Mozilla har udsendt Firefox 57 i beta. Browseren kaldes Quantum og store dele af koden har fået en overhaling og er delvist flyttet til det nye sprog Rust.
Brugerfladen har også fået et løft og ser indbydende og moderne ud. Men det er altså ydelsen, der er den store nyhed.
»I de seneste 12 måneder har vi arbejdet på at få has på alle kilder til latency i browseren,« har Mozillas chef-udvikler Jack Moffitt tidligere fortalt Version2, og det kan mærkes.
Vi har ikke foretaget benchmarks af Mozillas nye browser - og det er også lidt misvisende, når produktet stadig er i beta - så dette er en umiddelbar og ganske subjektiv bedømmelse.
Men den bedømmelse er til gengæld meget klar: Den nye Firefox er lynende hurtig, først og fremmest sammenlignet med Firefox 56, der bygger på den tidligere teknologi.
Almindelige websider, som Version2’s site, loader stort set øjeblikkeligt. Selv med Javascript-tunge webapps som Google Docs og Yahoo Mail føles den nye browser tjep og responsiv.
Bruger det dobbelte af Chromes hukommelsesforbrug
Målt på vores Windows-pc spiser Chrome (version 61) 493 megabyte af hukommelsen med fire faneblade åbne, mens Firefox bruger 1179 megabyte med samme faneblade, men det tal er ikke nødvendigvis det samme i den færdige udgave.
Og - vi tør næsten ikke skrive det, da vi som sagt ikke har testet med benchmarks-programmer - men Firefox 57 føles faktisk hurtigere end Chrome. I hvert fald i nogle sammenhænge som Yahoo Mail.
Vi har også testet Firefox 57 på Linux-distributionen Ubuntu. Også her virker browseren responsiv og hurtig.
I vores hurtige test-forsøg havde vi først rigtig held med at starte beta-udgaven op på Ubuntu efter helt af have fjernet en eksisterende Firefox-installation med:
sudo apt remove --purge firefox
Beta-udgaven af browseren kan installeres på open source-styresystemet ved at tilføje følgende repository:
sudo add-apt-repository ppa:mozillateam/firefox-next
Og så selve installationen
sudo apt update && sudo apt install firefox
Windows-udgaven kan hentes her.
Én Firefox-funktion, vi er glade for, er det såkaldte 'Reader View', der med et klik på en knap ved browserens adressefelt hurtigt renderer en artikelside på eksempelvis Version2 til en læsevenlig udgave.
Vi bemærkede nogle små uhensigtsmæssigheder i placering af knapper og url-felt under skalering, men mon ikke den slags bliver luget ud inden den færdige udgave kommer til oktober.
Hvis der skal være bare lidt malurt i bægeret, så er vi ikke så vilde med navnet Firefox Quantum, der får os til at tænke på opvaskemaskinetabs. (Og så vil vi forøvrigt gerne lige spørge alle browserproducenterne, hvorfor man ikke kan skalere trinløst på en skærm uden touchscreen.)
Konklusionen er, at den nye Firefox har potentiale til at fortrænge Chrome som vores hverdags-browser. Men tiden må vise, om webbrugerne vil lade Mozilla komme tilbage i toppen af hitlisten.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.