Walisisk politi har succes med ansigtsgenkendelse
Da Champions League-finalen i fodbold blev spillet i walisiske Cardiff sidste forår, var det første gang at det walisiske politi benyttede sig af en ny ansigtsgenkendelsessoftware - men det var ikke uden problemer.
Ved fodboldkampen blev mere end 2.000 personer fejlagtigt udpeget som potentielle kriminelle blandt de omkring 170.000 der var i byen i forbindelse med fodboldkampen.
Her et år senere er antallet af falske positive reduceret gevaldigt. I forbindelse med BBC-festivalen Biggest Weekend i slutningen af maj i år scannede politiet 44.000 ansigter og her blev der kun udpeget kun ti falske match.
Det viser en aktindsigt hos South Wales Police, som mediet WalesOnline har foretaget.
Politiet i Wales er blandt de første i Europa til at bruge automatisk ansigtsgenkendelse til kriminalitetsbekæmpelse. De er også de første, der umiddelbart har succes med at reducere et stort antal falsk-positive.
»Vi har fået en ny algoritme og applikation fra vores leverandør NEC, som har gennemført 12 måneders mere research og udvikling siden projektets start. I takt med at vi har brugt teknologien mere, har vi fået en større tiltro til teknologien, og det har gjort NEC-udviklerne i stand til at integrere vores opdagelser i deres teknologiske opdateringer,« skriver South Wales Police i en meddelelse.
Mange fejl i starten
Ansigtsgenkendelse i realtid til kriminalitetsbekæmpelse er indtil videre ikke præget af videre succes.
I juli i år var kun to ud af de 100 første ansigter genkendt af Londons nye system til ansigtsgenkendelse korrekte, og ingen af de to var efterlyst.
Ansigtsgenkendelsessoftwaren hedder AFR Locate, og er en realtids-løsning, hvor live feeds fra overvågningskamerer bliver holdt op mod en prædefineret liste af ansigter.
Ifølge South Wales Police skyldes de mange falske positive ved Champions League at kvaliteten af de billeder som politiet modtog fra UEFA og Interpol var ringe, at algoritmen, som virksomheden NEC Global har udviklet var ikke effektiv nok, og at det var første gang ansigtsgenkendelsessystemet blev taget i brug for alvor.
Dansk politi vil ikke fortælle om deres succe
I Danmark er politiet også begyndt at bruge ansigtsgenkendelse, afslørede en artikel i Ekstra Bladet for nylig.
Dansk politi er dog væsentligt mindre åbne om brugen og succesraten, end det er tilfældet hos de britiske kollegaer.
»Vi både kender og bruger teknologien, men af politifaglige grunde ønsker vi ikke at løfte sløret for, hvor meget og på hvilke områder,« har Niels Denny Sørensen, vicepolitiinspektør og operativ chef i NC3, udtalt til Ekstra Bladet.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.