Virksomheder holdes ude af IPv6-tildeling

Virksomheder kan i dag kun få tildelt IPv6-adresser gennem en internetudbyder i stedet for at få deres eget adresserum.

Selvom mange virksomheder i dag benytter den nye version af internetprotokollen IPv6 på deres netværk, så er det vanskeligt at foretage et komplet skifte det sidste stykke vej ud på internettet.

Det skyldes, at det i dag kun er internetudbyderne, der kan få tildelt IPv6-adresserum fra RIPE, der administrerer den europæiske fordeling af IP-adresser. Det skriver Silicon.com.

Mange større virksomheder er interesserede i at købe deres egne adresserum uafhængigt af en internetudbyder, sådan som det er muligt med IPv4, men det kan indtil videre ikke lade sig gøre.

»Vi har vores eget IPv4-adresserum fra RIPE, men kan ikke få IPv6, fordi deres politik betyder, at vi skal være en internetudbyder, som fordeler adresser til mindst 200 kunder,« siger it-chef Jay Daley fra det britiske hostingfirma Nominet til Silicon.com.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Thomas Ammitzbøll-Bach

Når firmaer ikke kan få egne IPv6-adresseblokke, skyldes det, at man ikke ønsker samme misère som ved IPv4. Man skal være det, der hedder "multihomed" (at man har forbindelser til mere end en ISP eller mere præcist til mere end et autonomt system), for at få tildelt en adresseblok direkte fra RIPE eller de andre regionale internet registratorer.

IPv6 er designet sådan, at det er (eller burde være) let at skifte præfiks (generelle del af ens adresseblok), når/hvis man skifter ISP. Det gælder både tildelingen af adresser til de enkelte maskiner og omkonfiguration af navneservice.

Når der alligevel udtrykkes ønske om "egne" adresser, skyldes det to ting: At ISP'erne ikke er særlig troværdige i deres implementation af IPv6, hvilket man har indtryk af, at det sker lidt med venstre hånd; og at mange har et forhold til deres adresseblok, der minder om ejerskab. De forestiller sig sikkert, at hvis de har "fået" deres "egen" adresseblok, så kan RIPE ikke tage dem tilbage.

Det er sikkert gået op for de fleste, at IPv4-adresserummet når et mætningspunkt inden for en overskuelig fremtid. Det er heller ikke svært at forklare. Hvad der er vanskeligere at forklare, er, at backbone-routerene er ved at drukne i route-entries, altså regler, der beskriver, hvor en IP-pakke skal sendes hen. Et såkaldt "aggregeret" (opsamlet) adresserum, hvor alle kunder til en bestemt ISP har fortløbende adresseblokke, er langt enklere at håndtere for backbone-routere end et "fragmenteret" (opsplittet) adresserum, hvilket vil være resultatet af uddeling af adresseblokke til "end node systems" (netaftagere, der kun har en ISP).

Hvis dette er et problem, er det ikke RIPE, der er forkert på den, men IPv6-implementationerne der er forkerte. Det er meget enkelt at sige, men jeg synes, at når vi nu endelig skal have en ny protokol, skal vi da ikke begynde med at skyde os i foden fra starten. Det må et hostingsfirma da kunne forstå.

Thomas

  • 0
  • 0
#3 Poul-Henning Kamp Blogger

Det største problem i IPv4 er multihoming og IPv6 har ikke løst problemet, primært fordi ISP'erne ikke har nogen interesse i at gøre det nemmere for kunderne at skifte ISP.

Hvis IPv6 kom med en brugbar multihoming facilitet, så ville firmaer kaste sig over IPv6.

Poul-Henning

  • 0
  • 0
#4 Thomas Ammitzbøll-Bach

Med IPv6 findes to autokonfigurationssystemer: Statisk autokonfiguration (rtadvd/rtsold), hvor hosten kan nøjes med at spørge en adviserende router om hvilket net, den befinder sig i; og den dynamiske autokonfiguration (DHCPv6), hvor en server uddeler adresser og anden netkonfiguration.

Med IPv6 er det slet ikke meningen, at hosts skal konfigureres manuelt. Hvis en implementation lægger op til dette, så er implementationen ikke i overensstemmelse med intentionen med IPv6.

Thomas

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere