Webassembly får online-kodeværktøj fra Mozilla
Mozilla er ved at søsætte et nyt udviklingsværktøj til Webassembly-programmer.
Webassembly er en ny standard, som kan give webudviklere mange alternativer til Javascript, når der skal kodes browserapps. Webassembly specificerer en standard for bytekode og en tilhørende virtuel maskine, som kan afvikles lige godt i alle de fire store browsere. Indtil videre er det C, C++ og Rust, der er tale om, men teknologien åbner for, at flere sprog kan komme til.
Mozillas nye værktøj hedder WebAssembly Studio og lever online, som det passer sig for et værktøj til webudvikling.
»Vi begyndte at arbejde på WebAssembly Studio i slutningen af december 2017 i et forsøg på at fusionere to eksisterende værktøjer, som vi havde udviklet: WasmExplorer og WasmFiddle. Siden da har vi gjort en del fremskridt. Vi har slået disse to værktøjer sammen og tilføjet flere nye funktioner,« skriver Mozilla-forsker Michael Bebenita i et blogindlæg.
WebAssembly Studio kommer med grundlæggende, men noget primitiv understøttelse af C, C ++ og Rust. Indtil videre foregår kompileringen hovedsagelig på serversiden, men Mozilla håber at flytte mere af dette arbejde til browseren.
Værktøjet kan også redigere binære moduler (.wasm) samt tekstfiler (.wat).
Programmet bygger på en lang række biblioteker, såsom Monaco Editor, WebAssembly Binary Toolkit, Binaryen, Capstone.js m.fl.
En gennemgang af programmets funktioner kan ses på videoen herunder.
Webassembly tog sin begyndelse i 2015 og byggede videre på ideerne i Asm.js, der var en delmængde af Javascript, som browseren var finjusteret til at afvikle med høj ydelse. Asm.js blev anvendt som et slags ‘Javascript-assembler,’ der gav mulighed for nemmere krydskompilering af andre sprog til brug i webapplikationer.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.