W3C: Stop en halv - HTML5 er ikke klar til brug

Mens browser-producenter har travlt med at vise HTML5-tricks, trækker internetstandard-organisationen W3C i håndbremsen: HTML5 er altså ikke klar til at blive udrullet endnu, lyder advarslen.

Ro på. En ny HTML-standard tager tid, og HTML5 er ikke moden endnu.

Sådan lyder det fra organisationen W3C, som har ansvaret for HTML-standarden og nu er i gang med at finde frem til en afløser for den nuværende version af HTML.

Man kan godt bruge HTML5-funktioner internt i et firma, for eksempel til intranettet, fordi man kan styre browser-valget, men på det åbne internet er HTML5 endnu en dårlig idé, mener W3C. Det skriver Infoworld, der har talt med Philippe Le Hegaret, som er ansvarlig for HTML-processen.

»Problemet lige nu er, at der allerede er meget begejstring for HTML5, men at det er lidt for tidligt at rulle det ud, fordi vi så vil løbe ind i problemer med interoperabilitet, inklusiv video-forskelle,« siger han til Infoworld.

Browser-producenterne står på spring for at implementere HTML5, som giver mange nye muligheder og i høj grad overflødiggør tilføjelser som Flash og Silverlight. Og et firma som Apple satser stærkt på HTML5 som afløser for Flash, der er helt forbudt på iPhone og iPad.

Men de må alle sammen slå koldt vand i blodet, siger W3C. HTML5 er stadig 'work in progress' og organisationen vil stadig ændre på API'er. Så hvis webudviklere begynder at bruge HTML5 i stor stil, kan det hurtigt blive noget rod.

Den endelige vedtagelse af HTML5-standarden er officielt sat til år 2022. Men ifølge Philippe Le Hegaret vil standarden være klar til brug i løbet af 2-3 år. I midten af 2011 skal alle funktioner gerne være på plads, og så er der ikke mange runder tilbage, før hele standarden ligger fast.

Men Flash og andre tilføjelser vil stadig være nødvendige, spår den HTML-ansvarlige. Selvom browser-producenterne hurtigt implementerer HTML5, vil brugerne stadig hænge fast i ældre browsere i lang tid, siger han og peger på problemet med den tudsegamle Internet Explorer 6, som nu næsten er udryddet i Danmark, men stadig har en markedsandel på 60 procent i Kina.

Andre problemer er manglende enighed om en videostandard på nettet. HTML5 har et video-tag, men standarden peger ikke på noget bestemt codec eller format og kommer heller ikke til det.

Og DRM, altså kopibeskyttelse, er heller ikke bygget ind i HTML5, så mange video-websider med betaling vil nok holde fast i Flash eller Windows Media.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Anders Sørensen

det kommer vist ikke som nogen overraskelse, håber bare ikke det ender ligesom som ie6 (at vi skal hænge med en masse "fejl" impl. af html5, mange år frem) - men lad os nu se hvad der sker.

 • 0
 • 0
#3 Tobias H. Michaelsen

Man skal lige huske på at store dele af HTML5 bare er en dokumentation/specifikation af de ting som de forskellige browsere på markedet allerede har implementeret som de facto-standarder og altså dermed sagtens kan bruges idag. Der ud over vil jeg henvise til Remy Sharps kommentarer http://remy.tumblr.com/post/1261575750/hold-off-on-deploying-html5-in-we...

 • 0
 • 0
#9 Thomas Vestergaard

[snip] jeg mindes ikke at W3C nogensinde har gjort noget videre andet end at sætte deres stempel på formater som andre har lavet og implementeret, der går alt for meget politik i det hvis nogen i organisationen forsøger på mere end det.

Nej, heldigvis. :-) Forestil dig en standard baseret primært på (kloge?) folks tanker omkring hvordan tingene skulle fungere. Sandsynligheden for, at den ville fungere som tiltænkt, går mod nul som kompleksiteten stiger...

 • 0
 • 0
#10 Deleted User

Forestil dig en standard baseret primært på (kloge?) folks tanker omkring hvordan tingene skulle fungere. Sandsynligheden for, at den ville fungere som tiltænkt, går mod nul som kompleksiteten stiger...

Det er den eneste metode som duer hvis man vil lave en standard som er mere end middelmådig, og det er i grove træk den måde hvormed de fleste af vores standarder er skabt. Mange standarder er så justeret eller videreudviklet efter første implementering. De "store" standarder er specielle ved at der er lagt rigtigt meget arbejde i videreudvikling, men typisk er standarden fint funktionsdygtig efter initialarbejdet.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere