Walisisk politi har succes med ansigtsgenkendelse

30. august 2018 kl. 11:404
Walisisk politi har succes med ansigtsgenkendelse
Illustration: South Wales Police.
En ny algoritme har forbedret softwaren bag den ansigtsgenkendelsesteknologi, som politiet i Wales bruger. Det har reduceret antallet af falske match markant. På et år er 29 personer anholdt på grund af ansigtsgenkendelse i realtid
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Da Champions League-finalen i fodbold blev spillet i walisiske Cardiff sidste forår, var det første gang at det walisiske politi benyttede sig af en ny ansigtsgenkendelsessoftware - men det var ikke uden problemer.

Ved fodboldkampen blev mere end 2.000 personer fejlagtigt udpeget som potentielle kriminelle blandt de omkring 170.000 der var i byen i forbindelse med fodboldkampen.

Her et år senere er antallet af falske positive reduceret gevaldigt. I forbindelse med BBC-festivalen Biggest Weekend i slutningen af maj i år scannede politiet 44.000 ansigter og her blev der kun udpeget kun ti falske match.

Det viser en aktindsigt hos South Wales Police, som mediet WalesOnline har foretaget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Politiet i Wales er blandt de første i Europa til at bruge automatisk ansigtsgenkendelse til kriminalitetsbekæmpelse. De er også de første, der umiddelbart har succes med at reducere et stort antal falsk-positive.

»Vi har fået en ny algoritme og applikation fra vores leverandør NEC, som har gennemført 12 måneders mere research og udvikling siden projektets start. I takt med at vi har brugt teknologien mere, har vi fået en større tiltro til teknologien, og det har gjort NEC-udviklerne i stand til at integrere vores opdagelser i deres teknologiske opdateringer,« skriver South Wales Police i en meddelelse.

Mange fejl i starten

Ansigtsgenkendelse i realtid til kriminalitetsbekæmpelse er indtil videre ikke præget af videre succes.

I juli i år var kun to ud af de 100 første ansigter genkendt af Londons nye system til ansigtsgenkendelse korrekte, og ingen af de to var efterlyst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ansigtsgenkendelsessoftwaren hedder AFR Locate, og er en realtids-løsning, hvor live feeds fra overvågningskamerer bliver holdt op mod en prædefineret liste af ansigter.

Ifølge South Wales Police skyldes de mange falske positive ved Champions League at kvaliteten af de billeder som politiet modtog fra UEFA og Interpol var ringe, at algoritmen, som virksomheden NEC Global har udviklet var ikke effektiv nok, og at det var første gang ansigtsgenkendelsessystemet blev taget i brug for alvor.

Dansk politi vil ikke fortælle om deres succe

I Danmark er politiet også begyndt at bruge ansigtsgenkendelse, afslørede en artikel i Ekstra Bladet for nylig.

Dansk politi er dog væsentligt mindre åbne om brugen og succesraten, end det er tilfældet hos de britiske kollegaer.

»Vi både kender og bruger teknologien, men af politifaglige grunde ønsker vi ikke at løfte sløret for, hvor meget og på hvilke områder,« har Niels Denny Sørensen, vicepolitiinspektør og operativ chef i NC3, udtalt til Ekstra Bladet.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
30. august 2018 kl. 12:55

fra politi; "vil det efter Rigspolitiets opfattelse forudsætte en række nærmere principielle og juridi- ske overvejelser, herunder om anvendelsen vil være i overens- stemmelse med retsplejelovens regler og de regler om databe- skyttelse, der finder anvendelse for dansk politi."

Mon ikke det er det samme, som at sige det gør de ikke PT. Elle lyver de for ministeren ??

REF = https://www.ft.dk/samling/20171/almdel/reu/spm/926/svar/1505668/1928805/index.htmref google.com = site:www.ft.dk "billed genkendelse person identifikation"

3
30. august 2018 kl. 12:17

»Vi både kender og bruger teknologien,

Ja, igen må man spørge: Hvem har givet dem lov? Det er sikkert et flertal af Folketinget, der som sædvanlig enten ikke er oppe på mærkerne, når de indgår forlig, og ikke lige har fået kigget alle paragrafferne igennem, eller som simpelthen endnu engang er blevet grebet af en totalitær smitte - eller via "ministeriel beføjelse". Men det kunne være rart at få at vide: Hvor i lovgivningen står der direkte, at de har lov til det, og hvornår blev det vedtaget?

2
30. august 2018 kl. 12:10

»Vi både kender og bruger teknologien, men af politifaglige grunde ønsker vi ikke at løfte sløret for, hvor meget og på hvilke områder,«

Den lader vi lige stå lidt.

1
30. august 2018 kl. 12:00

Tja, jeg ved ikke rigtigt, om et fund er dygtigt eller bare heldigt? Så jeg vil nok være forsigtig med at kalde det en succes.

Men det er yderst bekymrende, at der her at tale om at politiet ... igen! ... indfører grænseoverskridende teknologi ad bagdøren og uden overhovedet at ville debattere dette.

Sat på spidsen, så er det altså ikke politiet, som skal afgøre om Danmark skal være en politistat.