Virtual reality-udvikler: Programmører skal lære en helt ny måde at tænke på

24. juli 2015 kl. 06:298
En bunke af virtual reality-udstyr er på vej, og det giver udviklere en masse nye muligheder. Men det kræver også en ny måde at tænke på ifølge chefudvikler bag det virtuelle laboratorium Labster.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Jeg sidder alene på en sofa i et rum. De sorte og hvide prikker danser på tv-skærmen foran mig, mens en fjern radiostemme bliver ved med at gentage, at der er torden på vej.

Stilhed.

Jeg kigger rundt i rummet. Bag mig hænger et mystisk maleri af en gespenst-lignende person og der står en underlig bylt dækket af et lagen, som jeg ikke kan se hvad er. Til højre på hylden over pejsen, ligger der en forladt dukke.

Pludselig går lyset ud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

--

Det lyder nok ikke særlig skræmmende, når du læser det på skrift, men faktum er, at jeg blot 30 sekunder inde i virtual reality (VR) horror-simulationen Sisters er ved at skide grønne grise.

Det er egentlig bare en primitiv animation, der tilsat en virtual reality-brille og klichefyldt underlægningsmusik virker uhyggeligt effektivt.

Jeg vil ikke afsløre slutningen, blot anbefale appen, hvis man er interesseret i, hvad virtual reality kan gøre ved en. Hvis man ikke har lyst til at investere tusindvis af kroner i dyre virtual reality-briller som Samsung Gear VR, så er Google Cardboard et billigt alternativ i pap, der benytter sig af din eksisterende smartphone.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tilbage til skræmme-effekten. Sisters er nemlig blot et tidligt eksempel på potentialet i selv primitivt virtual reality-udstyr.

En generation af nye VR-briller er på vej, og de ser i den grad ud til at kunne redefinere, hvordan vi oplever indhold som film, spil og ja, selv undervisning i skolen.

Samsung har som sagt allerede lanceret en VR-brille, der fungerer sammen med mobilproducentens egne smartphones. Men også andre konkurrenter er på vej.

SteamVR er spilproducenten Valves forsøg på at fange gamernes opmærksomhed i skarp konkurrence med den meget omtalte Oculus Rift, der sandsynligvis kommer på markedet i starten af 2016. Derudover er Sony på vej med et VR-headset til Playstation-konsollen, mens Microsoft tager oplevelsen op på et andet plan med den kommende Hololens. En opfindelse der snarere kan betegnes som en sammensmeltning af virtual reality og augmented reality, hvor man via et par briller med kamera kan lægge et interaktivt virtuelt lag ind over den virkelige verden.

Der er som sagt en bunke af udstyr på vej. Og det giver en masse nye muligheder for udviklerne, hvis man skal tro en mand, der har arbejdet med det nye medie det sidste halvandet år.

Hans hypotese er, at virtual reality kan aktivere dele af hjernen, som vi ellers ikke bruger, når vi eksempelvis læser en tekst eller får almindelig tavle-undervisning i klasseværelset. Og det kan både få os til at lære mere effektivt eller endda være med til at kurere fobier på grund af den virkelighedsnære oplevelse, virtual reality giver adgang til.

»Jeg har set folk, der har prøvet simulationer og er begyndt at græde bagefter, fordi de kan vække så meget emotionelt i en,« siger medstifter og teknisk direktør for danske Labster, Michael Bodekær.

Virtual reality er nyt alternativ til traditionel undervisning

Labster er et såkaldt virtuelt laboratorium for gymnasier og universiteter, hvor de studerende kan lave eksempelvis fysikforsøg i en simuleret verden, før de giver sig i kast med glaskolber og saltsyre i den virkelige verden. Forsøg har vist, at den danske opfindelse kan øge indlæringen med op til 70 pct. hos de studerende ifølge Labster, som nu har kastet sig over virtual reality i et forsøg på at gøre de virtuelle laboratorier endnu mere virkelighedsnære.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Eksempelvis vil man med Samsung Gear VR kunne genopleve et mord og efterfølgende skulle efterforske sporene på gerningsstedet ved at interagere med omgivelserne på samme måde som i virkeligheden.

»Vores hypotese er, at virtual reality kan aktivere de samme dele af hjerne, som når du virkelig laver et forsøg, også fordi du bruger motorikken i kroppen. Og når du så går ind i et virkeligt laboratorium, så husker hjernen langt bedre de forsøg, du har lavet,« siger Michael Bodekær, der også ser muligheder for, at virtual reality kan kurere fobier.

»Du kan for eksempel udsætte personer med højdeskræk for simulationer af store højder, så de vænner sig til det,« siger han.

Det er en lignende idé, som et andet dansk udviklingsteam ved navn Tusmørke har fået. Udviklerne er i gang med at lave en simulation af livet som et voldtægtsoffer, hvor ‘spilleren’ oplever nogle af de samme traumer, som et rigtigt voldtægtsoffer har været ude for. Formålet er ikke at udsætte ofrene for traumerne igen, men at fungere som en slags empati-spil, der gør udenforstående i stand til følelsesmæssigt at sætte sig ind i ofrenes situation.

»VR har potentiale til at være den ultimative empati-maskine, forstået på den måde, at når man med tiden lærer at håndtere teknologien, så man virkelig føler, at man er der, så kan man prøve at opleve, hvad det rigtigt vil sige at være i andre folks sko,« siger Theis Mac Madsen, der står bag den månedlige netværksbegivenhed for VR-entusiaster i København, Copenhagen VR + AR + 360.

Udviklere skal lære at tænke anderledes

Hvis man som udvikler er interesseret i at give sig i kast med virtual reality, så er det nødvendigt at lægge nogle af de gamle vaner bag sig ifølge Michael Bodekær.

»Det er lidt en ny verden for programmører og en helt ny måde at tænke på. Det er en helt ny dimension, man tilføjer, og det har også været vores største udfordring: at forstå hvordan man kan operere i en 3D-verden uden mus og keyboard og lave gode brugeroplevelser,« siger han og henviser til, hvordan brugeren eller spilleren ikke længere kan taste eller bevæge sig rundt.

Labster kæmpede blandt andet med, hvordan man kunne lave en menu i den virtuelle verden som ikke brød med hele oplevelsen.

»Vores største gennembrud var at skabe en iPad, som man kan bruge i den virtuelle laboratorieverden. Den fungerer både som et værktøj og et menusystem, hvilket føles meget mere realistisk end en popup,« siger Michael Bodekær.

En anden udfordring for udviklere er ifølge Labster-stifteren at udnytte alle de muligheder, som virtual reality giver og ikke lade sig begrænse af den måde, som man normalt gør tingene på.

Eksempelvis er der andre virtuelle læringsprogrammer, der har kopieret virkeligheden ved at simulere et klasseværelse i en virtuel verden. En fejltagelse, mener Michael Bodekær.

»Et klasseværelse er meget ineffektivt i forhold til praktisk undervisning, så lad os droppe al viden i dag om, hvordan undervisning eller spil foregår og så forsøge at tænke ud af boksen. Det er en stor udfordring,« siger han og giver som eksempel, at det er muligt for læreren at teleportere sig rundt mellem eleverne i Labster, når de har brug for hjælp. En feature der næppe vil være tilgængelig i virkeligheden de næste par år.

Han lærte selv om virtual reality for et par siden ved at købe et udviklerkit fra Oculus Rift og bruge hele juleferien på non-stop at sidde og programmere.

»Det er så fedt at kunne visualisere noget så immersive som virtual reality. Jeg kunne slet ikke give slip og glemte at spise,« siger han og anbefaler andre interesserede at gøre det samme.

Altså ikke at undgå mad, men at lege med et udvikler-kit og så give sig i kast med Unity.

Unity er den udviklerplatform som Labster, horror-appen Sisters og omkring 90 pct. af alle VR-applikationer indtil videre bliver udviklet på ifølge Unity-stifteren David Helgason.

»Unity 5 har det hele indbygget, så det er helt plug and play. Du har brug for mindre end en halv time til at sætte en simpel 3D-verden op, før du kan tage et headset på og opleve den,« siger Michael Bodekær.

Remote video URL

Interesserede kan deltage gratis i de månedlige VR-møder i København, hvor det blandt andet er muligt at prøve Oculus Rift og møde andre VR-udviklere

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
26. juli 2015 kl. 10:08

Så er folkeskolen overstået på 3 år.!

8
27. juli 2015 kl. 14:00

Jeps, man står med en Ph.d som 12 årige, inden man er konfirmeret. Kan nok give lidt knas i ansættelsen. Men man er så villig til at arbejde for en ny Iphone.

Der kan så bliver plads til nogen fumre år, hvor man også skal ud og lærer.

6
24. juli 2015 kl. 13:13

Hvordan 3d briller har hyrpert sig til døde.

Da de første information, kom for 1 til 2 år siden, så skulle jeg bare have sådan et par, nu og hurtigst muligt.

Nu har de talt og udgivet så meget, at det ikke er varmt mere,

Nu venter jeg og ser hvad for nogen som vinder til spil, også med hensyn til mere end 2-3 spil, og på at der kommer et billigere grafikkort der kan trække det. Lige som Xboks kinect også er død, selv om det kunne have været så fedt. Så hjælper det ikke med hardware, der skal også laves software og spil. Der er jo også HoloLens fra Microsoft, eller google brillen kan komme igen. Eller noget helt 3, som er den risiko der er, når man kommer med kun kommer med versioner og drømme, og teknologien ikke er helt klar til dette. Når den bliver det, så er alle de andre også klar, og vi bliver oversvømmet med briller.

Så venter nok et extra års tid, inden jeg køber ver 2, som ikke går ned eller går i stykker, så kan jeg også købe 2 sæt i stedet for et.

3
24. juli 2015 kl. 10:28

Nu har jeg prøvet alle tre og jeg synes at Samsung VR var den som gav den bedste effekt. Det er dog svært at sammenligne de forskellige briller da de er beregnet til forskellige ting. OR er til pc simulatorer/spil, hvorimod SVR og GC er til mobiltelefoner som ikke har samme cpu/grafikkraft som en pc'er og det sætter begrænsningerne. Jeg vil do hellere se en 3d film på SVR/GC end på OC da brillerne ikke er så tunge og besværlige som OR.

Et spil som f.eks. Half Life er et helt andet spil når man spiller det med OR. Jeg kan varmt anbefale at man prøver UE4 Rollercoaster https://forums.oculus.com/viewtopic.php?t=8032ellerhttp://www.theriftarcade.com/helix-rollercoaster/

Det er utroligt som det påvirker hjernen. Jeg har set voksne mænd klamre sig til borde og stole når de først får brillerne på.

Teknologien er kommet langt siden man i '90-erne spillede Descent med 3dbriller ;)

5
24. juli 2015 kl. 11:58

Sune, de magiske ord er "voksne mænd". Den gruppe falder du ikke ind i ;)

Jeg tror det havde noget at gøre med maskinen. Mit grafikkort/processer er ikke superhighend og det så ud til at det godt kunne have noget at gøre med frameraten.

Anyway, jeg glæder mig til at se om OR ændre den måde computerspil spilles på.

2
24. juli 2015 kl. 08:34

Man kan vel næsten ikke lade vær med tænke på pipboy fra fallout spillene i forhold til menu osv.

En ipad. Tsk. Det kan godt være programmere skal tænke anderledes, men måske vi ikke skal glemme alt det gamle.

1
24. juli 2015 kl. 08:21

Spil har været 3D de sidste 20+ år.. Og forskellen på 2D og VR projektion er antallet af viewports (frustrums)..