Vivaldi fjerner sit navn fra User Agent-strengen: Nu udgiver browseren sig for at være Chrome

Norske Vivaldi laver nu om i User Agent-strengen for at undgå advarsler, når brugere tilgår hjemmesider med virksomhedens Chromium-baserede browser.

Til trods for, at internettet er mere ‘standardiseret’, end det har været i mange år, oplever brugere af de små, alternative browsere at blive mødt med en advarsel fra sitet, de besøger, om, at browseren, de bruger, er inkompatibel med dette website.

Dette gælder også browsere, som er baseret på Chromium, og som dermed viser websider på nøjagtig samme måde som Google Chrome.

Den eneste årsag til, at advarslen vises, er, at browseren oplyser, at den hedder noget andet end de allermest benyttede browsere.

User Agent

Norske Vivaldi Technologies er blandt browser-leverandørerne, som er berørt af dette, og ifølge selskabet kan brugerne opleve dette i forbindelse med meget benyttede tjenester.

I et blogindlæg nævnes det blandt andet, at Vivaldi-brugere vil få vist advarsler i blandt andet Google Docs, WhatsApp og Microsoft Teams. I Netflix bliver brugerne vistnok bedt om at installere Silverlight (!).

Dette har vi testet med en Linux-udgave af Vivaldi, som havde følgende User Agent-streng:

Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/78.0.3904.99 Safari/537.36 Vivaldi/2.9.1705.41

Vores test

Vi har testet de samme tjenester med en lidt ældre Windows-udgave, som har følgende User Agent-streng:

Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/77.0.3865.121 Safari/537.36 Viv/2.8.1664.44

Det var kun med Microsoft Teams, at vi oplevede et problem som beskrevet i blogindlægget.

Vi fik ingen advarsler hos Google eller WhatsApp, og afspilningen gik helt fint hos Netflix uden problemer med at installere noget.

Det kan dog være, at oplevelsen havde været en anden med Linux-udgaven. Mest sandsynligt er det knyttet til, at ordet ‘Vivaldi’ er skrevet fuldt ud i Linux-udgaven, mens det er forkortet til ‘Viv’ i Windows-udgaven, vi testede med.

Det tyder på, at Vivaldi aktivt bliver behandlet anderledes af Google, Facebook-ejede WhatsApp og Netflix end andre og mere kendte browsere.

Microsoft Teams behandler på sin side ‘Vivaldi’ og ‘Viv’ på samme måde, uden at resultatet er bedre for brugerne.

(Opdatering: User Agent-strengen ovenfor hentede vi fra Googles sider. Ruarí Ødegaard fra Vivaldi har efterfølgende forklaret os, at det kun var Google, som fik oplyst en User Agent-streng med ‘Viv’ istedet for ‘Vivaldi’. Dette som en midlertidig løsning på problemerne.)

Én af grundene til, at det faktiske browsernavn er med User Agent-strengen, er, at browseren bliver vist i statistikker over browserbrugen. Dette er nyttige tal i mange tilfælde, også for browser-leverandørerne, som kan henvise til uafhængige målinger af brugerandele.

Dropper ‘Vivaldi’

I dag kom Vivaldi Technologies med en ny version af browseren, Vivaldi 2.10. I denne version har selskabet simpelthen fjernet Vivaldi-referencen i User Agent-strengen:

Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/79.0.3945.94 Safari/537.36

Og på ‘mystisk’ vis fungerer Microsoft Teams nu helt som forventet:

Den nye Vivaldi-version vil gøre en undtagelse for en håndfuld tjenester, som Vivaldi Technologies ved vil behandle Vivaldi-navnet i User Agent-strengen på en ansvarlig måde.

Dette inkluderer selskabets egne tjenester og alternative søgetjenester som duckduckgo.com, ecosia.org, qwant.com og startpage.com.

For alle andre websites vil det ikke længere være muligt at skelne mellem Vivaldi og Chrome.

Vivaldi Technologies påpeger samtidig, at der er kommet et forslag om at rydde op i User Agent-strengene, som med årene er blevet meget lang og rodet.

Artiklen er fra digi.no.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere