W3C: Stop en halv - HTML5 er ikke klar til brug

7. oktober 2010 kl. 15:488
Mens browser-producenter har travlt med at vise HTML5-tricks, trækker internetstandard-organisationen W3C i håndbremsen: HTML5 er altså ikke klar til at blive udrullet endnu, lyder advarslen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Ro på. En ny HTML-standard tager tid, og HTML5 er ikke moden endnu.

Sådan lyder det fra organisationen W3C, som har ansvaret for HTML-standarden og nu er i gang med at finde frem til en afløser for den nuværende version af HTML.

Man kan godt bruge HTML5-funktioner internt i et firma, for eksempel til intranettet, fordi man kan styre browser-valget, men på det åbne internet er HTML5 endnu en dårlig idé, mener W3C. Det skriver Infoworld, der har talt med Philippe Le Hegaret, som er ansvarlig for HTML-processen.

»Problemet lige nu er, at der allerede er meget begejstring for HTML5, men at det er lidt for tidligt at rulle det ud, fordi vi så vil løbe ind i problemer med interoperabilitet, inklusiv video-forskelle,« siger han til Infoworld.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Browser-producenterne står på spring for at implementere HTML5, som giver mange nye muligheder og i høj grad overflødiggør tilføjelser som Flash og Silverlight. Og et firma som Apple satser stærkt på HTML5 som afløser for Flash, der er helt forbudt på iPhone og iPad.

Men de må alle sammen slå koldt vand i blodet, siger W3C. HTML5 er stadig 'work in progress' og organisationen vil stadig ændre på API'er. Så hvis webudviklere begynder at bruge HTML5 i stor stil, kan det hurtigt blive noget rod.

Den endelige vedtagelse af HTML5-standarden er officielt sat til år 2022. Men ifølge Philippe Le Hegaret vil standarden være klar til brug i løbet af 2-3 år. I midten af 2011 skal alle funktioner gerne være på plads, og så er der ikke mange runder tilbage, før hele standarden ligger fast.

Men Flash og andre tilføjelser vil stadig være nødvendige, spår den HTML-ansvarlige. Selvom browser-producenterne hurtigt implementerer HTML5, vil brugerne stadig hænge fast i ældre browsere i lang tid, siger han og peger på problemet med den tudsegamle Internet Explorer 6, som nu næsten er udryddet i Danmark, men stadig har en markedsandel på 60 procent i Kina.

Andre problemer er manglende enighed om en videostandard på nettet. HTML5 har et video-tag, men standarden peger ikke på noget bestemt codec eller format og kommer heller ikke til det.

Og DRM, altså kopibeskyttelse, er heller ikke bygget ind i HTML5, så mange video-websider med betaling vil nok holde fast i Flash eller Windows Media.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
7. oktober 2010 kl. 16:02

det kommer vist ikke som nogen overraskelse, håber bare ikke det ender ligesom som ie6 (at vi skal hænge med en masse "fejl" impl. af html5, mange år frem) - men lad os nu se hvad der sker.

5
7. oktober 2010 kl. 18:24

Der er en lang tradition for at Internet standarder fungerer mere som landkort for hvad der allerede eksister end byggeplaner, så det er lidt ligegyldigt hvad w3c siger.

Heldigvis bruger folk HTML5 teknologier i stor stil i stedet for at bruge ActiveX, Silverlight eller andre anti-web dårligdomme.

6
7. oktober 2010 kl. 18:45

HTML er altså ikke en protokol. Kan vi lige få styr på begreberne, Version2?

4
7. oktober 2010 kl. 18:13

da ie6 var facto-standard brokkede folk sig senere. Men ja det er jo li' meget hvis man bruger ie6 har man jo ingen problemer ;)

2
7. oktober 2010 kl. 17:03

W3C er igen igen lys år bagefter, imellem tiden så er det lækkert at se hvor mange der er begyndt at tage Silverlight til sig.