Virtuelle koncerter: Danske udviklere sætter musik til festerne i Zuckerbergs metavers

3. maj 2022 kl. 13:27
Når Operations Manager Nick Borkowski fra PatchXR tager sit VR-headset på, kan han træde ind i en syret undervandsverden, hvor han kan spille på undervandsblomster og trommemaskiner.
Illustration: Carl Nielsen.
Det dansk-schweiziske firma PatchXR har sat sig for at levere stroboskoplys og tung bas til den virtuelle verden, som Facebooks grundlægger Mark Zuckerberg har i støbeskeen.
Artiklen er ældre end 30 dage

På Refshaleøen, der ligger ud til Københavns Havn, er et gammelt skibsværft blevet omdannet til adskillige øvelokaler. 

De fleste af døgnets timer strømmer musik i alskens genrer ud af den gamle murstensbygning. Og på øverste etage ligger den danske afdeling af det dansk-schweiziske firma PatchXR.

Hvor det i øvelokalerne er musikere, der forbereder sig på at skulle ud og spille deres musik på landets musikscener, sidder udviklerne fra PatchXR og laver værktøjet til at skabe helt nye scener i virtual reality.

PatchWorld hedder appen, der er planlagt til at udkomme til sommer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er et værktøj, der lader brugerne skabe virtuelle koncertsale og musikmaskiner. På tværs af over 200 forskellige komponenter kan man f.eks. bygge en trommemaskine, der sætter et laserlys i gang, hver gang man slår på stortrommen.

Valgmulighederne er næsten overvældende.

»Det er en af de ting, vi arbejder rigtig meget med her op til udgivelsen,« fortæller Nick Borkowski, der er Operations Manager hos PatchXR.

»Vi har forhåndsbygget nogle oplevelser, hvor vi prøver at give brugeren en fornemmelse af, hvordan de kan gå i gang med at bruge de her værktøjer. For der er virkelig mange ting, du kan lege med.«

Storm P.-maskine

PatchWorld består dels af værktøjer til at bygge 3D-animerede virtual reality-rum med, som PatchXR har udviklet i spiludviklingsværktøjet Unity. Samtidig har de bygget et digitalt lydværktøj med programmeringssproget C++. Her kan man forbinde digitale instrumenter og effekter og automatisere dem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når man udforsker et af de rum, som PatchXR selv har skabt, kan man eksempelvis få en blomsterlignende genstand til at spille glas­agtige lyde. Tonernes frekvens og længde skifter, afhængigt af, hvordan man aktiverer genstanden med de to VR-controllere.

Med et tryk på en knap kan man se hele genstandens anatomi. Det ligner en Storm P.-maskine med alskens moduler, der er forbundet med digitale ledninger på kryds og tværs. Det er netop meningen, at brugerne skal udforske de forskellige instrumenter og effekters muligheder.

»Du kan godt bygge et trommesæt eksempelvis, men det bliver jo aldrig det samme som at have et virkeligt trommesæt. Det er ikke formålet for os. Formålet er mere, at folk skal bygge noget unikt. At folk skal skabe noget, som du ikke kan skabe i virkeligheden,« siger Nick Borkowski.

Artiklen forsætter under billedet. 

PatchXR har valgt klassisk øvelokaleæstetik til sit kontor i et gammelt skibsværft på ­Refshaleøen i København Illustration: Carl Nielsen.

Metaversets diskoteker

Sidste år annoncerede Mark Zuckerberg, grundlæggeren af Facebook, at han ville ændre navnet på selskabet bag Facebook og andre tjenester til Meta for at manifestere, at forretningen nu har indstillet sigtekornet på det såkaldte metavers; et digitalt og virtuelt univers, hvor mennesker kan være sammen og fx spille og handle. 

Siden da har en lang række tech­selskaber forsøgt at hægte sig på metavers-vognen. Den populære spilplatform Roblox er et af de få steder, der allerede har et fungerende metavers, hvor brugere kan bygge forskellige spiloplevelser, som andre brugere kan bevæge sig rundt imellem og endda købe adgang til bestemte spiloplevelser.

PatchXR

Det dansk-schweiziske studie blev stiftet, efter at grundlæggerne Mélodie Mousset og Eduardo Fouilloux havde mødt hinanden til en konference for spiludviklere i Malmø.

Mélodie Mousset har tidligere skabt surrealistiske VR-kunst­installationer, og Eduardo Fouilloux står bag et værktøj, der kan bruges til at skabe digitale musikinstrumenter med.

Den samme model vil PatchXR give sine brugere.

»Det er meningen, at du kan invitere folk ind i dine rum for at opleve dine kreationer. Du kan afholde koncerter, som du også kan vælge, at folk skal betale for at komme ind og se,« siger Nick Borkowski.

»Det kan også være, at du har lavet et eller andet vildt fedt VR-trommesæt, som du kan sætte til salg på vores platform. Selvom vi tager et cut af salget, er det stadigvæk dig, der ejer det.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det kan blive kompliceret med rettighedslove, når man på den måde giver brugere lov til at udfolde sig kreativt på din platform, men det er en stor del af visionen for ­PatchWorld,­ at brugerne kan bygge videre på de kreative inputs, de får, i den virtuelle verden.

»Vi kigger meget på, at folk også kan remixe noget. Tage en oplevelse og så splitte den til atomer og gøre den til deres egen. Det bliver ekstremt kompliceret, hvordan det skal foregå med kreditering og den slags, men det er målet, at det også skal være en mulighed,« siger Borkowski. 

Indtil videre starter PatchXR med at udgive deres app til sommer på Meta Quest 2 virtual reality-headsettet. Til den tid vil appen have »en beskeden udgave« af den sociale platform, hvor folk kan invitere hinanden til at træde ind i metaversets diskoteker.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger