Virkelighedens Red Alert: Dansk iPhone-app viser venner og fjender på slagmarken

Systematic er i gang med at udvikle en app til iPhone, der giver soldater et altid opdateret overblik over slagmarken.

Denne iPhone-applikation kunne ligne strategisk krigsspil, men virkeligheden er mere alvorlig end det.

Applikationen er det nyeste skud på stammen indenfor det, man i militær jargon kalder situational awareness ? eller kendskab til situationen på dansk. Applikationen giver soldaterne på jorden et kort over slagmarken, som konstant er opdateret med informationer om hvor venner og fjender befinder sig.

Soldater-app'en benytter iPhonens GPS-modtager til at sende nøjagtige informationer om, hvor soldaten befinder sig til en central server, der samler oplysningerne og viderefordeler dem til alle relevante brugere.

»Det er et spørgsmål om, at man ved, hvor er mine egne folk henne. Det giver et godt overblik, og det kan i sidste ende redde liv,« siger Tage Lund, der er senior salgsingeniør hos Systematic, der blandt andet udvikler forsvarssoftware.

Derudover kan soldaterne bruge programmet til at rapportere, når de ser for eksempel mistænkelige personer, eller noget der kunne være en bombe. Brugerne kan også anvende applikationen til at sende billeder hjem fra felten, for eksempel af fjendtlige stillinger.

»På den måde kan man være med til at styre en operation bedre,« fortæller Tage Lund.

Han forklarer, at præcise informationer troppernes position kan være med til at afværge, at soldaterne kommer til at skyde på deres allierede ved et uheld.

Det er dog ikke kun soldater, som Systematic håber, kan få glæde af soldater-app'en. Også Politiet og Beredskabsstyrelsen er herhjemme interesserede i systemet, fortæller Tage Lund.

Applikationen er i første omgang udviklet til iPhone.

Hvorfor har i valgt netop iPhone som platform?

»Da vi startede for et år siden, der var iPhone den mest anvendte platform inden for smartphones. Det er bestemt ikke oplagt, at det bliver iPhone, som den endelige applikation bliver lavet til. Det har noget at gøre med, at Apple er en lukket verden, de har kun en telefon på markedet. Vores kunder er så forskellige, at det ikke går, for de vil gerne have et bredere udvalg af hardware. Desuden er Android modnet meget indenfor det seneste år. Derfor er der meget der tyder på, at vi lander på en Android platform på grund af hardwaren og åbenheden,« siger han.

I øjeblikket findes applikationen som et testprojekt. Derfor er blandt andet sikkerhedsdelen af softwaren heller ikke helt på plads endnu.

Hvis nu applikationen bliver brugt af soldater, hvordan sikrer man sig så, at informationen ikke falder i hænderne på fjenden?

»Lad os nu sige, at en soldat bliver såret, eller den iPhonen falder i fjendens hænder, så er det klart, at man bliver nødt til at have nogle mekanismer, hvor man fra central hånd kan udelukke telefonen fra netværket. Man kunne også forestille sig en funktion, hvor soldaten kunne trykke på en dødemandsknap, så softwaren i telefonen selvdestruerer. Og så bliver der også nødt til at være et tilkendegivelsessystem med en form for login og password,« siger Tage Lund.

Tage Lund vedkender også, at det afgjort være nødvendigt at udvikle en form for kryptering af signalerne til og fra hver enkelt enhed.

Ud over sikkerheden er problemet for soldater med iPhone også, at det er en civil telefon. Forbindelsesmulighederne i den er derfor også begrænset til GSM-nettet og wifi. Det hjælper ikke nødvendigvis en soldat, der står på et bjerg i Afghanistan.

»Civilberedskabet og politiet har GSM-net inden for rækkevidde. Men iPhone og Android kan også køre via lokale wifi-netværk, så løsningen vil være at bruge et køretøj til at lave et lokalt wifi-netværk,« siger Tage Lund.

Tage Lund afviser dog ikke, at Systematic kan vælge også at forsøge at udvikle en løsning, der gør smartphones i stand til at køre over sattelittelefoner eller et andet kommunikationsnetværk.

Soldater-applikationen er ind til videre kun i den spæde udviklingsfase, og Tage Lund kan ikke sige noget om, hvornår Systematic forventer at kunne sende et produkt på gaden. Han fortæller dog, at interessen for applikationen har været stor både fra politi og andre myndigheder ind til videre.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 John Strand

Nato planlægger at give gratis iPhones til Al-Qaeda således de automatisk kan rapportere hvor de gemmer vejside bomber, hvor de opholder sig etc.

En stor cost-benefit analyse viser at Nato kan tjene investeringen hjem på meget kort tid.

En talsmand fra Nato udtaler: Vi er sikker på at iPhonen kan vende krigen i Afganistan til noget meget positivt inden for få uger.

Ved hjælp af moderne teknologi kan vi få vor modstander til atgive os den information som vor efterretningstjenester ikke kan skaffe.

