

Ingen kan være tjent med selvtægt uanset om man har ret.

 • 5
 • 1
#6 Christian Nobel

HVem tør hyre de to freelancere nu, hvor de har vist, at de gerne tager ens projekt som gidsel, hvis der bliver uenighed om noget.

Modspørgsmålet kan jo også stilles:

Hvem tør indlade sig på forretningseventyr med Bjarke Myrthu - for før vi taler om deres selvtægt, så var der vist liige noget med at han tilbageholdt deres betaling, da hans firma mere end skrantede.

Begge spørgsmål er lige valide / ikke valide, og så længe vi ikke kender den fulde historie giver ingen af delene mening!

 • 14
 • 0
#8 Kristian Sørensen

Ingen kan være tjent med selvtægt uanset om man har ret.

"Selvtægt" taler man om indenfor straffelovens område (§294).

Indenfor civile sager, som nærværende, er der intet lovkrav om at afvente en domstols afgørelse eller om at nøjes med at lade politiet tage affære. Det er kun straffelovs området der har den særhed at politi og domstole har monopol på at have en mening og på at tage affære.

Indenfor civilretslige sager er det helt normal accepteret praksis at holde en betaling, en service ydelse eller en produkt leverance tilbage som et led i en tvist.

Du har måske selv prøvet at nægte at betale en regning fordi du ikke mente at arbejdet eller varen svarede til det aftalte?

Du har måske selv oplevet først at få en vare leveret eller et stykke arbejde udført efter at du havde betalt eller stillet en garanti for betalingen?

Et krav om at alle tvister i civilretslige sager skal forbi domstolene er helt urimeligt.

Retsvæsenet udbyder ikke en serviceydelse der passer til tvister om beløb under ca 500.000 kr klassen, eller til tvister hvor en afgørelse skal falde indenfor dage eller uger, snarere end måneder eller år.

Privat voldgift kan have hurtigere leveringstid på en afgørelse, men det er også for omkostningstungt til de små sager.

Så indenfor det civilretslige område er det typiske virkemiddel at tilbageholde betaling eller levering. Det er ofte det eneste virkemiddel til disposition.

 • 8
 • 0
#10 Baldur Norddahl

Hvad tror du elselskabet gør, hvis du ikke betaler din elregning?

Lukker for strømmen. Men det er også en dårlig sammenligning. Som konsulent udnytter du aldrig din adgang til kundens system til at skade kunden. Uanset hvad i måtte være uenige om.

Hvis du har en kunde der skylder dig penge, så tager du den i retten. Analogien til elselskabet er at du holder op med at arbejde. Elselskabet sætter ikke 10 kV på dine elledninger som hævn.

Uanset om de to freelancere har penge til gode eller ej, så har de gjort sig skyldig i hacking. Hvis firmaet havde overlevet, så er det muligt at en retssag ville ende med at give udviklerne medhold i at firmaet skyldte dem penge, men samtidig give udviklerne ansvar for den tabte omsætning og anden skade på firmaet. Så det er en ekstrem farlig leg, som der ikke er noget rationale i at begive sig ud i.

 • 6
 • 3
#11 Christian Nobel

Uanset om de to freelancere har penge til gode eller ej, så har de gjort sig skyldig i hacking.

Det ved vi jo dybest set ikke, det er rent gætværk.

Så vi kan også forestille os et andet scenarie (altså alternativt ukvalificeret gætteri), nemlig at de to udviklere i gennem længere tid har arbejdet på et projekt, uden at modtage så meget som en eneste krone og til sidst hører deres tålmodighed op - skal opdragsgiver så bare have overdraget det arbejde han ikke har betalt for?

Så sagen er at vi kan gætte og opstille hypoteser fra nu af og til juleaften, det eneste der står lysende klart er at V2 har lavet et elendigt journalistisk stykke arbejde, i stedet for at afdække hele historien.

Først når vi kender den fulde historie kan vi dømme.

 • 6
 • 0
#15 Michael Pedersen

Hvis du genlæser den første artikel i serien vil du se at heroku-kontoen er oprettet med en af udviklernes email - det er vel det nærmeste man kommer ejerskab af en sådan konto. At Myrthu så har overgivet detaljerne på sit kreditkort til at betale er jo ris til egen..

 • 3
 • 1
#16 Baldur Norddahl

Hvis du genlæser den første artikel i serien vil du se at heroku-kontoen er oprettet med en af udviklernes email - det er vel det nærmeste man kommer ejerskab af en sådan konto.

Den tror jeg ikke du får en dommer med på... De er en agent der handler på vegne af køberen.

Hvis jeg giver dig penge og beder dig gå ned og købe en cykel til mig, så er det ikke din cykel. Eller dine penge.

Jeg mener det er ret sandsynligt at begge parter i denne sag har gjort sig skyldige. Den ene part har sandsynligvis ikke betalt det der skyldes. Og den anden part har saboteret forretningen. Begge dele er en no-no i et konsulent/freelancer arbejdsforhold.

Hvem vil ansætte en konsulent der hævnede sig på den forrige arbejdsgiver? Hvem gider arbejde for en arbejdsgiver der ikke betaler?

 • 2
 • 3
#17 Michael Pedersen

Han lod dem jo tilsyneladende købe 'cyklen' i deres eget navn og beholde den i det i et længere tidsrum. I den situation tror jeg ikke en dommer ville gøre ret meget hvis der ikke forelå noget på skrift.

I en så mudret situation skal man i hvert nok holde sig fra at beskylde nogen for strafbare forhold såsom hacking.

 • 3
 • 0
#18 Jakub Nielsen

Et muligt scenario (jeg kender ikke sandheden): der er få penge i firmaet og de får ikke deres løn. Hvad gør de så? De lukker tilgangen til systemet for kunderne, hvilket gør der i hvert fald ikke kan tjenes flere penge hjem. Firmaet går naturligvis ned pga. det og nu får de aldrig deres penge. Samtidig med det får de for altid et stempel på deres ryg, at de er "farlige" at arbejde med.

Alternative løsninger: aftale om afdrag på manglende løn, sag ved skifteretten (dog ikke så nemt hvis de er udlændinge), bruge den 4. magt i form af online medier til at tale deres sag om manglende løn, ...

 • 4
 • 0
#19 s_ mejlhede

Har projektet aldrig været levedygtigt, og denne "hacking" er en god forklaring på et exit, så man ikke slæber det med i sit CV. Jeg gik konkurs fordi..... Min firma skylder penge fordi....

Hvis jeg mente at jeg var bleven taget i røven, så vil jeg da give navne på dem som var ansvarligt, til alle. Også V2, eller skrive her hvem de/eller deres firma var. Altså sådan lidt hævn, men vil kalde det ansvarlighed for at beskytte andre mod dem.

Så jeg mener der her historie er meget mere speget.

 • 5
 • 1
#20 Ole Nikolaisen

Netbaseret kriminalitet, som fx. AFPRESNING i forbindelse med HACKING kan forsikres til en beskeden pris. Den konkrete sag er vanskelig at kommentere på grund af manglende detaljer. Men fakta er at man kan forsikre mange flere risici, end man forestiller sig - og mærkværdigvis til absolut acceptable priser. Et ekstra eksempel herpå kan være situationen, hvor man risikerer et erstatningskrav, hvis man retslig søger at inkassere et tilgodehavende honorar. Man skal naturligvis altid søge at forebygge og begrænse situationerne, men hvor disse muligheder er udtømte, kan forsikring absolut være en spiselig løsning. Behov og relevans er egentlig et naturligt element i en forsikringsrådgivers risikoanalyse.

 • 0
 • 0
#21 Deleted User

Da Version2 af flere debattører bliver beskyldt for at bringe en ensidig historie, skal jeg lige skynde mig at understrege, at redaktør Morten Thomsen, som interviewede Bjarke Myrthu, i samme omgang har forsøgt at komme i kontakt med de to udviklere, men desværre uden held. Morten holder efterårsferie, så jeg kan ikke fortælle i detaljer, hvad han har forsøgt.

Men hvis de fx ikke vil svare på vores e-mails, og vi ikke har deres telefonnummer, er der ikke så meget mere, vi kan gøre. Vores budgetter rækker ikke (som i DR's Kontant) til en flybillet til et fjernt land for at opspore dem og banke på deres dør med et kamerahold.

vh.

Jesper Kildebogaard, Jourhavende, Version2

 • 4
 • 0
#22 Christian Broberg

Det er en trist sag på alle måder, og specielt at dette ender med at selskabet må lukke, trist for en iværksætter.

Uanset om der anvendes interne udviklere, som vi selv foretrækker hos os, eller eksterne freelance udviklere, så bør man som ejer af et koncept altid have rettighederne til centrale server værktøjer og profiler selv.

 • 1
 • 0
#23 Jacob Smedegård

Det virker generelt som en mystisk historie og som om at der ikke rigtigt har været papir på noget af det... og at udviklerne har haft mere investeret i det end han har, hvis han sådan bare er villig til at lukke firmaet og lave noget andet. Jeg kommer dog mest af alt til at tænke på de utallige historier fra http://clientsfromhell.net ...

After sending two invoices for payment, I sent another and called the client when the receipt that they had received it came back.

CLIENT: Why are you calling me?

ME: You haven’t paid and this is the third invoice I’ve sent.

CLIENT: It’s even more than the last one!

ME: Yes. The contract you signed stated that I would add a late fee for payment.

CLIENT: You mean I have to actually pay you? I thought you were joking!

ME: What on earth made you think that?

CLIENT: You’re a freelancer!

ME: And…

CLIENT: Well, you work for free! If you were supposed to be paid, you’d be called a paidlancer or something!

 • 2
 • 0
#24 s_ mejlhede

Jesper Kildebogaard, Jourhavende, Version2

Har tit tænkt, i de har moderne tider, hvorfor køre i så stadig med man-fre, 8-16 politik. I kan da side hjemme og skrive historie, og gør det sikkert også. Hvorfor kan i så ikke lægge dem på når de klar, i stedet for at vente til åbningstid. Mange bruger her, har jo mest tid om aften og i weekenden til at læse/kommenter. Hvis det er for at beskytte privatlivet fred, så kan jeg forstår det. Altså hvis man har fri har man fri. ?

 • 1
 • 3
Log ind eller Opret konto for at kommentere