Visma skal udvikle digitalt sundhedskort: Lanceres som app i 2021

27. august 2020 kl. 09:2256
Visma skal udvikle digitalt sundhedskort: Lanceres som app i 2021
Illustration: Region Hovedstaden.
Digitaliseringsstyrelsen har planer om at lave en ny app, der skal fungere som et digitalt sundhedskort. Nu er it-virksomheden Visma blevet valgt som den leverandør, der skal udvikle løsningen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det gule sundhedskort er på vej til mobilen, og nu er leverandøren til it-projektet fundet.

Digitaliseringsstyrelsen har valgt it-virksomheden Visma som den leverandør, der skal udvikle den nye sundhedskort-app.

»Den offentlige sektor vil gerne være der, hvor borgerne er. Derfor giver det god mening at digitalisere sundhedskortet, så borgerne altid har sundhedskortet lige ved hånden,« oplyser Digitaliseringsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Efter planen skal den nye sundhedskort-app lanceres i 2021, men ifølge styrelsen skal den ikke erstatte det gule plastikkort. I stedet bliver appen »et frivilligt supplement« til det fysiske sundhedskort.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For at få et digitalt sundhedskort skal borgeren logge ind med NemID.

Sundhedskort-appen er et fællesoffentligt it-projekt, hvor landets regioner og kommuner samarbejder med Sundheds- og Ældreministeriet om at lave den nye digitale løsning.

56 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
55
15. oktober 2020 kl. 16:57

Jeg er normalt ikke tilhænger af apps, men når postnord blandes ind i modtagelsen af et nyt kort, er det en klar fordel. Har nu ventet 1/2 år på mit fysiske kort, skønt jeg løbende har efterlyst kortet, er der nu gået over 60 dage, så nu må jeg betale 205 kroner for at bestille et nyt, og der er ingen garanti for at jeg modtager det. Skal bruge kortet for at kunne legitimere min adresse, ved bankskifte. Der er ingen andre muligheder

54
15. oktober 2020 kl. 16:42

Hvis man skal oprette en ny bankkonto, skal man bruge sundhedskort udover billedlegitimation. Hvis sundhedskortet ikke kommer med post nord, har du 60 dage til at efterlyse kortet, ellers skal du betale 205 kroner. Det bliver man fri for hvis det er digitalt. Har iøvrigt aldrig brugt sundhedskortet i sundhedsvæsnet.

53
31. august 2020 kl. 10:29

Til gengæld forventes en ikke-specificeret besparelse på folk, der fravælger et fysisk sygesikringskort.

Den italesættelse bruges så tit for at prøve at legitimere noget der i udgangspunktet er en eksorbitant dårlig business case.

Sagen er bare, at der vil ikke blive en krone i besparelse, al den stund dem der synes de skal have denne vi-har-ikke-et-problem-lad-os-lave-en-løsning-på-det-10-millioner-kroners-CPRnummerviser installerer den på deres phablet som et supplement til det fysiske kort.

Og dette er bare et eksempel på galimatias, der er så ufattelig mange tilsvarende eksempler, at hvis vi i stedet begyndte at bruge den indvendige side af hovedet ville vi dels have råd til at øge velfærden, dels kunne vi få reduceret eller afskaffet en lang række af de omvendt Robin Hood skatter og afgifter vi er velsignet med.

52
29. august 2020 kl. 10:05

.............. og nogen nævner børn - har man forældremyndighed, er det jo allerede registreret i CPR-registreret, så det fremgår af behandlers system????

Kan denne del ikke være lidt mere problematisk?

Jeg kender ikke til lovgivningen på området, men skilsmisse, familiepleje (deltid/fuldtid), eller andre anbringelser, kunne måske gøre det lidt mere triggy end blot at bruge forældre/barn kobling i cpr-registeret?

49
28. august 2020 kl. 13:53

Hvor er det trættende med alle de håbløse apps - tit udviklet af folk, som ikke forstår sig på hverdagen.

Har allerede "Medicinkortet" "MinSundhed" "Min Læge" hvor flere ting overlapper.....

Et eneste ID-kort, med chip, tak!

Politimanden der stopper dig - han skal jo bare have dit CPR-nummer, så har han resten på sin terminal. Lægen der skal behandle dig - når CPR-nummeret er afgivet, så har man jo resten

.............. og nogen nævner børn - har man forældremyndighed, er det jo allerede registreret i CPR-registreret, så det fremgår af behandlers system????

Hvorfor opfinde så mange dybe tallerkner?

Inden dette er klar, vises børn garanteret allerede i appen "Min Læge"?

48
28. august 2020 kl. 13:53

man kan bruge kørekort eller pas til NOrge og Sverige

At man kan bruge pas, kommer ikke som en overraskelse. ;-)

you never knows :-)

god weekend

46
28. august 2020 kl. 11:48

man kan bruge kørekort eller pas til NOrge og Sverige - ifølge udenrigsministeriet.. Det har nok noget m.ed at gøre, at det er internationalt godkendte ID

45
28. august 2020 kl. 11:06

§2 begynder med "I øvrigt", hvilket betyder at den dækker det §1 ikke dækker.

Men du skal stadig medbringe billedlegitimation. Desuden gælder det, at Legitimationskortet

"ikke kan anvendes ved indrejse til Sverige til at dokumentere din nationalitet og dermed pasfrihed. Det gælder, uanset om legitimationskortet indeholder oplysning om din nationalitet."

Det må jo så også gælder de øvrige nordiske lande, skulle man mene.

44
28. august 2020 kl. 10:52

mener der skal være fødselsår og måske køn på et id kort og billedet skal være mere end 7x7mm

42
28. august 2020 kl. 07:11

kun hvis din telefon virker. kun hvis denikke er hacket. måske kn hvis den er opdateret... og så skal der også være sovs på batteriet. et kort er noget mere robust.

hvis jeg nu dropper min pung med mine kort fra 10 meters højde ned på fliser så kan du droppe din mobilos fra kun 3meter. så lad os snakkes ved hvor meget der virker bagefter. Tror langt de fleste af mine kort virker stadig - endda uden genstart :-)

mvh

41
27. august 2020 kl. 22:45

Du glemte den dyre håndtering. :-)

Her gik jeg og troede at alle de varme hænder i sundhedsvæsenet var blevet sparet væk! Og nu fortæller du mig så at de bare er blevet forflyttet til vigtigere opgaver.

40
27. august 2020 kl. 22:42

Så man kommer ikke uden om en eller anden form for legitimationkort.

Absolut ikke, men så lad os da for en gang skyld lave lidt nytænkning her i landet (og nej at smide penge ud efter en "app" har intet med nytænkning at gøre), således at vi får et officielt identitetskort som kva det, at det er et identitetskort passende kunne afløse alle andre indenlandske kort, da de bagvedliggende oplysninger jo alligevel er tilgængelige on-line.

Og der burde ikke være noget problem i at i hvert fald inden for EU skulle det være muligt at benytte, og hvis ikke, så måtte man få et internationalt kørekort hvis man havde behov for at køre i lande der ikke var dækket.

Endelig kunne man jo overveje om ikke CitizenKey, gerne kombineret med at CPR nummeret blev udfaset til fordel for en ikke informationsbærende identifikationskode, nok mere er den rigtige vej frem.

37
27. august 2020 kl. 22:34

Tja, når det højteknologiske rejsekort kan erhverves for ca. 100 kr. uden at deres direktører ender på gaden, og et SIM-kort (med software) typisk koster mobilselskaberne fra ca. 4 kr og op, så tænker jeg at et kort med stregkode i stedet for chip må være væsentligt billigere end Postdanmarks porto på snegle-post som vistnok beløber sig til 10 kr for tiden.

Så udgiften pr. kort kan næppe komme over 20 kr. med mindre at tekst og streger bliver håndmalet på den kgl. porcelænsfabrik.

36
27. august 2020 kl. 22:28

§ 1. Danske statsborgere kan udrejse til og indrejse fra Finland, Island, Norge og Sverige uden at være i besiddelse af pas eller anden rejselegitimation.

Men men, der står på UMs hjemmeside: [quote][Nordiske statsborgere er visumfri i de nordiske lande.

Der gælder ingen pastvang for nordiske statsborgere, der rejser mellem de nordiske lande. Du skal dog stadig kunne identificere dig og skal derfor medbringe en eller anden form for billedlegitimation/quote]

https://um.dk/da/rejse-og-ophold/rejse-til-udlandet/pas-og-visum/sverige-pas-og-visum/

Så man kommer ikke uden om en eller anden form for legitimationkort.

34
27. august 2020 kl. 22:22

Både Apple og Android telefoner kan vise oplysninger om dig på telefonen, selv om den er låst. Endda inklusive navn og telefonnummer på nærmeste pårørende, hvilke kroniske sygdomme eller allergier du måtte have, og hvilken medicin du tager. Hvis altså man lige får tastet det ind i telefonen.

Lad mig endelig få sundhedskortet på telefonen, og gerne kørekortet også. Jo færre stykker plastic jeg skal have i lommen og holde styr på, desto bedre.

