VMware: Virtualisering deler mobilen op i firmatelefon og privat mobil
Verdens første platform til mobil virtualisering er just blevet lanceret på årets VMworld konference. Virtualiserede mobiler kan hjælpe arbejdsgivere med at adskille privat- og arbejdsrelateret brug af mobilen langt bedre end i dag, samt beskytte virksomhedens følsomme data bedre.
VMwares tekniske chef i Norden, Robin Prudholm, mener, at teknologien er endnu et skridt ind i den æra, som sætter brugeren i fokus, og hardwaren i baggrunden.
»Teknologien har et kæmpe potentiale i Danmark. Ikke isoleret set, men som en del af den post-Windows-æra, vi er ved at træde ind i. De sidste 20 år har vi befundet os i en verden, hvor den fysiske enhed var i centrum, fordi det hele var bundet op på enheden, men ikke mig som bruger. Men det er ved at ændre sig til at blive brugeren, der er i centrum. Hvis den vision skal opfyldes, bliver vi nødt til at virtualisere mobiltelefonerne også,« siger han til Version2.
Virtualiseringsteknologien, som anvendes i personlige computere er rettet mod x86 arkitekturen, men det er ikke den teknologi, der findes i mobiltelefoner, som i stedet har ARM processorer.
Denne barriere løste VMware i første omgang ved at købe et fransk firma, Trango Virtual Processors, der havde lavet en hypervisor til ARM-processor arkitekturen. Trango havde yderligere nogle patenter, som kunne bruges på området.
»Det er den tekonologi, vi har arbejdet videre på, så vi nu kan gøre det samme på ARM-teknologien som vi kan på x86-arkitekturen. Når vi taler mobiltelefoner er vi dog stadig nødt til at arbejde sammen med hardwareproducenterne,« siger Robin Prudholm til Version2.
Grunden til, at mobiltelefoner ikke bare kan virtualiseres, uden yderligere fiksfakserier er, at man er nødt til at aktivere hardwaren til virtualisering. Indtil videre har VMware fået en aftale i stand med Samsung og LG, og arbejder formentligt også på at få andre mobilproducenter ind under deres paraply, selv om Robin Prudholm ikke kan bekræfte dette på nuværende tidspunkt.
»Hvis det her skal blive rigtig stort, skal vi jo understøtte alt, ikke kun Android,« siger han til Version2.
Medarbejderne er forbruger – og virksomheden skal levere
VMware forudsiger, at potentialet med mobil virtualisering er rigtig stort, specielt i lyset af den accelererende 'consumerisation' i samfundet.
»Der er store udfordringer ude i virksomhederne, for medarbejderne opfører sig som forbrugere, og vi har vænnet os til at kunne købe apps og bruge mobilen som vi ønsker. Altså et højt serviceniveau, og her har virksomhederne svært ved at levere, uden at gå på kompromis med sikkerheden.«
Og netop denne krævende forbruger, som medarbejderen er blevet, kan virtualiserede mobiler tilfredsstille. Yderligere kan virksomheden bevare en høj sikkerhedsbarriere og stadig tilbyde medarbejderen et højt niveau af frihed.
»Den ene halvdel er din private telefon, hvor du for eksempel kan gå på Facebook og Dropbox. Og så kan man flippe over til sin virksomhedstelefon, men den kontrollerer du ikke - der bestemmer virksomheden og sætter begrænsningerne for, hvad du kan tilgå. Men data kan ikke flyde over, så hvis din private konto bliver hacket via for eksempel en app, er det kun dine private data, der mistes – ikke firmaets,« siger han og fortsætter:
»Hele pointen er, at der er en barriere imellem de to telefoner der lever på den ene fysiske telefon. Det er skærmet af. Så firmaet skal ikke tage stilling til, hvordan du bruger din telefon. I dag er det et problem for mange virksomheder, for hvis de vil tilbyde medarbejderne en telefon til privat forbrug, skal medarbejderen have to telefoner, og det er jo helt skørt,« siger han.
Se demonstrationen af systemet på VMworld-konferencen 2011.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.