 • 0
 • 0
#5 Jakob Damkjær

Does great demo men er ubrugelig... I en symetrisk krig (lige stærke modstandere) vil dette ikke virke pga simple countermeasures som allerede er i brug da de er brugbare til andre formål gøre denne app ubrugelig, navneligt telefon signal jammere, GPS jammere og generel cyberwarfare som lammer kommunikationsnettet og alle dimser der er koblet på det.

En asymetrisk krig (med ulige modstandere) som den i afghanistan vil brugbarheden være reduceret da der ofte ikke vil være et mobilnætværk eller det vil være jammet da almen teleteknologi kan jammes af en teenager med en lodekolbe og tre fungerende hjerneceller og en internet forbindelse og GPS jammere kan købes fra kina på internettet. Desuden vil modstanderen ofte ha kontrol med det almene telenetværk som taleban har det i dele af Afganistan.

Desuden så er det super smart i en aktion at annoncere hvor man er... hvis man kan installer en sniffer i det lokale telehus og sende en sms til den lokale Amir når der er 20 iPhones/android telefoner der registrere sig på telenettet med teksten (SMSen) "Vågn op onkel Sam er her nu eller vil være her indenfor 5 minutter" det er nemlig opskriften på total surprise.... NOT.

Hvis denne app skulle virke i en virkelig slagmark til nogen effekt skulle den ha en militær satellit telefon data forbindelse (som er helt vildt billig) og en militær GPS... Så enten skal det inkorporeres i en boks der ligger i rygsækken med blue tooth eller indbygges i en beskyttende skal til telefonen.

God ide men ikke lige rigtig brugbar i virkeligheden på en militær slagmark.

Men til politiaktioner i civiliserede dele af verden hvor modstanden ikke er teknologisk avanceret så vil det sikkert være et fint værktøj, men kun mod kriminelle der ikke er forberedt på denne mulighed.

 • 0
 • 0
#8 Peter Andersen

Jeg gad nu nok se den Iphone der ville overleve mere end en dag på slagmarken,og når den så går itu får du standartsvaret "Din telefon har været udsat for fugt,det er ikke dækket af garantien"

 • 0
 • 0
#10 Morten Lund

Jakob har nogle gode pointer men... 1: Hvornår har Danmark sidst været med i en symetrisk krig og hvad betyder dette overhovedet i dag? Taleban er pænt meget nede på udstyr men de forsvinder i lokalbefolkningen og de kender området bedre end deres egen bukselomme. Nato er pænt oppe på udstyr men falder sådan lidt ud i det lokale og kan være sikre på at Taleban altid holder øje med dem. Så hvordan rates dette på symetrisk til asymmetrisk skalaen for krig?

2: En af fordelene ved et styresystem som Android er lidt at det kan køre på det meste. Forstil dig en tablet lignende ting placeret i et køretøj koblet på køretøjets lukkede data forbindelse. Et andet eksempel kunne være en infanteri enhed udstyret med et par android baserede militære satellit telefoner. Tredje eksempel kunne være en efterretnings enhed (evt. undercover) i et tæt bebygget område. De ville være i stand til at bruge GSM nettet og deres telefoner behøves ikke være andet end en standard Android telefon der køre en militær version af styresystemet.

3: Jamming er vel ikke det store problem i Afganistan da taleban næppe råder over jamming udstyr med en lang rækkevide og hvis de gør er det vel af ældre russisk model. Hvad angår sikkerhed af kommunikation skal der vel alligevel noget kryptering til, hvilket jeg stærkt formoder der allerede er i dag på et militært kommunikations netværk. Og mon ikke firmaer som Terma skulle være i stand til at få android til at køre på noget lidt mere hardcore militært hardware?

 • 0
 • 0
#12 Søren S. Nielsen

Jeg har for et par uger siden købt en Motorola Defy fra Tyskland. Android smartphone med alt hvad dertil hører - og så er den IP67 certificeret. Ikke milspec, men stadig MEGET robust. Og så koster den 2500 kroner off-the-shelf. Militæret skal nok få mobile kommunikationsenheder der kan klare mosten. Personligt ser jeg en stor fremtid i de fleksible displays der er på vej. En arm-monteret computer/kommunikator (Pip-boy, anyone?) med fleksibel touchskærm på oversiden og elektronikken godt pakket ind på undersiden af armen. Real-time overvågning af soldaternes helbred kan også sagtens lade sig gøre, se bare på bluetooth pulsmålerne til f.eks. Endomondo. Så kan man fra centralt hold kordinere indsatsen fra samaritter osv. Kombinationen af GPS, kompas og accelerometer gør det også muligt for soldater bogstaveligt talt at "udpege" mål for f.eks. fly.

Alt dette kan naturligvis kombineres med heads-up displays der fodrer soldaten med et augmented reality billede af slagmarken, inkl. highlighting af venner og fjender, kendte minefelter osv.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere