Virksomheder vil have NemID til kunderne

Der er stor efterspørgsel efter NemID hos private virksomheder. Så slipper de selv for at administrere en login-funktion, selvom nogle synes, at prisen for NemID er lige lovlig høj.

Siden 1. juli har en lang række offentlige websider, for eksempel selvbetjening hos Skat, brugt den nye digitale signatur NemID.

Alle landets netbanker vil også skifte til NemID i løbet af efteråret, og oven i kommer så de virksomheder, som køber sig adgang til at lade kunderne logge ind med NemID.

Og ifølge DanID, som bestyrer NemID, bliver det ikke så få. Alt fra Klasselotteriet til forsikringsselskaber og to dating-portaler er på vej med NemID-login for kunderne. Det skriver Berlingske Tidende.

Auktions-siden QXL begrunder skiftet til NemID med, at så skal kunderne ikke vente på et brev med adgangskode, men kan komme i gang med det samme, når bare de har en NemID. Dermed vil færre af dem, som finder på at ville sælge noget på QXL, droppe ideen igen undervejs, lyder rationalet.

Hos Klasselotteriet glæder man sig til at slippe for postyret med kunder, som ikke kan huske brugernavn eller password og ringer til kundeservice.

»Vi gør spillerne glade, og vi sparer ressourcer,« siger Klasselotteriets marketingsdirektør Kirsten Østergaard til Berlingske Tidende.

Men ikke alle er ubetinget tilfredse. Hos teleselskabet Telmore har man tidligere kritiseret NemID-løsningen, og firmaet er stadig ikke overbevist om, at der skal købes adgang til NemID-login. Det koster nemlig 3,12 kroner pr. bruger, og det er for meget, mener Telmore, som ellers har brugt den gamle digitale signatur til kunderne. Nu skal NemID lige ses an, før Telmore vil hoste op med pengene.

Prisen er i øvrigt fastsat af IT- og Telestyrelsen som den maksimale pris, DanID må opkræve. Tidligere har Telmore for eksempel betalt 2 kroner pr. bruger for at bruge Digital Signatur, så 3,12 kroner for NemID svarer til en prisstigning på 64 procent.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Jesper Kamstrup Linnet

Bare rolig :-)

Den signatur, en tjenesteudbyder modtager, indeholder kun en privatpersons PID, som er et entydigt ID for brugeren. Jeg mener ikke at private virksomheder har mulighed for at omsætte dette PID til et CPR-nummer (de kan kalde en webservice for at checke at et PID matcher et angivet CPR-nummer).

Offentlige virksomheder kan kalde en webservice for at omsætte PID -> CPR.

 • 0
 • 0
#5 Anonym

Offentlige virksomheder kan kalde en webservice for at omsætte PID -> CPR.

Det er problemet - Nemid, infrastruktur, offentligt ansatte etc. kan alt. Sikkerhedsmodellen er helt forkert - udtænkt af og for bureaukraters detailstyring.

Den kontrol (PID-CPR) skal som udgangspunkt være 100% klient-side for at systemet kan danne grundlag for samfundstranskationer.

Så kan man i den konkrete transkation forhandle noget andet - men det må ikke være hardkodet og skævvridende som det sker her.

 • 0
 • 0
#7 Steen Poulsen

Jeg har det sådan, bare tanken om at brugernavn og kodeord, skal checkes centralt, får det til at løbe koldt ned af ryggen. Tænk, et blokeret NemID, og ALT er lukket, jeg kan ikke komme i banke, jeg kan ikke komme ind på skat, bibliotek, o.s.v. hele lortet lukket på 1 gang !!! - Jeg synes det er et skræmmende senarie, at NemID svigter, eller udelukker en bruge !! Og hvad med overvågningen ? Nu får staten direkte adgang til folks færden på nettet, og tjenester - forestil dig at du vil tjeke din bank på ferien, ups, NetID har logget dit ID check fra en UK adresse, o.s.v. For mig er overvågningen blevet endnumere stats styret, før i tiden skulle man da i det mindste kontakte tjenesterne hver i sær, for at få oplysninger udleveret, nu bliver de centralt placeret !!! wow, et Big Brother samfund vi har fået !!!

/Steen Poulsen

 • 0
 • 0
#11 John Foldager

Uanset om prisen er fastsat af den ene eller anden part så er prisen alt for høj!

En så central del af vores elektroniske infrastruktur bør være gratis at benytte for virksomheder. Dét ville kunne give et ekstra skub for at langt flere danske virksomheder og sites gav mulighed for login via NemID.

Hvis en garage-virksomhed ønsker at lave et website med login for danske brugere så vil dét alene koste ham DKK 3,12 gange antallet af brugere hvilket sagtens kunne løbe op i fx. 100.000 brugere.

Helt generelt så mener jeg at offentlige data og services som ikke direkte kan relateres til personfølsomme data skal stilles gratis til rådighed for borgere og virksomheder.

 • NemID
 • Digitale kort fra Kort & Matrikelstyrelsen
 • Information om og lokations-koordinater for alt fra busstoppesteder, telefonbokse osv. som er opstillet i det offentlige rum.

Dét ville gøre at mange flere ville begynde at lave services som den almene bruger kunne bruge i dagligdagen.

 • 0
 • 0
#12 Anonym

Diskussionen om pris er totalt forfejlet.

Problemet er - som med Dankortet - at man antager at man planøkonomisk kan regulere som erstatning for markedsdannelse. Konsekvensen er at man ødelægger samfundsprocesserne.

Den synlige pris er kun toppen af toppen af isbjerget. De usynlige omkostninger er meget værre.

Det næste problem er at det føret til en voldsom skævvridning og det som man kalder en negativ eksternalitet. Konkret ser vi det allerede idet NemId forestiller sig at det skal være billgere at lade dem eje din nøgle i forhold til modeller hvor du selv kontrollerer dem.

Hvad gør man med forurening? Man beskatte det som forurener for at minimere misbruget og isolere det til kun det mest nødvendige.

Det samme er tilfældet med NemId - en ting er at det ikke er en lovlig Digital Signatur og som sådan en samfundsskadelig konstruktion. En anden er skævvridningen, dvs. hvis man ikke vil opretholde retsstatsprincipperne, så bør man i det mindste beskatte den sakdelige centrale model så den er væsentligt dyrere end bedre sikkerhedsløsninger.

I dag skaber man negative økonomiske incentives til at underminere sikkerheden og ødelægger dermed både konkurrence og innvoation.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere