Voldsomt fald i netbankindbrud - men ikke på grund af NemID

8 kommentarer.  Hop til debatten
Der var næsten ingen hackerindbrud i danske netbanker sidste år. Men indførelsen af to-faktor-sikkerhed med NemID kan ikke tage hele æren.
10. februar 2011 kl. 06:59
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I 2009 løb it-kriminelle med 6,8 millioner kroner efter indbrud i danske netbanker. Men året efter var tabet faldet til 433.043 kroner. Med kun seks succesfulde indbrud blev 2010 et usædvanligt stille år for netbankerne.

Det viser en statistik fra branceorganisationen Finansrådet, som koordinerer indsatsen mod netbanktyveri.

»Niveauet har været konstant meget lavt sidste år. Det ser vi som en konsekvens af, at vi løbende har hævet sikkerheden i netbankerne,« fortæller Marianne Mosbek, kontorchef i Finansrådet, til Version2.

Det mest massive tiltag er selvfølgelig, at alle danskere nu skal bruge NemID for at logge ind i netbanken, hvor man tidligere typisk kunne nøjes med en nøglefil på computeren og et password.

Artiklen fortsætter efter annoncen

NemID bruger engangskoder på et papkort, og dermed skal en netbankhacker i dag benytte langt mere komplicerede man-in-the-middle-angreb for at kunne komme ind end tidligere. Således skal hackeren manipulere informationsudvekslingen mellem bank og kunde i real-time for at lykkes med sit forehavende.

Men NemID blev først lanceret i juli måned i 2010 og derefter gradvist rullet ud til netbankkunderne, hvor af de fleste nu er skiftet til NemID. Og ser man på statistikken, var hackerne allerede skræmt væk hele første halvår af 2010, hvor statistikken slet ikke har registreret forsøg på indbrud.

Faldet i netbankindbrud kan derfor ikke som udgangspunkt tilskrives NemID, bekræfter kontorchefen.

»Nej. Men vi er meget glade for NemID og ser den som en højnelse af sikkerheden på et område, hvor sikkerheden allerede var høj,« siger Marianne Mosbek.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et af tiltagene for at holde de it-kriminelle fra livet har været mere information til borgerne.

»Mange indbrud er tidligere sket, fordi folk ikke har været opmærksomme nok på, at det kunne ske. Så vi har løbende haft fokus på at informere borgerne om, hvad de kan gøre selv,« siger Marianne Mosbek.

Derudover ønsker Finansrådet ikke at uddybe, hvordan sikkerheden er blevet hævet i netbankerne.

Antallet af succesfulde netbank-indbrud er faldet fra 132 i 2008 til 6 i 2010. Til sammenligning blev der begået 132 traditionelle bankrøverier i 2010.

Udover tabet af penge - som bankerne dækker for privatkunder - kan et netbankangreb også genere kunderne, for eksempel ved at netbanker bliver lukket.

I januar 2009 spærrede bankerne for eksempel netbank for 8.000 kunder og gav dem besked på at geninstallere Windows, på grund af mistanke om malware målrettet netbanken.

Læs hele statistikken her.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
26. januar 2012 kl. 01:15

Onsdag morgen lidt i 9 på Radio24syv fik NemID via Frederiksborg Amts Avis æren for at "fjerne indbrud i netbanker". Kilde: vicepolitiinspektør Flemming Poulsen fra Nordsjællands Politi.

Godt, at vores politi er så velinformeret og at medierne formår at sprede de gode nyheder så effektivt...;-)

9
Indsendt af Thomas Hansen (ikke efterprøvet) den tor, 01/26/2012 - 09:23

Ja. Det er imponerende, at Politiet nu ikke kan forholde sig til sandheden, men vælger at forholde sig ensidigt til noget, der ikke giver et sandt billede.

Velkommen til Politistaten Danmark.