Vink farvel til Windows 7 og 8.1: Om en uge stopper supporten

Plus4. januar kl. 10:3025
Microsoft
Illustration: Wikimedia Commons.
Microsoft skyder 2023 i gang med at stoppe support og sikkerhedsopdateringer for to forældede versioner af Windows.
Artiklen er ældre end 30 dage

Om en lille uge – den 10. januar – stopper Microsoft sikkerhedsopdateringer og teknisk support til Windows 7 og Windows 8.1.

Det skriver The Verge.

close
Gratis adgang i 30 dage
Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement.
remove_circle
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
Tak !
Vi har sendt en kvitteringsmail til .
Du bliver viderestillet til artiklen om få sekunder.
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Version2 og Ingeniøren
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
25 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
24
11. januar kl. 00:56

Alle I der her skriver at man bare kan skifte til en linux distro. Glemmer I ikke lige at disse også skal opdateres/sikkerhedspatches. For eksempel udgår alt redhat fra version 6 og ældre fuldstændigt fra support. Og version 7 vil meget snart også udløbe, hvorved du skal opgradere til en version 8 eller 9, for fremover at være med. Og ham lægen med CT scanner der kun kan køre med en win7, kan lave en Ø løsning for sit udstyr. DVS han sørger for at hele setup'et ikke har forbindelse til noget netværk, og at alle scanninger flyttes via noget USB lignende udstyr. Derved kan han fortsætte driften af det gamle anlæg langt udover window's levetid. Besværligt ? ja, men billigere end et nyt udstyr der er forældet om 5 år, grundet OS. At det så måske kan knibe med reservedele til den PC der kører win7, er en helt anden sag, der så også skal løses.

25
11. januar kl. 15:47

Man kan ikke 'bare' skifte til noget.

Man kan prøve forskellige muligheder, som måske og måske ikke løser problemet.

Men under alle omstændigheder afslører sagen en problematisk designbeslutning uden for brugerens (dvs. lægens) kontrol

18
6. januar kl. 17:14

Har på det professionelle plan været lidt træt af Windows end-of-support strategi, men forstår absolut godt deres beslutning og værdsætter deres kommunikation omkring det (alle bør have kendt til beslutningen i mange år).

10
4. januar kl. 22:13

Jeg skiftede for en måneds tid siden fra Windows 7 til Ubuntu. Har tidligere (~2017) forsøgt mig med et par versioner af Mint (brat afbrudt da min computer blev aflivet af et lynnedslag). Jeg er meget overrasket over hvor gnidningsfrit det var at installere Linux denne gang. Det af mit hardware der ikke var understøttet out-of-the-box fik automatisk downloadet proprietære drivere, og Valves arbejde med Steam/proton er virkelig en gamechanger hvis man kan lide at spille.

Man skal efterhånden have nogle meget Windows-specifikke behov for ikke at være dækket ind med Linux.

11
5. januar kl. 07:26

"Du kan da bare skifte til Linux, det virker fint for mig derhjemme" Lægen med en 50 mio kr CT scanner der kun virker med Windows 7: "Finder du selv ud?"

20
7. januar kl. 12:27

Lægen med en 50 mio kr CT scanner der kun virker med Windows 7: "Finder du selv ud?"

Det var da en perfid kommentar. Skal jeg forstå det sådan at du mener at en CT scanner der kun kan styres med Windows 7 ikke er et meget Windows-specifikt behov? Finder DU selv ud?

Min pointe var netop at Linux har rykket sig markant - specielt for mainstream segmentet - de seneste 3-5 år og at gruppen af brugere der ikke vil kunne få opfyldt deres OS-behov fra den kant er blevet væsentligt mindre. Ikke at størrelsen af den en gruppe var 0.

15
5. januar kl. 10:43

Det der er et helt andet problem - som er lige så stor ved Windows opgraderinger og hardware opgraderinger som ved skift af OS.

PC til din 50 mio CT scanner er afgået ved døden og du kan ikke skaffe en ny med EISA bus som er påkrævet til interfacekortet til CT scanneren?

...og du kan ikke skaffe nyt kort med anden bus for de kort passer ikke til den ældre model CT scanner?

Rent principielt mener jeg at den slags udstyr skal være på meget specifikke kontrakter (leasingaftaler) hvor det er producenten som er ansvarlig for support af hele pakken indtil udløbsdato som skal være passende til prisen, hvis det f.eks. er 50 mio så er det 30 år fra anskaffelse. Så kommer der gang i løsninger som er mere intelligent bygget set fra en IT-teknisk vinkel.

22
10. januar kl. 15:00

In en fjern fortid arbejdede jeg i en virksomhed hvor vi bl.a. leverede en relativ avanceret OS/2 1.3 baserede styringsløsning. Løsningen blev købt som 'maskinanskaffelse' dvs. der blev indkøbt reserve HW både hele computere (IBM PS/2, keyboards, skærme, mus) og ekstra bundkort, ramklodser, diske m.m. SW var CMMI3/4 dokumenteret fra hele bygge og installationsprocessen over krav, funktion og design til de enkelte tabeller (i Oracle) og de enkelte funktioner (i C). Dele af low-level dokumentation var genereret fra kildekoden.

Kunden brugte og servicerede løsningen længe efter at IBM havde opgivet såvel OS/2 som PS/2.

Andre leverandører gør det sikkert anderledes og det er som sagt en del år siden men illustrerer alligevel, hvad der skal overvejes, hvis man vil anvende et OS langt udover producentens normale support periode.

7
4. januar kl. 18:46

Hvis der opstår problemer med windows 7 fordi at browseren ikke mere understøttes, kan anbefales at skifte til en af de Linux browsers, der findes kompileret til windows operativsystemet. F.x. findes mypal både til windows og linux, og også til 32 bit linux og windows.

14
5. januar kl. 07:38

Kunden: "Vi kan kun køre vores programmer på den browser som leveres med Windows 7" Du: "Har du prøvet den her obskure browser?" Kunden: "Hører du overhovedet efter?"

17
5. januar kl. 11:37

For 10-12 år siden oplevede jeg at noget dengang-gammelt udstyr kun kunne omkonfigureres med Internet Explorer 4, som ikke længere kunne køres på datidens Win version.

Løsningen viste sig at komme fra Linux miljøet: Wine havde en kommerciel overbygning, der hed CrossOver, som tillod at køre IE incl version 4, 5 og 6 (nyste dengang) native på Linux maskinen.

6
4. januar kl. 17:55

Jeg bruger stadigt Windows XP, og det kører fint. Både ing.dk, banken, skat, eboks, youtube, og stort set alt andet fungerer upåkladeligt på min XP computer. Og samtidigt, er jeg fri for alle sikkerhedsopdateringerne. Med de mange år på bagen, så er alle fejl vist forlængst rettet. (Skrevet på windows XP.)

23
11. januar kl. 00:42

og hvor mange, for dig ukendte, vira/trojanere etc. har du så lige kørende på dit os. Og husk lige på jeg skrev for dig ukendte. For winXP har adskillige sikkerhedshuller, der med lethed kan udnyttes af disse, uden at du aner noget om at de er der. Derfor skal du altid opdatere til minimum næstnyeste version af et OS.

4
4. januar kl. 16:18

Er der da et bedre forslag til dem der ikke har mulighed for at deres applikationer kan flyttes?

De har da under alle omstændigheder fået et dårligt svar

Men HW kan givet fint køre Linux hvis det er budgettet der ikke rækker til en ny PC

12
5. januar kl. 07:29

Det er ikke budgettet, disse folk har lige betalt x antal mio for 3 års forlænget support.

16
5. januar kl. 11:24

Og når de 3 år nu er gået, står de med fletningerne i postkassen. CT scannerens interne OS kan ikke opgraderes undtagen med leverandørens hjælp.

Hvis det derimod er en applikation på en ekstern maskine som er essentiel for brugen af scanneren, så kan det tænkes at den kan fungere under Wine på Linux, og at den løsning vil kunne certificeres. DETTE ER NATURLIGVIS REN SPEKULATION.

Men den grundlæggende fejl blev gjort, da Win7 blev valgt som platform til systemet. (Et valg som lægen var helt uden indflydelse på)

2
4. januar kl. 14:47

Jeg var i mange år den tilfredse bruger af Windows 7, men blev af Microsoft igen igen mødt af krav om opdatering til Windows 10. Det viste sig at min gamle processor ikke kunne fungere med Windows 10, så jeg måtte nødtvunget anskaffe mig en ny PC til 7.000 kr.

1
4. januar kl. 13:18

Derfor skal brugere af de forældede versioner af styresystemet meget snart skal skifte til enten Windows 10 eller 11.

De kunne jo også skifte til MacOS eller Linux.

3
4. januar kl. 15:20

Mest stupide løsningsforslag for folk der ikke kan migrere fra Windows 7 og til Windows 10, endda så hårdt at de har betalt for 3 års ekstra support: "start med at bruge et helt andet styresystem. "

9
4. januar kl. 21:48

Jeg kan da udemærket godt forstå at der måtte være nogle der udelukkende kan få deres computer behov løst med Windows. Men det gør ikke mit forslag dårligt. Jeg skrev jo ikke at alle disse brugere skulle skifte til MacOS eller Linux. Hvorimod artiklen netop skrev at de nødvendigvis skulle skifte til Windows 10/11.

19
6. januar kl. 21:01

Men det gør ikke mit forslag dårligt. Jeg skrev jo ikke at alle disse brugere skulle skifte til MacOS eller Linux

Hvad hulen skulle det ændre at skifte til MacOS?

21
9. januar kl. 01:48

Jeg er ikke selv den store fan af MacOS, så jeg ved ikke om det er bedre. Artiklen formodede bare at man kun kunne opgradere til en nyere version af Windows. Det var sådan set bare det jeg pointerede at man ikke nødvændigvis behøvede.

8
4. januar kl. 18:55

Det er da på ingen måde dumt at foreslå at folk, som binder sig hårdt til et firma og derved ender i problemer, tænker over om de skal gøre tingene anderledes i fremtiden.

13
5. januar kl. 07:36

IQ200: Det valg du laver nu vil måske have konsekvenser om nogle år. IQ20: Det valg du lavede for 15 år siden og som nu giver dig problemer vil jeg lige gøre lidt nar ad.