(Jeg har prøvet at miste en pung/tegnebog. Det er ikke nogen fest at skulle spærre og genanskaffe alle de der kort).

32
27. august 2020 kl. 21:36

Altså, hvis man skifter læge uden at flytte addresse, hvis man skifter sygesikringsgruppe, eller hvis man i de hele taget bare skal have udskiftet sit kort i utide, så koster det altså i forvejen 205 kr. at få et nyt.

Mon ikke det bliver svært at opkræve det gebyr fra en app-bruger som for det første jo ikke længere rigtig kan miste sit kort, og for det andet nok vil stille sig en anelse skeptisk til sådan en opkrævning nu hvor der ikke engang længere er nogen undskyldinger mht. til priser på plastic og porto ?

Der bliver næppe nogen besparelse overhovedet, men mon ikke nogle at myndighedernes yndlingsvirksomheder får lov til tjene på alle de back-end opgraderinger og løsninger som med garanti ikke er inkluderet i de 10 millioner skattekroner? Alt fra hospitaler, praktiserende læger over apoteker til kommunekontorer og bibloteker kommer jo også til at skulle lave visse ændringer mht. kortaflæsning.

Jeg bliver ikke overrasket hvis de ekstra udgifter ikke bliver tørret af på de borgere som vælger at beholde kortet, men der er selvfølgelig også muligheden for at vi alle samme bare kommer til betale prisen for dette "ingenting" i fællesskab.

30
27. august 2020 kl. 21:08

Der er skam også en "Bekendtgørelse om pas m.v.":

Det er et glimrerende eksempel på det vrøvl der ofte er i bekendgørelser, hvis retskildeværdi jo er under selve loven.

§1 og §2 er jo selvmodsigende. Kommer man fra et land nævnt i §1 så skal man jo ikke have pas med som der står man skal i §2.

Men det kræver nok en retssag at tvinge myndighederne "på plads". Kammeradvokaten skyr i praksis ingen midler for at myndighederne kan forsætte deres ulovlige praksis.

Det er tankevækkende at forretningen Danmark taber omkring 80% af de sager som kommer til EU domstolen om fortolkning af EU regler som giver borgerne ekstra rettigheder.

29
27. august 2020 kl. 18:48

NB: Pasloven kræver faktisk ikke at du har et pas ved passage ind i Danmark - blot at du kan identificerer dig som dansk statsborger.

Der er skam også en "Bekendtgørelse om pas m.v.":

§ 1. Danske statsborgere kan udrejse til og indrejse fra Finland, Island, Norge og Sverige uden at være i besiddelse af pas eller anden rejselegitimation.

§ 2. I øvrigt skal danske statsborgere ved udrejse fra og ankomst til landet være i besiddelse af pas....

https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2013/1337

25
27. august 2020 kl. 15:37

Jamen det findes skam allerede - det hedder Legitimationskort
[...]
Jeg blev stoppet i lejebil af politi i Frankrig og Tyskland og begge steder godtog man mit kørekort og ID-kort.

Diverse kommuner har tekst på deres hjemmesider om kortets uegnethed til rejser. Her fra Taarnby Kommunes:

"[at kortet] ikke kan anvendes ved indrejse til Sverige til at dokumentere din nationalitet og dermed pasfrihed. Det gælder, uanset om legitimationskortet indeholder oplysning om din nationalitet."

Det store spørgsmål er så hvorfor man ikke gjorde arbejdet ordentligt da man indførte kortet.

24
27. august 2020 kl. 15:15

Man holder sig for øjnene med den ene hånd og tegnebogen med den anden. Man ved på forhånd at det der bør være et par linjer React Native kode koblet op imod en offentlig API. Ender i milliardklassen.

23
27. august 2020 kl. 14:40

Bare fordi man kan så er det ikke nødvendigvis noget man absolut skal gøre. Der er INGEN what so ever gevinst ved det!

Telefonen kan være til rep og så kan man ikke gå til lægen ? Telefonen er løbet tør for strøm ? Telefonen er smadret i samme ulykke ? Telefonen er stjålet ? Telefonen er glemt hjemme ?

En app er fin ide men kun som suplement og ikke som primært sygesikringskort.

Måske hvis man fjernede de irellevante informationer fra det fysiske kort så vil det blive en hel del billigere... Der er ikke brug for oplysninger om:

  • læge
  • kommune
  • adresse

Fundne kort bliver bare sendt til et centralt kontor som sørger for at de bliver sendt til adressen fra CPR eller kasseres og nyt udstedes afh. af hvad der er billigst.

