Vores oplevelse: Ny Firefox lynende hurtig

29. september 2017 kl. 13:589
Firefox 57 beta, som er skrevet delvist i Rust, skuffer ikke forventningerne.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Mozilla har udsendt Firefox 57 i beta. Browseren kaldes Quantum og store dele af koden har fået en overhaling og er delvist flyttet til det nye sprog Rust.

Brugerfladen har også fået et løft og ser indbydende og moderne ud. Men det er altså ydelsen, der er den store nyhed.

»I de seneste 12 måneder har vi arbejdet på at få has på alle kilder til latency i browseren,« har Mozillas chef-udvikler Jack Moffitt tidligere fortalt Version2, og det kan mærkes.

Vi har ikke foretaget benchmarks af Mozillas nye browser - og det er også lidt misvisende, når produktet stadig er i beta - så dette er en umiddelbar og ganske subjektiv bedømmelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men den bedømmelse er til gengæld meget klar: Den nye Firefox er lynende hurtig, først og fremmest sammenlignet med Firefox 56, der bygger på den tidligere teknologi.

Almindelige websider, som Version2’s site, loader stort set øjeblikkeligt. Selv med Javascript-tunge webapps som Google Docs og Yahoo Mail føles den nye browser tjep og responsiv.

Bruger det dobbelte af Chromes hukommelsesforbrug

Målt på vores Windows-pc spiser Chrome (version 61) 493 megabyte af hukommelsen med fire faneblade åbne, mens Firefox bruger 1179 megabyte med samme faneblade, men det tal er ikke nødvendigvis det samme i den færdige udgave.

Og - vi tør næsten ikke skrive det, da vi som sagt ikke har testet med benchmarks-programmer - men Firefox 57 føles faktisk hurtigere end Chrome. I hvert fald i nogle sammenhænge som Yahoo Mail.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi har også testet Firefox 57 på Linux-distributionen Ubuntu. Også her virker browseren responsiv og hurtig.

I vores hurtige test-forsøg havde vi først rigtig held med at starte beta-udgaven op på Ubuntu efter helt af have fjernet en eksisterende Firefox-installation med:

  1. sudo apt remove --purge firefox

Beta-udgaven af browseren kan installeres på open source-styresystemet ved at tilføje følgende repository:

  1. sudo add-apt-repository ppa:mozillateam/firefox-next

Og så selve installationen

  1. sudo apt update && sudo apt install firefox

Windows-udgaven kan hentes her.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Én Firefox-funktion, vi er glade for, er det såkaldte 'Reader View', der med et klik på en knap ved browserens adressefelt hurtigt renderer en artikelside på eksempelvis Version2 til en læsevenlig udgave.

Vi bemærkede nogle små uhensigtsmæssigheder i placering af knapper og url-felt under skalering, men mon ikke den slags bliver luget ud inden den færdige udgave kommer til oktober.

Hvis der skal være bare lidt malurt i bægeret, så er vi ikke så vilde med navnet Firefox Quantum, der får os til at tænke på opvaskemaskinetabs. (Og så vil vi forøvrigt gerne lige spørge alle browserproducenterne, hvorfor man ikke kan skalere trinløst på en skærm uden touchscreen.)

Konklusionen er, at den nye Firefox har potentiale til at fortrænge Chrome som vores hverdags-browser. Men tiden må vise, om webbrugerne vil lade Mozilla komme tilbage i toppen af hitlisten.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
16. november 2017 kl. 17:04

... Xubuntu 17.04.</p>
<p>Den idiot der fandt på at lave uautoriserede, uovervågede, silent updates uden mulighed for simpel tilbagerulning, skulle tages ud bag ved og skydes med et storkalibret våben.

Hvis din Firefox laver silent updates uden mulighed for simpel tilbagerulning, så er det fordi du aktivt har valgt ikke at benytte den Firefox der fulgte med Xubuntu.

Hvis du bruger APT til at styre Firefox og den opdaterer af sig selv, er det igen et aktivt valg du har truffet, men uanset hvordan den har opdateret via APT, har du mulighed for let at trille tilbage til en tidligere udgave. https://askubuntu.com/questions/138284/how-to-downgrade-a-package-via-apt-get

sudo apt-get install =

8
16. november 2017 kl. 16:51

Den idiot der fandt på at lave uautoriserede, uovervågede, silent updates uden mulighed for simpel tilbagerulning, skulle tages ud bag ved og skydes med et storkalibret våben.

Alt alt for godt til den type personager.. alt for godt ;)

Jeg vil tvangsansætte dem alle i Digitaliseringsstyrelsen m.fl. på livstid, så de ikke går løse rundt blandt os herude, samt med garanti får tilsvarende "gode ideer". Derinde laver de jo alligevel de samme ugennemtænkte tosserier, men så er man da i det mindste forberedt.

Konstaterede her torsdag, at Microsoft automatisk tvang tirsdagsopdateringen.. KB4011264, 4048957, 4911265 og 4911205 ifm. boot da maskinen tændes.

Min Win 7 har alt spærret, lukket og slukket ifm. opdatering, så jeg selv har kontrollen når der er tid, men MS har åbenbart ændret signaler igen, således Win 7 herefter også skal forpestes på samme måde som Win 10.

Suk.. må igen spilde tid på deres nye finte og få luskeriet stoppet :(

7
16. november 2017 kl. 06:36

Efter et skift af maskine for nylig havde jeg lavet en ny FF profil og glemt at slå autoupdate fra. :-(

Ny har FF så lige opdateret sig selv til v.57. Interessant. Eller noget. Foreløbig har jeg i hvert fald mindst et faneblad, som opfører sig fuldkommen vanvittigt, og "hastigheden" har jeg ikke mærket noget til endnu. Xubuntu 17.04.

Den idiot der fandt på at lave uautoriserede, uovervågede, silent updates uden mulighed for simpel tilbagerulning, skulle tages ud bag ved og skydes med et storkalibret våben.

6
2. oktober 2017 kl. 12:30

RAM forbrug

Det er en god benchmark, hvis du på din computer kører mere end et program af gangen

Hvorfor skal den ene browser bruge dobbelt så mange ram på af vise den samme side

Det kan jo være som eksempel af man lige vil læse Ekstra Bladet mens Lightroom exportere ens billeder, også har man jo ikke ligesom behøv for af Firefox tager 100% af ram

5
2. oktober 2017 kl. 12:15

Efter en automatisk opgradering genåbnede browseren blottet for historik mm - alt var fjernet uden advarsel og backup-mulighed. Heldigvis havde jeg selv en ret aktuel HD-kopi, og kunne derfor nedgradere igen og gendannne alt det manglende i profilen - og så opdatere uden fejlen. Med så radikale ændringer burde det være Firefox selv, der skabte en tryg backup til overgangen.

3
30. september 2017 kl. 22:34

Én Firefox-funktion, vi er glade for, er det såkaldte 'Reader View', der med et klik på en knap ved browserens adressefelt hurtigt renderer en artikelside på eksempelvis Version2 til en læsevenlig udgave.

Ja, det er smart, men det er trist, at det er nødvendigt. I Reader View er der ingen reklamer, ingen "andre læser nu"-boks med liveopdatering, ingen sociale medier-knapper og hverken cookiebanner i bunden eller navigationsbar i toppen, som følger med, når man scroller ned af siden. I Reader View er der bare artiklen – det er skønt.

Det er i øvrigt ikke en ny funktion, den har været der i et stykke tid.

2
30. september 2017 kl. 13:32

Du behøver ikke fjerne den eksisterende Firefox for at teste beta-versionen.

Hent tar-pakken fra https://download.mozilla.org/?product=firefox-57.0b3-SSL&os=linux64&lang=da og pak den ud i for eks. "/home/$USER/bin/".

Opret en ny profil med

  1. firefox -CreateProfile Quantum

(kan køres fra den "gamle" firefox). Du kan selvfølgelig vælge et andet navn!

Kør Firefox 57 med følgende (du kan også lave en launcher med denne kommando):

  1. /home/$USER/bin/firefox/firefox -no-remote -P Quantum

På denne måde kan du også køre begge versioner side om side.

1
30. september 2017 kl. 07:10

Hvor meget RAM en browser bruger er en meget dårlig benchmark - især når man skriver det som om det er noget negativt. Det er som at sammenligne biler på RPM. Hvad skal man med en redline på 10.000 RPM hvis bilen kun bruger de 3.000? Linux har altid haft bedre styr på RAM forbrug end Windows (I.E. Linux brugte mere hvis nødvendigt, mindre hvis ikke). Det er en god ting at se browsers i Windows er begyndt at bruge af den tilgængelige RAM. Hvad skal man ellers med den?