Denne iPhone-applikation kunne ligne strategisk krigsspil, men virkeligheden er mere alvorlig end det.
Applikationen er det nyeste skud på stammen indenfor det, man i militær jargon kalder situational awareness ? eller kendskab til situationen på dansk. Applikationen giver soldaterne på jorden et kort over slagmarken, som konstant er opdateret med informationer om hvor venner og fjender befinder sig.
Soldater-app'en benytter iPhonens GPS-modtager til at sende nøjagtige informationer om, hvor soldaten befinder sig til en central server, der samler oplysningerne og viderefordeler dem til alle relevante brugere.
»Det er et spørgsmål om, at man ved, hvor er mine egne folk henne. Det giver et godt overblik, og det kan i sidste ende redde liv,« siger Tage Lund, der er senior salgsingeniør hos Systematic, der blandt andet udvikler forsvarssoftware.
Derudover kan soldaterne bruge programmet til at rapportere, når de ser for eksempel mistænkelige personer, eller noget der kunne være en bombe. Brugerne kan også anvende applikationen til at sende billeder hjem fra felten, for eksempel af fjendtlige stillinger.
»På den måde kan man være med til at styre en operation bedre,« fortæller Tage Lund.
Han forklarer, at præcise informationer troppernes position kan være med til at afværge, at soldaterne kommer til at skyde på deres allierede ved et uheld.
Det er dog ikke kun soldater, som Systematic håber, kan få glæde af soldater-app'en. Også Politiet og Beredskabsstyrelsen er herhjemme interesserede i systemet, fortæller Tage Lund.
Applikationen er i første omgang udviklet til iPhone.
Hvorfor har i valgt netop iPhone som platform?
»Da vi startede for et år siden, der var iPhone den mest anvendte platform inden for smartphones. Det er bestemt ikke oplagt, at det bliver iPhone, som den endelige applikation bliver lavet til. Det har noget at gøre med, at Apple er en lukket verden, de har kun en telefon på markedet. Vores kunder er så forskellige, at det ikke går, for de vil gerne have et bredere udvalg af hardware. Desuden er Android modnet meget indenfor det seneste år. Derfor er der meget der tyder på, at vi lander på en Android platform på grund af hardwaren og åbenheden,« siger han.
I øjeblikket findes applikationen som et testprojekt. Derfor er blandt andet sikkerhedsdelen af softwaren heller ikke helt på plads endnu.
Hvis nu applikationen bliver brugt af soldater, hvordan sikrer man sig så, at informationen ikke falder i hænderne på fjenden?
»Lad os nu sige, at en soldat bliver såret, eller den iPhonen falder i fjendens hænder, så er det klart, at man bliver nødt til at have nogle mekanismer, hvor man fra central hånd kan udelukke telefonen fra netværket. Man kunne også forestille sig en funktion, hvor soldaten kunne trykke på en dødemandsknap, så softwaren i telefonen selvdestruerer. Og så bliver der også nødt til at være et tilkendegivelsessystem med en form for login og password,« siger Tage Lund.
Tage Lund vedkender også, at det afgjort være nødvendigt at udvikle en form for kryptering af signalerne til og fra hver enkelt enhed.
Ud over sikkerheden er problemet for soldater med iPhone også, at det er en civil telefon. Forbindelsesmulighederne i den er derfor også begrænset til GSM-nettet og wifi. Det hjælper ikke nødvendigvis en soldat, der står på et bjerg i Afghanistan.
»Civilberedskabet og politiet har GSM-net inden for rækkevidde. Men iPhone og Android kan også køre via lokale wifi-netværk, så løsningen vil være at bruge et køretøj til at lave et lokalt wifi-netværk,« siger Tage Lund.
Tage Lund afviser dog ikke, at Systematic kan vælge også at forsøge at udvikle en løsning, der gør smartphones i stand til at køre over sattelittelefoner eller et andet kommunikationsnetværk.
Soldater-applikationen er ind til videre kun i den spæde udviklingsfase, og Tage Lund kan ikke sige noget om, hvornår Systematic forventer at kunne sende et produkt på gaden. Han fortæller dog, at interessen for applikationen har været stor både fra politi og andre myndigheder ind til videre.