I øvrigt behøver vi heller ikke CPR-nr. på kortet længere - kortet har et unikt ID som bindes til personen, på den måde kan man f.eks. bind børn til forældrenes kort så man ikke skal fumle med flere kort hos lægen.

For at optimere kommunikation med egen læge kan man oprette et 1813-agtigt nummer hvor man indtaster sit CPR-nr. og bliver forwardet til lægen.

22
27. august 2020 kl. 14:13

case: kommer ind med blå blink efter en højrsvingsulykke på cykel. De roder i mine lommer for at finde ud af hvem jeg er. Nåh nej der er kun en (måske ødelagt) mobiltelefon der er låst. Så hvem er han der ligger på bordet ??? Jeg har mistet min ringfinger og den fik de ikke med i ambulancen så de kan heller ikke låse min telefon op. De kan heller ikke åbne den app der fortæller at jeg er allergisk overfor alt muligt ...

så ...

En mobiltelefon/tablet er en smart ting, men den har også sine begrænsninger, batteri, hacking, single-point-of-failure osv.

Og politi,sundhedsmyndigheder mfl kan altid chekke op på din ID udfra oplysningerne.

Og så skal der lige ryddes op i at bruge CPR nr til andet end id.

På godt nordjysk - det er godt træls at ende i en sådan situation.

og jeg anser ikke mig selv som maskinstormer :-)

PS har et roadID på håndleddet - altid - just in case :-)

20
27. august 2020 kl. 13:31

Er der nogen som har brugt det gule sygesikringskort til andet end at sige sit CPR nummer hurtigt og uden fejl.

På de fleste sygehuse kan man melde sin ankomst på standere, der bruger stregkoder! Så man kunne blot have et billede liggende på sin mobil.

Stregkoden er i øvrigt mere stabil end magnetstriben.

På bibliotekerne kan man også bruge sin stregkode, dog med en pin kode som sikkerhed.

Der er masser af andre apps, som f.eks. "min læge" hvor alle landets læger er med. Hvad end man håber at opnå med en sundhedskorts app, burde man kunne lægge i den app også.

Jeg er bange for at det er spild af penge. Men Visma har sikkert fået en god kontrakt.

17
27. august 2020 kl. 13:02

Helt enig - og det er iøvrigt en skandale at vi her i landet ikke har et officielt legitimationskort (så man også kunne rejse inden for Schengen uden at tage pas med).

Jamen det findes skam allerede - det hedder Legitimationskort

Officelt erstatter ID-kortet ikke et pas, men sidste år før Coronakrisen skulle jeg på vegne af en kunde besøge produktionsfaciliteter i Tyskland, Norge, Holland, Frankrig, Italien og Polen. Alle steder godtog man Det nationale ID-kort på hoteller, Biludlejning og Fly check in / paskontrol.

Jeg blev stoppet i lejebil af politi i Frankrig og Tyskland og begge steder godtog man mit kørekort og ID-kort.

Men så kom jeg til Kruså … Der stod militsen og sikrede landets grænser. Jeg havde nu pas med, men jeg ville se om om man kunne rejse rundt i Schengen med blot et ID-kort som nogle af mine kollegaer havde sagt - og det kunne man.

NB: Pasloven kræver faktisk ikke at du har et pas ved passage ind i Danmark - blot at du kan identificerer dig som dansk statsborger.

16
27. august 2020 kl. 13:02

De burde hellere bruge deres energi på at få det ændret kortet så det kunne bruges som Schengen ID; så behøvede man ikke sit pas for at rejse sydpå. (Det ville også være et noget billigere billed-ID end de godt 10.000 kr. som man skal give for det første kørekort.)

Hvad er business casen i at lave et Schengen ID ud over at du slipper for at tage dig pas med på rejser inden for Schengen?

Det vil meget dyrt inden det er vedtaget i EU og implementeret - herunder alt fra IT-systemer, organisationen til at drive det, scannere eller andet nyt udstyr til at validere ID'erne med, integrationer til systemer hos politi og myndigheder i de enkelte Schengen lande. Skal vi gætte på et par milliarder......

15
27. august 2020 kl. 12:41

så laver man det om til en app. Så skal man have strøm, en nyere version af en smartphone, den må ikke være kinesisk, den skal sikkert også køre på en gammel version af java ;-), åbne for bluettoth, må ikke bruges i Udenrigsministeriet, sende data til Facebook og Amazon ...

Nå ja, overføre løbende data til PET via FE. Med kopi til NSA og mange andre.

Perfekt.

14
27. august 2020 kl. 12:23

De burde hellere bruge deres energi på at få det ændret kortet så det kunne bruges som Schengen ID; så behøvede man ikke sit pas for at rejse sydpå. (Det ville også være et noget billigere billed-ID end de godt 10.000 kr. som man skal give for det første kørekort.)

12
27. august 2020 kl. 12:07

Kørekortet bruges ofte til andet som bevis på at man må køre bil. Når man f.eks. skal hente en pakke kvæves somme tider et billed ID. Hvis det bliver gjort elektronisk skal der knyttes et billede til så at man på skærmen kan "se ejeren". Endvidere skal man sikre at billedmaterialet ikke kan ændres/manipuleres, ellers kan man for nemt lave identotets tyveri.

11
27. august 2020 kl. 12:03

Måske man skulle få lavet det rigtige legitimationskort, og så kunne interesserede slå op i relevante baser for yderligere informationer.

Helt enig - og det er iøvrigt en skandale at vi her i landet ikke har et officielt legitimationskort (så man også kunne rejse inden for Schengen uden at tage pas med).

Så i stedet for alt mulig åh-vi-er-så-meget-med-på-beatet (i hvert fald når det drejer sig om at hælde penge i kloakken), så se dog for pokker at få indført et rigtigt legitimationskort.

10
27. august 2020 kl. 11:43

Jeg håber, at de også tænker på børnene, så vi som forældre også kan få vores børns sundhedskort ind på vores telefoner.

Og at børnene, når de er store nok, også kan få deres egne sundhedskort på deres egne telefoner.

Forhåbentlig går det snart op for de relevante parter, at CPR-nummeret blot er et personnummer, og ikke nogen form for hemmelig adgangskode eller ligende.

Og hvis folks fødselsdag er personlig information i henhold til GDPR, kunne man jo overveje at udskifte CPR-nummeret med et tilfældigt genereret unikt nummer, der ikke er baseret på fødselsdag. Med nutidens teknologi burde det ikke være så svært.

mvh Morten Brørup CTO, SmartShare Systems

7
27. august 2020 kl. 11:12

Og tilsvarende er det himmelråbende tåbeligt at man nu skal til at lave et "digitalt sundhedskort", al den stund der stort set intet er i "sundhedskortet" end hvad der kunne klares med igen at identificere sig, og så lave et centralt opslag.

Med mindre det er ændret for nylig, er der vist kun personnummer, navn, adresse, læge og sådan noget. Det som er læsbart af mennesker i forvejen. Det kort har så, lige som førerbeviset, den fordel at køre uden strøm.

Hvis førerbeviset blev ersatzet med en app eller andet snedigt, ville førerbeviset ikke fungere syd for Kruså. Måske skal Klüng und Kläng have en snabel ned i danske registre?

6
27. august 2020 kl. 10:29

Hvad koster projektet?

5
27. august 2020 kl. 10:27

Jeg er stor fortaler for digitalisering, men en ny app til hver kort vi bruger, giver jo ingen mening. Hvorfor ikke bruge en af dem vi har i forvejen som NemID eller bank apps. Det kunne også være i de forskellige wallets vi alligevel bruger, med høj sikkerhed. Just saying?

3
27. august 2020 kl. 10:20

Nej, nej, og atter nej.

Et kørekort har den fantastiske fordel at det ikke kræver strøm.

Men når det så er sagt, så er det da mere interessant at lave et opgør med hele tankesættet om hvorvidt man overhovedet skal have et kørekort at fremvise, al den stund oplysningerne om at man har lov til at føre hint eller dette køretøj jo alligevel er lagret centralt - det vigtige må være at man er i stand til at kunne bevise sin identitet, så kan Kling&Klang nok godt finde ud af at lave et opslag i registret.

Og tilsvarende er det himmelråbende tåbeligt at man nu skal til at lave et "digitalt sundhedskort", al den stund der stort set intet er i "sundhedskortet" end hvad der kunne klares med igen at identificere sig, og så lave et centralt opslag.

Men vi er såååå digitale her i landet, så nu skal der brændes millioner af på at CPR nummeret nu kan vises på en telefon - suk.

Hvis man endelig skulle lave noget, så var det måske mere helt at udfase det gule plastikkort, og så nøjes med det blå.

1
27. august 2020 kl. 10:03

Kunne det ikke også være smart at have et digitalt kørekort som app? Det ville da være smart til når man har glemt sin pung hjemme... Nu kan vi betale med mobilen, og snart kan vi også vise sundhedskortet på mobilen - så mangler vi da også kørekortet... Det burde de også starte på at udvikle. Det tager sikker et par år også :-)