Virtualisering af kraftværkstegninger sætter en stopper for risikabelt dobbeltarbejde

En agil applikationsplatform gør det muligt at etablere hurtig og central afvikling af grafiktunge 3D CAD tegneapps. Det har løst et problem med dobbeltversioner og langsom betjening af designingeniører hos BWSC.
22. december 2015 kl. 13:10
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det er næppe noget så irriterende for designingeniører som at opdage, at to forskellige teams arbejder på den samme version af en tegning. Det kræver en krævende eftersynkronisering af, hvem der har ændret hvad på tegningen siden den fælles version. I værste fald kan det føre til fejlkonstruktioner.

Billedtekst

Rabai Power Plant er et uafhængigt 90 MW kraftværk nær Mombasa i Kenya. Rabai Power Plant er det mest effektive terma oliebaserede kraftværk i Kenya.

Netop et problem med at styre versioner af kraftværktegninger har fået Burmeister & Wain Scandinavian Contractors (BWSC) i Allerød - er en af Danmarks hurtigst voksende ingeniørvirksomheder - til at gå over til virtualiserede arbejdsstationer, så de tunge CAD-tegninger ligger centralt og ikke ude hos de enkelte brugere.

3D CAD software et helt uundværligt værktøj til konstruktion og beregninger, når BWSC opfører nye kraftværker - byggerier, som typisk tager ca. to år og koster op mod én mia. kr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men tidligere døjede man med, at lokationerne for design og opførelse af nye kraftværker ofte er randområder, hvor it-infrastrukturen er mangelfuld.

CAD-tegning af kraftværker i skurvogn

Et byggeri af nye kraftværker starter med etableringen af en skurvogn på byggepladsen. I skurvognen sikrer man adgang til strøm og internetforbindelse, og dernæst rykke man it-udstyret ind.

Problemet er, at internetforbindelserne ofte ikke er særligt hurtige. Det er ikke ualmindeligt med ping-tider på op til 200 ms. på de steder. hvor BWSC opretter byggepladser:

»Applikationen var ekstremt langsommelig og havde lange beregningstider. Så BWSC var nødsaget til at synkronisere reviderede tegninger om natten og derefter sende cd’er med tegningerne til alle involverede. Med noget så kritisk som konstruktion af kraftværker er det
vigtigt, at alle involverede parter – på ethvert tidspunkt i processen – arbejder med den samme version af en tegning, så vi brugte desuden tid på kontinuerligt at sikre, at alle partner havde de samme data,« fortæller IT Manager Jens Andersen, BWSC.

Burmeister & Wain Scandinavian Contractors

Burmeister & Wain Scandinavian Contractors i Allerød er en af Danmarks hurtigst voksende ingeniørvirksomheder. BWSC beskæftiger sig primært med design og opførelse af kraftværker over hele verden. Typisk har BWSC en række sideløbende projekter – for tiden omkring ti projekter.

BWSC anvender 3D CAD-programmet AVEVA PDMS (Plant Design Management System), der er et kraftfuldt, forretningskritisk designværktøj, og derfor er den it-infrastruktur, som er tilknyttet applikationen, afgørende.

En særlig udfordring ved PDMS var som nævnt, at latency skal være så lav, som det overhovedet er muligt, for at man kan få den optimale brugeroplevelse, når man arbejder i applikationen.

Derfor valgte BWSC i sin tid at installere PDMS på lokale arbejdsstationer og derpå distribuere tegningerne manuelt, hvilket skete enten på cd’er, dvd’er eller via ftp eller e-mail.

»Dette gav dog anledning til, at der var en risiko for, at ikke alle medarbejdere arbejdede med samme version af tegningerne, hvilket i bedste fald kunne være forvirrende, og i værste fald kunne føre til fejlkonstruktioner,« siger Jens Andersen.

Det magiske appliance

Løsningen på problemet at integrere PDMS sammen med det storage-hardware, hvorpå tegningerne blev lagret, til en enkelt appliance, med drastisk lavere latency.

Løsningen er mere specifikt en agil applikationsplatform, kaldet en Application Accelerator Platform fra Citrix-kompetencecenteret Lean-On. Løsningen består af et unikt designet system indeholdende bl.a. Citrix-software, som gør det muligt at etablere hurtig og central afvikling af grafiktunge applikationer som PDMS.

Lean-On Application Accelerator er baseret på central afvikling for alle brugere, med mulighed for at koble andre kontorer eller datterselskaber ind på løsningen.

»Vi kørte indledningsvist både Proof of Concept og Proof of Context. Og her fik vi helt klare resultater: De medarbejdere, der var involveret i vores tests, befandt sig i Bulgarien, uden at dette var mærkbart overhovedet! Afvikling af grafik-applikationen fandt sted, som om de sad på kontoret i Allerød, hvor vores data var,« siger Jens Andersen.

Tjenesten er et enkelt rack, der indeholder alle de nødvendige komponenter til afvikling af PDMS samt virtualisering af brugerens arbejdsstation.

Virtualiseringen betyder, at det kun er skærmdata og input, der skal overføres fra de forskellige lokationer, hvor tegningerne anvendes, mens selve filerne og applikationen er placeret centralt i BWSCs datacenter. Dermed sikres det også, at alle arbejder på den samme version af en tegning.

»Vi har designet vores helt egen appliance, der består af processorer, switche, storage og grafikkort til at køre virtuelle desktops via Citrix,« siger direktør Søren Ankerstjerne fra Lean-On.

Lean-On har fundet sin niche i løsning af problemer, hvor kunder anvender tunge applikationer, som for eksempel PDMS eller Comos fra Siemens, der er en af de applikationer, der virkelig stiller store krav til infrastrukturen.

Formålet med at huse det hele i et enkelt rack er, at sørge for, at latency mellem de enkelte komponenter og teknologier bliver så lav, som det er muligt.

Hvis du undrer dig over, hvorfor der også er installeret grafikkort, skyldes dette ganske enkelt, at deres kapacitet bruges til tunge beregninger og design opgaver, hvor traditionelle løsninger hurtigt kommer til kort.

Optimering af ingeniørressourcer

Indførelsen af en central løsning har også medført helt nye muligheder i forhold til mobilitet. BWSC anvender nu et antal ingeniører placeret i Indonesien til projekter styret fra Allerød.

Disse ingeniører har hidtil ikke kunnet deltage på grund af manglende online adgang til PDMS. Skulle deres ressourcer anvendes førhen, var den eneste mulighed at flyve dem til Danmark og indlogere dem på hotel. Nu kan de i stedet arbejde fra Indonesien på deres virtuelle desktop, mens hele den bagvedliggende applikationsafvikling foregår i Allerød.

Dedikeret privat sky

Når Lean-On vælger at anvende en dedikeret appliance i stedet for at lægge processorkraft og data ud til traditionelle løsningen i skyen, skyldes det, at der er behov for en meget lav latency, hvilket en offentlig sky ikke kan præstere. I stedet kan den dedikerede appliance også betragtes som en privat sky, der kan placeres hvor det er mest optimalt i forhold til latency og de forretningsmæssige givne behov.

Hos BWSC forventer Jens Andersen nye arbejdsformer med systemet på sigt:

»Med en løsning, som på denne måde giver online-adgang hvor som helst, får BWSC på længere sigt mulighed for at bruge vores globale ressourcer på en helt ny måde, så vi på længere sigt kan arbejde i flere tidszoner og hermed agere helt fleksibelt. Der er vi ikke helt endnu, men det kommer vi.«

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger