Wayland droppet som standard i Ubuntu: Skærmdeling fungerer ikke godt nok
Den kommende udgave af Linux-distributionen Ubuntu kommer med Xorg som standard-display-server. Det er software, som spiller en central rolle i genereringen af desktop-skærmbilledet.
Den nuværende Ubuntu 17.10 kom ellers med den nyere Wayland-display-server som standard. Men den er ikke moden nok, forlyder det fra Ubuntu-deskto-udvikler Will Cooke i et indlæg, som The Register har spottet.
Han peger på tre svagheder ved Wayland: Skærmdeling virker bedre under Xorg i forhold til blandt andet Skype og Hangouts. Det samme gælder fjernstyring af skrivebordet, og endeligt skulle gendannelse efter shell-crashes ifølge Cooke være mindre dramatiske under Xorg.
Det største problem skulle være skærmdeling. Protokollen til dette og implementeringen i Gnome (den grafiske desktop) er ifølge The Registers udlægning stadig under udvikling i Wayland.
Og når udviklingen er på plads, fortæller Cooke, så vil der stadig gå noget tid, før tredjepartsudviklere får integreret skærmdelingen.
Hvad crash angår, skulle fordelen ved Xorg være, at shell'en kan gendannes uafhængig af display-serveren. Hvis Wayland crasher, så skulle det foreløbigt også betyde døden for indlæste brugerapplikationer.
Cooke understreger i sit indlæg, at Ubuntu fortsat vil arbejde på Wayland i forhold til at tilføje funktioner og fikse bugs.
Den kommende Ubuntu 18.04, der altså får Xorg som standard, hedder Bionic Beaver og udkommer efter planen til april.
En nærmere forklaring på, arkitektur-forskellen mellem Wayland og Xorg findes her.
