Wayland droppet som standard i Ubuntu: Skærmdeling fungerer ikke godt nok

5 kommentarer.  Hop til debatten
Wayland droppet som standard i Ubuntu: Skærmdeling fungerer ikke godt nok
Illustration: Canonical Ltd.
Næste udgave af Ubuntu kommer med Xorg som standard-display-server.
31. januar 2018 kl. 05:12
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Den kommende udgave af Linux-distributionen Ubuntu kommer med Xorg som standard-display-server. Det er software, som spiller en central rolle i genereringen af desktop-skærmbilledet.

Den nuværende Ubuntu 17.10 kom ellers med den nyere Wayland-display-server som standard. Men den er ikke moden nok, forlyder det fra Ubuntu-deskto-udvikler Will Cooke i et indlæg, som The Register har spottet.

Han peger på tre svagheder ved Wayland: Skærmdeling virker bedre under Xorg i forhold til blandt andet Skype og Hangouts. Det samme gælder fjernstyring af skrivebordet, og endeligt skulle gendannelse efter shell-crashes ifølge Cooke være mindre dramatiske under Xorg.

Det største problem skulle være skærmdeling. Protokollen til dette og implementeringen i Gnome (den grafiske desktop) er ifølge The Registers udlægning stadig under udvikling i Wayland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og når udviklingen er på plads, fortæller Cooke, så vil der stadig gå noget tid, før tredjepartsudviklere får integreret skærmdelingen.

Hvad crash angår, skulle fordelen ved Xorg være, at shell'en kan gendannes uafhængig af display-serveren. Hvis Wayland crasher, så skulle det foreløbigt også betyde døden for indlæste brugerapplikationer.

Cooke understreger i sit indlæg, at Ubuntu fortsat vil arbejde på Wayland i forhold til at tilføje funktioner og fikse bugs.

Den kommende Ubuntu 18.04, der altså får Xorg som standard, hedder Bionic Beaver og udkommer efter planen til april.

En nærmere forklaring på, arkitektur-forskellen mellem Wayland og Xorg findes her.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
31. januar 2018 kl. 17:22

Det er derimod en protokol som implementeres af window manageren.

4
31. januar 2018 kl. 11:19

Errrr, jeg mente selvfølgelig "hvordan det slås til".

3
31. januar 2018 kl. 10:12

Nu er gksu jo ikke ligefrem automatisk. Det skal køres, og brugeren skal anerkende det. Jo, det er fint at have en disabled-by-default der i stedet kaster med en besked om hvordan det slås fra, men sådan fungerer det ikke i Wayland. Det virker bare ikke. Man skal bruge en X server fallback hvis det skal gøres.

Der er langt fra at have en mening, til at ødelægge systemet fordi man har den. Især når man gerne vil erstatte en grundlæggende service.

2
31. januar 2018 kl. 06:29

Det er vel i udgangspunktet meget godt at have en mening om hvad der pr. automatik må have root access...

Men ja, det giver en del bøvl og Wayland kan bestemt ikke overtage fra Xorg endnu.

1
31. januar 2018 kl. 06:22

Wayland er interessant, men virkelig ikke klar.

Siden jeg skiftede til 17.10 har jeg feks. ikke kunne gå i standby, fordi Wayland crasher og tager hele sessionen med sig. Jeg kan lave skærm optagelser, men der er en 50% risiko for at Wayland crasher (og tager hele sessionen med sig) og de har ødelagt gksu (og venner), fordi de har en mening om at GUI programmer ikke må køre som root. Pis af, det bestemmer jeg.