Walisisk politi har succes med ansigtsgenkendelse

Illustration: South Wales Police
En ny algoritme har forbedret softwaren bag den ansigtsgenkendelsesteknologi, som politiet i Wales bruger. Det har reduceret antallet af falske match markant. På et år er 29 personer anholdt på grund af ansigtsgenkendelse i realtid

Da Champions League-finalen i fodbold blev spillet i walisiske Cardiff sidste forår, var det første gang at det walisiske politi benyttede sig af en ny ansigtsgenkendelsessoftware - men det var ikke uden problemer.

Ved fodboldkampen blev mere end 2.000 personer fejlagtigt udpeget som potentielle kriminelle blandt de omkring 170.000 der var i byen i forbindelse med fodboldkampen.

Her et år senere er antallet af falske positive reduceret gevaldigt. I forbindelse med BBC-festivalen Biggest Weekend i slutningen af maj i år scannede politiet 44.000 ansigter og her blev der kun udpeget kun ti falske match.

Det viser en aktindsigt hos South Wales Police, som mediet WalesOnline har foretaget.

Politiet i Wales er blandt de første i Europa til at bruge automatisk ansigtsgenkendelse til kriminalitetsbekæmpelse. De er også de første, der umiddelbart har succes med at reducere et stort antal falsk-positive.

»Vi har fået en ny algoritme og applikation fra vores leverandør NEC, som har gennemført 12 måneders mere research og udvikling siden projektets start. I takt med at vi har brugt teknologien mere, har vi fået en større tiltro til teknologien, og det har gjort NEC-udviklerne i stand til at integrere vores opdagelser i deres teknologiske opdateringer,« skriver South Wales Police i en meddelelse.

Læs også: Walisisk politi vil scanne 170.000 ansigter til Champions League-finalen

Mange fejl i starten

Ansigtsgenkendelse i realtid til kriminalitetsbekæmpelse er indtil videre ikke præget af videre succes.

I juli i år var kun to ud af de 100 første ansigter genkendt af Londons nye system til ansigtsgenkendelse korrekte, og ingen af de to var efterlyst.

Læs også: Londons ansigtsgenkendelse giver 98 pct. falske hits: »Offentligheden forventer, at vi bruger det«

Ansigtsgenkendelsessoftwaren hedder AFR Locate, og er en realtids-løsning, hvor live feeds fra overvågningskamerer bliver holdt op mod en prædefineret liste af ansigter.

Ifølge South Wales Police skyldes de mange falske positive ved Champions League at kvaliteten af de billeder som politiet modtog fra UEFA og Interpol var ringe, at algoritmen, som virksomheden NEC Global har udviklet var ikke effektiv nok, og at det var første gang ansigtsgenkendelsessystemet blev taget i brug for alvor.

Illustration: South Wales Police

Dansk politi vil ikke fortælle om deres succe

I Danmark er politiet også begyndt at bruge ansigtsgenkendelse, afslørede en artikel i Ekstra Bladet for nylig.

Dansk politi er dog væsentligt mindre åbne om brugen og succesraten, end det er tilfældet hos de britiske kollegaer.

»Vi både kender og bruger teknologien, men af politifaglige grunde ønsker vi ikke at løfte sløret for, hvor meget og på hvilke områder,« har Niels Denny Sørensen, vicepolitiinspektør og operativ chef i NC3, udtalt til Ekstra Bladet.

Læs også: New York sætter hælene i overfor diskriminerende algoritmer

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Bjarne Nielsen

Tja, jeg ved ikke rigtigt, om et fund er dygtigt eller bare heldigt? Så jeg vil nok være forsigtig med at kalde det en succes.

Men det er yderst bekymrende, at der her at tale om at politiet ... igen! ... indfører grænseoverskridende teknologi ad bagdøren og uden overhovedet at ville debattere dette.

Sat på spidsen, så er det altså ikke politiet, som skal afgøre om Danmark skal være en politistat.

  • 14
  • 0
#3 Anne-Marie Krogsbøll

»Vi både kender og bruger teknologien,

Ja, igen må man spørge: Hvem har givet dem lov? Det er sikkert et flertal af Folketinget, der som sædvanlig enten ikke er oppe på mærkerne, når de indgår forlig, og ikke lige har fået kigget alle paragrafferne igennem, eller som simpelthen endnu engang er blevet grebet af en totalitær smitte - eller via "ministeriel beføjelse". Men det kunne være rart at få at vide: Hvor i lovgivningen står der direkte, at de har lov til det, og hvornår blev det vedtaget?

  • 9
  • 0
#4 Chresten Christensen

fra politi; "vil det efter Rigspolitiets opfattelse forudsætte en række nærmere principielle og juridi- ske overvejelser, herunder om anvendelsen vil være i overens- stemmelse med retsplejelovens regler og de regler om databe- skyttelse, der finder anvendelse for dansk politi."

Mon ikke det er det samme, som at sige det gør de ikke PT. Elle lyver de for ministeren ??

REF = https://www.ft.dk/samling/20171/almdel/reu/spm/926/svar/1505668/1928805/... ref google.com = site:www.ft.dk "billed genkendelse person identifikation"

  • 3
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere