Voldsom vækst: Hver anden kommune bruger open source-software

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
Brugen af open source er eksploderet i det offentlige de seneste år. I dag bruger knap halvdelen af landets kommuner gratis software som Openoffice, viser tal fra Dansk Statistik.

Hvor det i 2008 var under hver tiende kommune, som gav medarbejderne open source-software, er tallet i 2011 steget til 46 procent.

Det viser tal fra Dansk Statistik, skriver Avisen.dk.

Et af de meget omtalte eksempler på open source-software har været Openoffice og lignende gratis kontorpakker, som i nogle kommuner har erstattet Microsoft Office.

For eksempel i Gribskov Kommune, som ved kommunesammenlægningen i 2007 valgte at satse på Openoffice. Og erfaringerne har været gode, selvom nogle var kritiske i starten, siger kommunens it-direktør Michel van der Linden til Avisen.dk.

Læs også: Gribskov: Vi har sparet 5 millioner ved at bruge Openoffice

Beslutningen blev taget for at spare penge, da man ved at skifte de 7.000 medarbejdere fra Microsofts pakke til Openoffice kunne slippe for at betale cirka to millioner kroner om året i licenser.

Han understreger dog, at regnskabet i andre kommuner kan se anderledes ud, for eksempel hvis man har integration til andre systemer fra Word.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Henning Jeppesen

Der er 19% af kommunerne, der ifølge Danmarks statisk i 2011 har benyttet open source software på medarbejdernes komputere til kontorpakker. Dette kan inkludere supplement til Microsoft og er ikke et udtryk for at disse kommuner har droppet Microsoft Office. Vi har i IT Optima gennemført benchmark målinger i mere end 40 kommuner siden 2007 og heraf er der ingen kommuner, der har benyttet Open Office. Jeg har kun kendskab til nogle ganske få kommuner, der har skiftet til Open Office og jeg tror ikke det drejer sig om mere end en håndfuld. Vi glæder os til at få gennemført den første benchmark måling for en af de kommuner, der har valgt Open Office, så vi kan se effekten på Total Cost of Ownership.

  • 0
  • 4
#4 Martin Bøgelund

Artikel:

Hvor det i 2008 var under hver tiende kommune, som gav medarbejderne open source-software, er tallet i 2011 steget til 46 procent.

Henning Jeppesen:

Der er 19% af kommunerne, der ifølge Danmarks statisk i 2011 har benyttet open source software på medarbejdernes komputere til kontorpakker.

Læs publikationen fra Danmarks Statistik - så slipper man for Version2's og Hennings fortolkninger: http://www.dst.dk/pukora/epub/upload/17882/itan.pdf

Så vidt jeg kan se af tabel 5 på side 10, er det 40% af kommunerne der bruger Open Source software på medarbejdernes PC'er.

  • 3
  • 1
#7 Martin Bøgelund

Hmmm... webservere?

Præcis!

Brugere af open source bør jo bruge det fordi det er det bedste (ift. omkostninger, IT-strategi, osv), og ikke "bare" fordi det er udgivet under en bestemt type licens.

Og derfor er det også en stor cadeau til open source, at f.eks. det offentlige ikke angiver de bruger open source, selvom de f.eks. har en Apache webserver kørende - for det betyder jo at de ikke tænker over licensmodellen ifm anskaffelse af software, men over hvordan de får det bedste produkt til prisen, uanset licens.

  • 2
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere